Κορωνοϊός: Ο ΕΒΕΠ ζητά την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Ο ΕΒΕΠ ζητά την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Και άμεσες δράσεις διαχείρισης της «υγειονομικής κρίσης»
Και άμεσες δράσεις διαχείρισης της «υγειονομικής κρίσης» / Φωτογραφία: INTIMENEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά την εκδήλωση του κορωνοϊού στην ΕΕ και τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν για τη συγκράτηση της διασποράς του, οι ευρωπαϊκές οργανώσεις ζήτησαν να λαμβάνουν πληροφορίες από τα μέλη τους, υποδεικνύοντας τις αρνητικές επιπτώσεις ιδίως σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, σε σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου, εκφράζει την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, αφενός για τα μέτρα που λαμβάνει συνεχώς για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και για τη λήψη της πρώτης δέσμης εξειδικευμένων οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού αλλά υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης μέτρων από την ΕΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το ΕΒΕΠ με παρεμβάσεις στις ευρωπαϊκές οργανώσεις, ζητά από την ΕΕ να επιτρέψει στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να χρησιμοποιηθούν χρηματοπιστωτικά μέσα που παρέχουν άμεση και έμμεση ρευστότητα. Επίσης, προτείνει την αναστολή καταβολής των δανειακών υποχρεώσεων για τις εταιρείες, που κινδυνεύουν ακόμα και με διακοπή της λειτουργίας τους.

Επιπλέον, ζητά να δοθεί σε κάθε κράτος μέλος η δυνατότητα επαρκούς δημοσιονομικού χώρου, χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες αντιμετώπισης του κορωνοϊού στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το ΕΒΕΠ επίσης, θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εντείνει τα κίνητρα στα κράτη μέλη και να δημιουργήσει αυτή τη φορά «μηχανισμούς πρόληψης», αντί καταστολής για τις επιχειρήσεις με δυσκολίες βιωσιμότητας. Η εμπειρία του έργου «εγκαιρη Προειδοποίηση Ευρώπη» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταχεία εφαρμογή αντιμετώπισης κρίσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΕΕ πρέπει, επίσης, να διασφαλίσει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη δεν δημιουργούν δυσανάλογους φραγμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των κοινοτικών εμπορευμάτων, ενώ η σταθεροποίηση των διασυνοριακών αλυσίδων αξίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Η ΕΕ οφείλει να αποδεσμεύσει άμεσα όλα τα εναπομείναντα κονδύλια από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και να τα ανακατευθύνει στις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Τέλος, ο κ. Κορκίδης, δήλωσε:

«Είμαστε όλοι αντιμέτωποι με δύο κρίσιμες παραμέτρους, τον χρόνο και τον φόβο. Οι μέχρι σήμερα απώλειες στην ελληνική οικονομία εκτιμώνται σε 0,3% του ΑΕΠ και περίπου 600 εκ. ευρώ, που όμως θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, όσο εξαπλώνονται και δεν περιορίζονται τα επιδημικά κρούσματα του κορωνοϊού. Οπως η υγεία, έτσι και η οικονομία, αναζητά το αντίδοτο της «υγειονομικής κρίσης». Η ΕΕ απαιτείται να αντιδράσει προληπτικά και τάχιστα για να περιορίσει τις επιπτώσεις και να στηρίξει οικονομικά την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση στις 27 χώρες μέλη της».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κορωνοϊός ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ