Ο Δημήτρης Κοντομηνάς, που απεβίωσε σήμερα το πρωί σε ηλικία 83 ετών, ήταν ένας επιχειρηματίας που σημάδεψε την οικονομική ζωή του τόπου τα τελευταία 40 χρόνια.
Η επιχειρηματική του σταδιοδρομία έχει δύο στάδια: την άνοδο και την πτώση. Στην προσωπική του ζωή όμως και στην κοινωνική του δραστηριότητα ήταν ένας ευγενικός άνθρωπος, με ήθος και ευαισθησίες. Οι συνεργάτες του μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για αυτόν και υπάρχουν άπειρες ιστορίες και όχι αστικοί μύθοι για τη βοήθεια που παρείχε σε όσους ζητούσαν τη στήριξή του.
Γεννήθηκε το 1939 και μετά τις σπουδές του στο αμερικανικό πανεπιστήμιο της Βηρυτού εργάστηκε ως ασφαλιστής στην Alico. Το 1969 ιδρύει την Interamerican, την οποία σε λίγα χρόνια την κατατάσσει μεταξύ των μεγαλύτερων ασφαλιστικών στην Ελλάδα. Οι επιχειρηματικές του κινήσεις «ήταν μαγικές», αναφέρει στενός συνεργάτης του στο iefimerida. «Πάντα πουλούσε στο peak και η κάθε καινούργια δουλειά του έδινε τον τόνο στην αγορά, όπως για παράδειγμα η ίδρυση της τράπεζας Interbank».
Εκτός από τον ασφαλιστικό χώρο ανέπτυξε πολυσχιδείς δραστηριότητες στον τραπεζικό κλάδο, στην τηλεόραση, στα θεάματα, σε εμπορικές επιχειρήσεις, σε αεροπορικές επιχειρήσεις αλλά και στην ίδρυση εταιρειών στο εξωτερικό.
Το καλοκαίρι του 2001 πούλησε την Interamerican στην ολλανδική Eureko. Είχε προηγηθεί η πώληση της Interbank στη Eurobank. Μετά ίδρυσε τη NovaBank μαζί με τους Πορτογάλους του ομίλου Μillenium, αλλά το 2005 πούλησε το 50% που κατείχε αποκομίζοντας τεράστιες υπεραξίες.
Συντηρητικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι από τις πετυχημένες αυτές συναλλαγές η ρευστότητά του ξεπερνούσε τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο της περιουσίας του (ακίνητα, συμμετοχές κ.ά.) προσέγγιζε τα 800-900 εκατ. ευρώ.
Η ενασχόληση με τον Alpha
Η ενασχόλησή του με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, το εγχείρημα του Alpha Digital, o ποδοσφαιρικός Αρης και μια άδεια για εγκατάσταση υποδομών WiFi που την πλήρωσε χωρίς όμως να προχωρήσει η επένδυση ήταν οι κοστοβόρες επιλογές του που δεν στέφθηκαν με επιτυχία και ουσιαστικά σηματοδότησαν την αντίστροφη μέτρηση για τον επιχειρηματία που μέχρι τότε «γεννούσαν και τα κοκόρια του», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν στην αγορά. Τα λεφτά που ξόδεψε για τον Alpha και τα παχυλά συμβόλαια που πλήρωνε άφησαν εποχή.
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς είχε απλωθεί πολύ και η οικονομική κρίση τον βρήκε ιδιαίτερα ευάλωτο με αρκετά δάνεια. Προσπάθησε πολύ για να «μαζέψει» την κατάσταση, βάζοντας ενέχυρο την προσωπική του περιουσία. Το cash που εισέπραττε από τους κινηματογράφους Village προσωρινά έδωσε ανάσες, αλλά και αυτήν τη δραστηριότητα την «κατάπιε» η κρίση.
Σήμερα, άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα από τη ζωή του επιχειρηματία υποστηρίζουν ότι πέθανε φτωχός, καθώς όλη του η προσωπική περιουσία στην Ελλάδα ήταν δεσμευμένη. Το εύρος των δραστηριοτήτων του στο εξωτερικό δεν είναι γνωστό και μόνο οι δικηγόροι του γνωρίζουν την πραγματικότητα. Γνωστές είναι οι δραστηριότητές του στην Κύπρο και ειδικότερα στην ασφαλιστική αγορά, αλλά με μικρά μεγέθη.
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς για περίπου 2,5 χρόνια έμπαινε και έβγαινε από τα νοσοκομεία και από τα κέντρα αποκατάστασης. Αιτία ήταν μια επέμβαση που είχε κάνει στο εξωτερικό και η οποία του προκάλεσε σοβαρές επιπλοκές. Τελικά ο οργανισμός του δεν άντεξε και πέθανε τα ξημερώματα της Πέμπτης 10 Μαρτίου.
Αφήνει πίσω του την κόρη του Μαρία και δύο εγγόνια. Αφήνει όμως και δεκάδες «συνεργάτες» που ευνοήθηκαν οικονομικά και κοινωνικά από την παρουσία δίπλα του. Το μικρότερο δώρο που τους έκανε τότε ήταν ένα αυτοκίνητο. Ολοι λειτούργησαν παρασιτικά και δεν τον προστάτεψαν από τη λήψη λανθασμένων αποφάσεων.