Κορωνοϊός: Οι επιπτώσεις στην αγορά και στον τουρισμό -Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Οι επιπτώσεις στην αγορά και στον τουρισμό -Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Οικονομικών / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Αρχισαν ήδη να καταφτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών αιτήματα για την κάλυψη των ζημιών από τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων λόγω του κορωνοϊού, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος.

Από την ώρα που αποφασίστηκε η έκδοση της ΠΝΠ με τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στο υπουργείο Οικονομικών αντιλήφθηκαν ότι θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη, αφού έκτακτες ανάγκες συνεπάγονται και έκτακτες δαπάνες. Πέρα από τις πρόσθετες «ενέσεις» που θα χρειαστεί το υπουργείο Υγείας, στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν να «πατήσουν» πάνω στο μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της Thomas Cook, αν και είναι προφανές ότι το ντόμινο είναι μεγαλύτερο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κορωνοϊός: Ζημιά 30 εκ. από την αναβολή του Πατρινού καρναβαλιού

Για παράδειγμα, η αναστολή καταβολής ΦΠΑ ή ασφαλιστικών εισφορών για όσες επιχειρήσεις κι επαγγελματίες πλήττονται άμεσα έχει μια λογική, ωστόσο δεν μπορεί να καλύψει όλο τον κύκλο δραστηριοτήτων, που ανέμεναν πρόσθετο τζίρο από το εορταστικό τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Για παράδειγμα, οι Πατρινοί κάνουν λόγο για ζημιά ως και 30 εκατ. Ευρώ, οι Ρεθυμνιώτες υπολογίζουν τη χασούρα σε 10 εκατ. Ευρώ το λιγότερο και πάει λέγοντας. Σε κάθε περίπτωση, ο υπολογισμός της ζημιάς και των αποζημιώσεων ή αντισταθμιστικών μέτρων, θα είναι εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση, καθώς εμπλέκονται ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καφέ, αλλά κι όλοι οι προμηθευτές τους.

Παράγοντες της τουριστικής αγοράς σημειώνουν ότι μετά το χαμένο τριήμερο της Αποκριάς, το επόμενο στοίχημα είναι η περίοδος του Πάσχα. Η εικόνα δεν είναι ακόμα σαφής και δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν φανεί η διάθεση του… κορωνοϊού, αν δηλαδή θα επιμείνει και το Μάρτιο ή αν θα «σβήσει». Στο χειρότερο σενάριο, η παρουσία του ιού θα μας συνοδεύσει ως τον Απρίλιο, θέτοντας εν αμφιβόλω και τη θερινή περίοδο. Οι ίδιοι παράγοντες έχουν ως ορόσημο την μεγάλη Διεθνή Τουριστική Έκθεση στο Βερολίνο στις αρχές Μαρτίου, όπου κάθε χρόνο διαφαίνονται οι τάσεις της τουριστικής κίνησης.

Το ντόμινο από τις επιπτώσεις στην αγορά

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ντόμινο των επιπτώσεων του κορωνοϊού αποτελεί αντικείμενο stress tests στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θεωρούν ότι μια περαιτέρω επιβράδυνση στην Ευρώπη θα έχει σχετικά μικρή και ελεγχόμενη επίπτωση στο ελληνικό ΑΕΠ. Προφανές είναι, όμως, ότι ακόμα κι έτσι θα δοκιμαστεί ο σχεδιασμός που βασίζεται σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι με τη σειρά τους θα επιτρέψουν τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για ελαφρύνσεις. Σε κάθε περίπτωση, αν επιβεβαιωθούν τα δυσμενή σενάρια για την Ευρωζώνη και οι επιπτώσεις είναι βαρύτερες και στη χώρα μας, η Ελλάδα θα διεκδικήσει στα ευρωπαϊκά όργανα το αυτονόητο: την εξαίρεση από το πλεόνασμα, αυτών των έκτακτων δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ