Κορωνοϊός -Καθηγητής Οικονομίδης: Τα νούμερα της ύφεσης θα είναι χειρότερα από αυτά που προβλέπει το ΔΝΤ - iefimerida.gr

Κορωνοϊός -Καθηγητής Οικονομίδης: Τα νούμερα της ύφεσης θα είναι χειρότερα από αυτά που προβλέπει το ΔΝΤ

Τουρίστες με βαλίτσες στο λιμάνι της Πάτρας
Για τις οικονομικές συνέπειες στον τουρισμό εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά και την επόμενη μέρα, μίλησε καθηγητής οικονομικών στην ΕΡΤ / Φωτογραφία: Intime
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τις συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία μίλησε ο Νίκος Οικονομίδης.

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business στο New York University, υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ ότι «τα νούμερα της ύφεσης θα είναι χειρότερα από αυτά που προβλέπει το ΔΝΤ». Τόνισε ωστόσο, πως το πρόβλημα είναι αντιμετωπίσιμο.

«Η εκτίμησή μου για την Ελλάδα είναι ότι θα έχει χειρότερα δύο τρίμηνα απ' ότι οι ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα βασίζεται παρά πολύ στον τουρισμό και σε αυτό τον τομέα η μείωση φθάνει στο τίποτα. Ακόμα κι αν η Ελλάδα κερδίσει τη μάχη με τον ιό, είναι δύσκολο να ξεπεράσει το πρόβλημα με τον τουρισμό, γιατί ο Αμερικάνος ή ο Εγγλέζος μπορεί να μην ταξιδέψει για τουρισμό στην Ελλάδα αν δεν έχει ξεπεραστεί το θέμα του κορωνοϊού στις χώρες του», σημείωσε αρχικά ο κ. Οικονομίδης και πέρασε στην ανάλυση των νούμερων, όπου το ΔΝΤ έκανε λόγο για ύφεση που θα φτάσει στο 20%.

«Κατά τη γνώμη μου τα νούμερα για την Ελλάδα θα είναι χειρότερα. Μπορεί να φθάσουμε στο - 30% στο δεύτερο τρίμηνο και στο -30% στο τρίτο τρίμηνο , ποσοστά που θα βγάλουν -15% για τον χρόνο και όχι -10%», σχολίασε, αλλά έδωσε και τα θετικά στοιχεία που μπορούν να προκύψουν από την επόμενη μέρα.

«Το καλό αυτού του πράγματος είναι πως θα πρόκειται για μια βραχυχρόνια συρρίκνωση. Αν το αντιμετωπίσουμε σωστά, το 2021 θα είμαστε εντάξει. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να δώσει αρκετά χρήματα στις επιχειρήσεις που πλήττονται και στους ανέργους, έτσι ώστε όταν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο ιός, να αρχίσει να δουλεύει η οικονομία. Χρειάζεται ένα σημαντικό ποσό να διανεμηθεί και όχι μόνο αυτό που έρχεται από την ΕΕ το οποίο είναι ανεπαρκές. Το καλό νέο που είδα είναι ότι το ελληνικό Κράτος κατάφερε να εκδώσει 5-6 δισ. ευρώ επταετές ομόλογο το οποίο θα χρησιμοποιήσει γι αυτό το λόγο. Πέρα από το έξτρα μαξιλάρι υπάρχουν κι άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ