«Αδικα, αντιφατικά και ισοπεδωτικά» χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της τα νέα μέτρα περιορισμού που πάρθηκαν για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας.
Η ίδια επισημαίνει ότι τα μέτρα «πλήττουν κατά τρόπο ανεπανόρθωτο τους κλάδους της εστίασης, της διασκέδασης και τον τουρισμό γενικότερα».
«Πλήττονται οι οικονομίες από τα μέτρα για τον κορωνοϊό»
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Θεωρούμε ότι τα μέτρα είναι άδικα και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι εξαιρέθηκε η Αττική, όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα της χώρας. Την ίδια στιγμή συμπεριελήφθησαν οι προβεβλημένες τουριστικές περιοχές της χώρας, οι οποίες στήριξαν την ελληνική οικονομία στη δύσκολη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Ετσι πλήττονται οι οικονομίες αυτών των περιοχών, στις οποίες το εισόδημα είναι εποχικό και στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Είναι επίσης άδικα τα μέτρα και αυτό αποδεικνύεται στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, διότι συμπεριελήφθησαν σε αυτά και τα Διαπόντια Νησιά και οι Παξοί, περιοχές στις οποίες από την έναρξη της πανδημίας δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα. Είναι αντιφατικά γιατί λαμβάνονται στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, όπου οι επιχειρήσεις προσδοκούσαν σε τζίρους, σε αυτή τη δύσκολη χρονιά, για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζομένους τους και κυρίως προς το κράτος και τις τράπεζες.
Είναι αντιφατικά τα μέτρα, γιατί ενώ το κράτος άνοιξε τον τουρισμό και οι επαγγελματίες με θυσίες άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους, ξαφνικά θέτει τέτοιες προϋποθέσεις και όρους που καθιστούν μη βιώσιμες τις επιχειρήσεις. Είναι επίσης αντιφατικά γιατί από τη μία η κυβέρνηση ενθαρρύνει το επιχειρείν σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο της πανδημίας και από την άλλη τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι κατασταλτικά και τιμωρητικά, χωρίς να υπάρχουν αντίμετρα στήριξης στις επιχειρήσεις. Και, τέλος, είναι ισοπεδωτικά γιατί, αν όντως έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις και μη τήρηση των μέτρων από συγκεκριμένους επιχειρηματίες και επαγγελματίες, τότε να υποστούν τις συνέπειες του νόμου οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες και όχι το σύνολο των επιχειρηματιών και επαγγελματιών.
Σίγουρα αυτό το μέτρο όταν γίνεται γνωστό στους υποψήφιους επισκέπτες του νησιού μας, τους δημιουργούνται δεύτερες σκέψεις και ενδεχομένως κάποιοι να μην επιλέξουν τον τουριστικό μας προορισμό, ο οποίος είναι και ασφαλής και είναι ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Περιμέναμε πραγματικά από την τοπική πολιτική ηγεσία, από τους βουλευτές μας, την περιφερειάρχη, τους δημάρχους και το Επιμελητήριο να αντιδράσουν και να ζητήσουν την εξαίρεση -αν μη τι άλλο- της Κέρκυρας από αυτή την απόφαση», καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας.
Σημειώνεται ότι το νησί επισκέπτονται καθημερινώς εκατοντάδες τουρίστες είτε από την υπόλοιπη Ελλάδα είτε από το εξωτερικό, ενώ περισσότερες από 25 πτήσεις προσεγγίζουν καθημερινά το αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας», με τη Βρετανία να κρατά τα «σκήπτρα» των αφίξεων.