Τα ποδήλατα έχουν γίνει το νέο χαρτί υγείας, λένε οι λιανοπωλητές ποδηλάτων σε όλο τον κόσμο που δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με την άνοδο των πωλήσεων από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού.
«Είμαστε το νέο χαρτί υγείας και όλοι θέλουν ένα κομμάτι» δήλωσε ο Γκραντ Κάπλαν, διευθυντής της Giant Sydney, ενός καταστήματος πώλησης ποδηλάτων στο Σίδνεϊ. «Δεν μπορούμε να συμβαδίσουμε με τις πωλήσεις. Κυριολεκτικά το τηλέφωνο χτυπά ασταμάτητα» λέει. Αρχικά, οι υπάλληλοι της εταιρείας, όπως ο Σον Μάρσαλ, ανησυχούσαν πως τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού θα τους έθεταν εκτός λειτουργίας.
Σταμάτησαν τις επισκευές και ασχολούνται μόνο με τις πωλήσεις
Αλλά μέσα σε μία εβδομάδα από την έναρξη του lockdown, ο Κάπλαν ζήτησε από τους υπαλλήλους του να δουλέψουν υπερωρίες, λόγω της αύξησης των πωλήσεων ποδηλάτων. Το κατάστημα, μάλιστα, αναγκάστηκε να σταματήσει τις επισκευές ποδηλάτων – συνήθως μια σημαντική πηγή εσόδων – επειδή οι μηχανικοί του κατακλύζονταν από τις νέες αγορές των πελατών.
Ο Μάρσαλ, που εργάζεται στις πωλήσεις ποδηλάτων τα τελευταία 4 χρόνια, δήλωσε στην Guardian Αυστραλίας πως συνήθως είχαν πωλήσεις ύψους 10.000 δολαρίων τα Σάββατα, αλλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, «κάθε Σάββατο οι πωλήσεις φτάνουν τα 40.000 δολάρια, με παρόμοια επίπεδα και τις καθημερινές».
Γιατί όλοι θέλουν ένα ποδήλατο
Μια παρόμοια άνοδο έχουν δει και οι πωλήσεις σε ένα άλλο κατάστημα στη Μελβούρνη, το bikeNOW. Ο συνιδιοκτήτης Νάθαν Τζίινο, λέει ότι πούλησαν 40-45 ποδήλατα το περασμένο Σαββατοκύριακο, πολλά από τα οποία είναι νέα μοντέλα που κοστίζουν από 100 έως 1.200 δολάρια.
«Οι οικογένειες έχουν κουραστεί να αθλούνται, περπατώντας. Τα παιδιά είναι στο σπίτι γιατί τα σχολεία είναι κλειστά ή κάνουν κατ’ οίκον μαθήματα. Γι’ αυτό και το ποδήλατο είναι μια πολύ καλή λύση. Μπορείς και να γυμνάζεσαι και να εφαρμόζεις τα μέτρα περί κοινωνικής απόστασης».
Για άλλους, τα περιοριστικά μέτρα του κορωνοϊού, τους έδωσαν τελικά το κίνητρο για να ξεκινήσουν ένα νέο χόμπι. Στο Giant Sydney, ο Μάρσαλ λέει ότι πολλοί από τους πελάτες τους του έχουν πει ότι ήθελαν από καιρό να αρχίσουν τις βόλτες με ποδήλατα, αλλά δεν είχαν τον χρόνο ή τα κίνητρα μέχρι πρότινος. Μιλούν σαν να το είχαν σκεφτεί και τώρα προέκυψε το ιδανικό σενάριο: έχουν τον χρόνο, τα γυμναστήρια είναι κλειστά, οι πισίνες είναι κλειστές, οπότε γιατί να μην πάρουν ποδήλατο;» .
Ο Ζιίνο προβλέπει πως θα υπάρξει και δεύτερο κύμα αγοραστών μόλις μειωθούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, και κυρίως από εκείνους που πρέπει να αρχίσουν να μετακινούνται για τις εργασίες τους, αλλά δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν να κολλήσουν κορωνοϊό στις δημόσιες συγκοινωνίες. «Κανείς δεν θέλει να κολλήσει κάτι στο τραμ ή το μετρό» λέει.
Παρόμοια τάση καταγράφεται και στην Αμερική
Η ζήτηση για ποδήλατα είναι τόσο μεγάλη και στην Αμερική, που ο συνιδιοκτήτης του καταστήματος ποδηλάτων στο Ντένβερ Φίλιπ Μπράουν και οι συνεργάτες του, δεν μπορούν να φτιάξουν αρκετά γρήγορα. «Είμαι σε αυτό τον κλάδο 15 χρόνια και δεν έχω συναντήσει κάτι παρόμοιο» λέει ο 36χρονος. «Η ζήτηση είναι τουλάχιστον διπλάσια».
Και δεν είναι ένα φαινόμενο που καταγράφεται μόνο στο Ντένβερ. Από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, έχει σημειωθεί μεγάλη ζήτηση για ποδήλατα στις ΗΠΑ. Η Εθνική Ένωση Αξιωματούχων Μεταφορών Πόλεων λέει ότι βλέπουν μια «έκρηξη στην ποδηλασία» σε πολλές αμερικανικές πόλεις. Η Eco-Counter, που συλλέγει δεδομένα ποδηλάτων, αναφέρει ότι ο αριθμό των ποδηλάτων έχει «αυξηθεί σημαντικά» στα περισσότερα κράτη της Βόρειας Αμερικής, σε σύγκριση με το συνηθισμένο. Στις 2 εβδομάδες έως τις 4 Μαϊου, διαπίστωσε ότι η περιοχή των ΗΠΑ με την μεγαλύτερη ανάπτυξη ήταν τα νοτιοδυτικά, με την αύξηση να ξεπερνά το 100%.
Φωτογραφίες: AP