Το πρώτο βήμα- δηλαδή ο σχεδιασμός- έγινε. Μένει, όμως, το ακόμα πιο δύσκολο βήμα, αυτό της έγκαιρης εφαρμογής των μέτρων για την οικονομία, που ανακοινώνονται κατά ριπάς από τα μέσα του μήνα, αλλά λείπουν Αποφάσεις και Εγκύκλιοι για την υλοποίηση τους.
Η αλήθεια είναι ότι οι συναρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται στα «κόκκινα» για να προλάβουν προθεσμίες και εξελίξεις. Σε ρυθμούς εξπρές δημιουργήθηκαν τα νομικά πλαίσια για τα μέτρα στήριξης- εξ ου και τα «κενά» που πρέπει να καλύψουν οι εφαρμοστικές Αποφάσεις- ενώ στήθηκαν και στήνονται νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, για να υποστηρίξουν τα αιτήματα επιχειρήσεων κι εργαζομένων, οι οποίες πρέπει να αναπροσαρμόζονται κάθε φορά που γίνεται διεύρυνση της περιμέτρου προστασίας.
Παράταση στις δηλώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ
Η ουσία είναι, πάντως, ότι εργαζόμενοι κι επιχειρήσεις, που ασφυκτιούν πριν καλά- καλά μπει ο Απρίλιος «βομβαρδίζουν» με ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν αρμοδίως… χθες. Για παράδειγμα, χθες το βράδυ το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε ότι θα παραταθεί η σημερινή καταληκτική προθεσμία υποβολής δηλώσεων στην ΕΡΓΑΝΗ, από εργοδότες- επιχειρήσεις, που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή. Η νέα προθεσμία είναι η 10η Απριλίου, ωστόσο αυτή η παράταση δεν συνοδεύτηκε από ενημέρωση για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων.
Με βάση την αρχική Απόφαση, από αύριο 1η Απριλίου και ως τις 10 Απριλίου, οι εργαζόμενοι θα υπέβαλαν με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ την αντίστοιχη αίτηση για τα 800 ευρώ σε ειδική εφαρμογή. Ωστόσο, από τη στιγμή που η προθεσμία για τους εργοδότες άλλαξε, δεν είναι δυνατόν να ισχύσουν οι ίδιες διαδικασίες για τους εργαζόμενους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα χρειαστεί να περιμένουν μετά τις 10 Απριλίου για να πάρουν αυτά τα 800 ευρώ.
Άλλο ερώτημα που μένει να αιωρείται έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ, αλλά δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση της αναστολής συμβάσεων για τους εργαζόμενους τους. Θα πρέπει να υποβάλουν ούτως ή άλλως δήλωση στην ΕΡΓΑΝΗ για να έχουν την προβλεπόμενη αναστολή φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων ή θα τους εντοπίσει το σύστημα αυτομάτως, βάσει ΚΑΔ; Τα μηνύματα από την αγορά είναι ότι έως αργά χθες το βράδυ, στους λογαριασμούς Taxisnet τέτοιων επιχειρήσεων παρέμενε ως καταληκτική προθεσμία πληρωμής η 31η Μαρτίου, δηλαδή δεν είχε περάσει αυτομάτως η αναστολή.
Ο όρος για την έκπτωση του 25% στο ΦΠΑ
Ενδιαφέρουσες ήταν και οι ανακοινώσεις για το κίνητρο της έκπτωσης 25% εμπρόθεσμης πληρωμής φόρων, για όσους μπαίνουν τον Απρίλιο στους πληττόμενους ΚΑΔ, αφού έχουν έναν πολύ σημαντικό όρο. Σε όλες τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν τον Μάρτιο και σε όσες προστίθενται τον Απρίλιο, δίνεται η δυνατότητα, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ που έχουν να πληρώσουν τον Απρίλιο, να λάβουν έκπτωση φόρου ύψους 25% των χρημάτων τα οποία καταβάλουν τον Απρίλιο, που θα συμψηφιστεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στη συνέχεια. Προϋπόθεση, όμως, γι’ αυτές που μπαίνουν τώρα τον Απρίλιο, είναι να έχουν καταβάλει κανονικά τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.
Ολίγον… μυστήριο καλύπτει και το «εργαλείο» της επιστρεπτέας προκαταβολής, δηλαδή των χαμηλότοκων κρατικών δανείων συνολικού ύψους 1 δις ευρώ, τα οποία ξεκινάνε- οι αιτήσεις- την Πέμπτη, αλλά τα κριτήρια θα ανακοινωθούν εκ των υστέρων, για να μη… «μαϊμουδέψουν» τα στοιχεία τους οι ενδιαφερόμενοι. Τι γνωρίζουμε επί του παρόντος γι’ αυτό την «προκαταβολή»;
- Αφορά κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους.
- Θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος, μέσω του Taxis.
- Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς -εξαρτάται από τη βιωσιμότητα της επιχείρησης- θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.
- Είναι πενταετής, εντός της οποίας το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
- Η επιλεξιμότητα εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, σε σύγκριση με την προγενέστερη κι αυτό θα γίνει μέσα από ένα τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με βάση φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες, εξ ου και η… μυστικότητα
- Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται επίσης τυποποιημένα και η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.