Αισιόδοξες αποδεικνύονται οι προβλέψεις για επιστροφή στην ομαλότητα μετά το σοκ της άνοιξης, καθώς η επιστροφή του κορωνοϊού εντός κι εκτός Ελλάδος ενεργοποιεί τα «γκρίζα» σενάρια για παρατεταμένες αναταράξεις στις οικονομίες.
Στην Αθήνα ετοιμάζονται ήδη για ένα νέο «πακέτο» μέτρων στήριξης μετά τον Σεπτέμβριο, ενώ σε ανάλογη θέση βρίσκονται κι άλλες κυβερνήσεις, διαπιστώνοντας ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια αργούν ακόμα. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι πόροι από το SURE για την επιδότηση μισθών-εισφορών, καθώς και τα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων -συνολικά μιλάμε για περίπου 4,5-5 δισ. ευρώ- αναμένονται Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, ενώ, παρά τις... προσκλήσεις του ESM, καμία χώρα δεν έχει ζητήσει πρόσβαση στην ειδική πιστωτική γραμμή των 240 δισ. υπό τον φόβο των... «ψιλών γραμμάτων». Οσο για τις «ενέσεις» από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να αναμένονται τον Απρίλιο.
Αύξηση στις τιμές τροφίμων κατά 3% βλέπουν οι Αμερικανοί
Με φόντο τις καταγεγραμμένες αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες παγκοσμίως, Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές των τροφίμων θα είναι αυξημένες κατά 3% σε σύγκριση με το 2020, κυρίως εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης και των προβλημάτων τροφοδοσίας σε κρέας, πουλερικά και ιχθυηρά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2011 και εντεύθεν.
Η έκρηξη της ζήτησης για τα ανωτέρω προϊόντα ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν οι Αμερικανοί κλήθηκαν να παραμείνουν σπίτια τους για να σταματήσει η διασπορά του κορωνοϊού, τη στιγμή που ο κλάδος της εστίασης γνώριζε δραματική πτώση του τζίρου του, ενώ μεγάλες μονάδες επεξεργασίας κρέατος υπέστησαν σφοδρό πλήγμα από τον ιό και αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Φυσικά, αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην Ευρώπη.
Στο τέλος του έτους προβλέπεται ότι οι τιμές του βόειου κρέατος θα είναι αυξημένες κατά 8%, του χοιρινού κατά 4,5% και των πουλερικών κατά 3% συγκριτικά με το 2019. Οι τιμές των ιχθυηρών, αντιστοίχως, εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένες κατά 2%. Αντιθέτως, η αύξηση των τιμών σε φρούτα και λαχανικά θα είναι της τάξεως της μιας μονάδας.
Απαισιόδοξοι οι Γερμανοί, βλέπουν μέτρα για 8,5 μήνες ακόμη
Απογοητευτικό είναι και το αποτέλεσμα έρευνας του γνωστού γερμανικού ινστιτούτου Ifo, καθώς δίνει τον τόνο για την επόμενη ημέρα, αφού αν οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι απαισιόδοξες για το χρονικό ορίζοντα εξόδου από την κρίση, ο προβληματισμός θα πρέπει να είναι πολλαπλάσιος στα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Οι γερμανικές επιχειρήσεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι απαισιόδοξες για σύντομη άρση των αυστηρών περιορισμών της πανδημίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και της δημόσιας ζωής. Οι περισσότερες από αυτές εκτιμούν ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί θα διατηρηθούν για μακρά ακόμη χρονική περίοδο έως και τους, κατά μέσον όρο, 8,5 μήνες!
Οι εκτιμήσεις για εμπόριο, εστίαση και βιομηχανία
Στο εμπόριο οι εκτιμήσεις φθάνουν στους 8,6 μήνες, στις κατασκευές τους 8,2 μήνες και στην βιομηχανία γενικά στους 7,8 μήνες. Ιδιαίτερα έχουν πληγεί οι επιχειρήσεις στον τουρισμό όπου οι προβλέψεις είναι αρκετά απαισιόδοξες με διατήρηση των αυστηρών περιορισμών για 13 ακόμη μήνες. Ο τομέας του τουρισμού καταγράφει συνεχώς αρνητικές επιδόσεις και πιο συγκεκριμένα οι διανυκτερεύσεις για τον μήνα Ιούνιο παρουσιάζουν πτώση της τάξεως του 41,7% σε σύγκριση προς τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Στους τομείς της εστίασης και των υπηρεσιών «catering» η αναμονή για άρση των περιορισμών φθάνει στους 11 μήνες. Στην εκπαίδευση οι εκτιμήσεις φθάνουν κατά μέσον όρο στους 10 μήνες. Στον τομέα της στέγασης οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειασθούν περίπου 9,3 μήνες ώστε να επανέλθει η κανονικότητα, ενώ στον τομέα της αποθήκευσης η αναμονή εκτιμάται στους 8,3 μήνες. Οι ταχυδρομικές επιχειρήσεις και οι ταχυμεταφορές εκτιμούν άρση των περιορισμών σε περίοδο 6,6 μηνών.
Στη βιομηχανία οι διάφοροι τομείς πλήττονται ακόμη περισσότερο, ενώ οι προβλέψεις σχετικά με το χρονικό διάστημα πλήρους άρσης των περιορισμών είναι απαισιόδοξες. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, 11,2 μήνες για άρση των περιορισμών, αφορά στις βιομηχανίες επεξεργασίας δέρματος, δερμάτινων ειδών και υποδημάτων. Στους τομείς ετοίμου ενδύματος και κλωστοϋφαντουργίας η άρση των περιορισμών δεν αναμένεται προ των 9,3 και 9 μηνών, αντίστοιχα. Στον τομέα των χημικών βιομηχανιών η αναμονή για επιστροφή στην κανονικότητα ανέρχεται στους 8,2 μήνες και στη βιομηχανία μηχανημάτων η αντίστοιχη χρονική περίοδος στους 7,9 μήνες. Οι παραγωγοί ποτών έχουν τις καλύτερες εκτιμήσεις, με αναμονή περίπου στους 6,4 μήνες.
Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο:
- Γραφήματα με άμεση καταγραφή των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό.
- Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών.
- Μέτρα προστασίας από τον ιό και όλες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο νέο site του iefimerida koronoios-live.gr.