Κορωνοϊός: Η Γερμανία εμμένει στη αδιάλλακτη στάση της, κατά των κορωνοομολόγων -«Ο ESM αρκεί για την κρίση» - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Η Γερμανία εμμένει στη αδιάλλακτη στάση της, κατά των κορωνοομολόγων -«Ο ESM αρκεί για την κρίση»

Οθόνη από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τα μέτρα ενάντια στην κρίση του κορωνοϊού
Οθόνη από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τα μέτρα ενάντια στην κρίση του κορωνοϊού / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιμένει στη στάση της η γερμανική κυβέρνηση, μετά το χθεσινό ναυάγιο της Συνόδου των «27» για μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δημιουργήθηκε ακριβώς για τέτοιες καταστάσεις κρίσης, επανέλαβε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ την επομένη του ναυαγίου στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Υποστήριξε δε, ότι ο Μηχανισμός αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η γερμανική κυβέρνηση βλέπει τον ΕΜΣ ως μέσο το οποίο δημιουργήθηκε ακριβώς για τέτοιες καταστάσεις κρίσης», δήλωσε η κυρία Ντέμερ και τόνισε ότι «ακόμη και σε περιόδους κρίσης, εγγυήσεις και έλεγχος πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο χέρι και αυτό είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας».

Στην ΕΕ διαθέτουμε τα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών ο εκπρόσωπος Ντένις Κόλμπεργκ σημείωσε: «Στην Ε.Ε. διαθέτουμε τα εργαλεία και θα αντιμετωπίσουμε από κοινού και με αλληλεγγύη την κρίση. Υπάρχουν εργαλεία που παρέχουν τεράστιους πόρους και πάνω σε αυτά θα πρέπει να χτίσουμε». Αναφέρθηκε δε ακόμη στα διαρθρωτικά ταμεία αλλά και στην αναστολή των περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας.

Οι δύο εκπρόσωποι παρέπεμψαν επιπλέον στην συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και η οποία θα καταλήξει εντός δύο εβδομάδων σε προτάσεις τις οποίες θα εξετάσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. Ο κ. Κόλμπεργκ τόνισε μάλιστα ότι τα οικονομικά μέτρα ελήφθησαν γρήγορα και σε πνεύμα αλληλεγγύης από την Ε.Ε, ενώ σε ό,τι αφορά ενδεχόμενα επιπλέον μέτρα, επανέλαβε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. «Διαθέτουμε μέσα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε δυναμικά την κρίση και θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η γερμανική κυβέρνηση έτοιμη να δείξει αλληλεγγύη»

«Είναι αυτονόητο ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δείξει αλληλεγγύη», τόνισε από την πλευρά της η κυρία Ντέμερ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την απογοήτευση που επικρατεί στην Ιταλία από την γερμανική άρνηση στην έκδοση ευρωομολόγων για την κρίση του κορωνοϊού.

«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τις οικονομικές συνέπειες του Covid-19 και θα φερθεί εποικοδομητικά και τηρώντας τους ευρωπαϊκούς και τους εθνικούς κανόνες. Και σε περιόδους κρίσης, πρέπει εγγυήσεις και έλεγχος να βρίσκονται στο ίδιο χέρι και αυτό είναι ο ΕΜΣ», δήλωσε και πάλι, ενώ ως παράδειγμα γερμανικής αλληλεγγύης ανέφερε την υποδοχή ασθενών από την Γαλλία, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου το σύστημα υγείας είναι υπερφορτωμένο.

«Η Γερμανία είναι αλληλέγγυα και, όπως τόνισαν οι ηγέτες, θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η πρόκληση σε πνεύμα αλληλεγγύης. Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία της Ε.Ε. για να στηρίξουμε στον απαιτούμενο βαθμό τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη - μέλη», πρόσθεσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Μόνο 400 δις διαθέτει ο ΕΜΣ

Για να γίνει πιο κατανοητό: ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης, που δημιουργήθηκε το 2012 για την κρίση χρέους που έπληττε την Ευρωζώνη, έχει κεφάλαια μόνο 400 δισ. ευρώ. Κάθε χώρα θα μπορούσε να παίρνει κεφάλαια από τον ΕΜΣ, από προληπτική γραμμή στήριξης, μέχρι του 2% του ΑΕΠ της, με όρους προσαρμοσμένους στις ανάγκες του κορωνοϊού, όπως εξήγησε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εμείς υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται το ευρωομόλογο για να στηρίξουμε τη ρευστότητα στην οικονομία. Σίγουρα θα υπάρξει ένας μεγαλύτερος μηχανισμός στήριξης όσον αφορά το ταμειακό ζήτημα, γιατί το έχουν πρώτα ανάγκη οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, αλλά δεν ξέρω αυτή τη στιγμή αν θα εξελιχθεί σε κορωνο-ομόλογο. Οι Γερμανοί αρνούνται γιατί το κορωνο-ομόλογο αυτό είναι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό θέλουν να πουν: ότι δανεικά χωρίς όρους δεν υπάρχουν», πρόσθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ