Με σημαντικές απώλειες κλείνουν οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές εξαιτίας της ανησυχίας για την επιδημία του κορωνοϊου.
Εν μέσω ανησυχίας, τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και στο Τόκιο, παρουσίασαν τεράστια πτώση, την ώρα που τα Ηνωμένα Εθνη κάνουν δραματική έκκληση για την δημόσια υγεία. Στην Νέα Υόρκη ο Dow Jones παρουσίασε πολύ μεγάλες απώλειες της τάξεως των 1.031,61 μονάδων, πτώση του -3,56%. Ανάλογη πτώση είχαν και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον Nasdaq να έχει απώλειες της τάξεως του -3.71%, ενώ ο S&P είχε πτώση -3.35%.
Ανάλογη η κατάσταση το πρωί και στο χρηματιστήριο του Τόκιο, όπου οι δείκτες παρουσιάζουν μεγάλες απώλειες εξαιτίας του κορωνοϊου. Ο δείκτης Nikkei, λίγο πριν το κλείσιμο, υποχωρούσε κατά 924,45 μονάδες (–3,95%), στις 22.462,29 μονάδες. Νωρίτερα, έπεφτε κατά 1.000 μονάδες (πάνω από 4%). Παράλληλα, ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, κατέγραφε πτώση 65,04 μονάδων (–3,89%), στις 1.608,96 μονάδες.
Ελληνικό Χρηματιστήριο: Η πτώση ξεπέρασε το 8% εξαιτίας κορωνοϊού
Σημαντικές απώλειες μέτρησε και το ελληνικό Χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης επηρεαζόμενος με τις διεθνείς εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό, έκλεισε με πτώση που ξεπέρασε το 8%, χάνοντας πάνω από 4 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.
Συγκεκριμένα, Γενικός Δείκτης Τιμών έπεσε κάτω από τα επίπεδα των 820 μονάδων και έκλεισε στις 818,35 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 74,68 μονάδων ή σε ποσοστό 8,36%. Αυτό ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 16ης Αυγούστου 2019.
Η επιδημία του κορωνοϊού αυξάνει τους φόβους των επενδυτών για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, διαμορφώνοντας αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Η μειωμένη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες και το κλείσιμο εργοστασίων στην Κίνα αναμένεται να βλάψει την κινεζική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο, να επιβαρύνει το εμπόριο και να επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη. Αλλά η εξάπλωση του ιού αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών ζημιών στις οικονομίες που αναπτύσσονται με πιο πολύ αργό ρυθμό από την Κίνα - ή, όπως στις περιπτώσεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας, ήδη κινδυνεύουν από ύφεση.