Το περασμένο Σάββατο έγινε ειδική, πολύωρη σύσκεψη στο οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να εξεταστούν αιτήματα πολιτών- παραγωγικών φορέων και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έρχονται διορθώσεις/ βελτιώσεις στα μέτρα στήριξης που ήδη «τρέχουν» για εργαζόμενους κι επιχειρήσεις.
«Θα γίνουν διορθώσεις, αλλά προσεκτικά» ανέφερε στο iefimerida, κυβερνητικός αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία πρέπει να ξεδιπλώνεται με σύνεση, καθώς ακόμα προχωρούμε σε αχαρτογράφητα νερά. Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε, άλλωστε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ, την επέκταση των μέτρων και μέσα στο Μάιο, κάτι που σημαίνει ότι το δημοσιονομικό κόστος θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα 14 δις ευρώ μόνο γι’ αυτό το διάστημα.
Βροχή τα αιτήματα για τα υποκαταστήματα επιχειρήσεων
«Βροχή» πέφτουν, ακόμα, τα αιτήματα να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα υποκαταστήματα επιχειρήσεων, τα οποία δεν μπορούν να αξιοποιήσουν κανένα από τα μέτρα στήριξης, καθώς η «μαμά» εταιρία δεν έχει ΚΑΔ που υπάγεται στις πληττόμενες δραστηριότητες, ενώ ο κατακερματισμός του πλαισίου των συμβάσεων εργασίας τα προηγούμενα έτη έχει δημιουργήσει δεκάδες ειδικές περιπτώσεις εργαζομένων (π.χ. με συμβάσεις ημερών ή και ωρών), οι οποίοι δεν μπορούν να υπαχθούν στην «ομπρέλα» των 800 ευρώ.
Ειδική μέριμνα θα υπάρξει σε κάθε περίπτωση στις προθεσμίες που «τρέχουν» για όσους θέλουν να αξιοποιήσουν τα μέτρα στήριξης. Για παράδειγμα, η καταληκτική προθεσμία της 10ης Απριλίου για αιτήσεις κρατικών δανείων (επιστρεπτέα προκαταβολή) θεωρείται απαγορευτική για τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν οργανωμένα λογιστήρια και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί παράταση. Ωστόσο, αυτό που τονίζουν από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι όλοι- Κράτος κι ενδιαφερόμενοι- θα πρέπει να τρέξουν, έτσι ώστε τα διαθέσιμα κεφάλαια να απορροφηθούν στην ώρα τους.
Τι ισχύει για την εκ περιτροπής εργασία
Δημοσιεύθηκε, εν τω μεταξύ, η Απόφαση, με την οποία ενεργοποιούνται δύο διατάξεις, που έχουν προκαλέσει έντονη συζήτηση, κυρίως αυτή που αφορά στην εκ περιτροπής εργασία.
Επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στις πληττόμενες επιχειρήσεις και για όσο χρόνο πλήττονται, υπαγόμενοι στους σχετικούς ΚΑΔ, μπορούν να θέτουν σε εφαρμογή το σύστημα εργασίας με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, κατά το οποίο:
α) με περίοδο αναφοράς τον μήνα, κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο εβδομάδες, συνεχόμενα ή διακεκομμένα, και
β) ανά εβδομάδα εντάσσεται σε αυτόν τον τρόπο οργάνωσης τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.
Οι εργοδότες που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης, υποχρεούνται, για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου να διατηρήσουν, τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, δηλαδή τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας, που σημαίνει ότι για τους εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης του παρόντος, απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρείται η λύση σύμβασης εργασίας με οικειοθελή αποχώρηση και η λύση σύμβασης ένεκα συνταξιοδότησης.
Επιπλέον, ορίζεται ότι κάθε εργοδότης που πλήττεται, μπορεί να μεταφέρει προσωπικό από επιχείρηση του ομίλου σε επιχείρηση του ιδίου ομίλου, κατόπιν σχετικής μεταξύ τους συμφωνίας, και για όσο χρόνο υπάγεται στους σχετικούς ΚΑΔ, με απαγόρευση καταγγελίας συμβάσεων. Σημειωτέον ότι οι παραπάνω διευκολύνσεις των επιχειρήσεων μπορούν να «τρέχουν» μαζί με αναστολή συμβάσεων προσωπικού.