Το Ταμείο Ανάκαμψης που προτείνει η Κομισιόν δεν θα χορηγεί λευκές επιταγές στα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια θα συνοδεύονται από όρους για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την έμφαση στις προτεραιότητες που δίνει η Ένωση στις πράσινες πολιτικές και την ψηφιακή επανάσταση.
Ένα 24ωρο μετά την παρουσίαση του άνευ προηγουμένου σχεδίου της Κομισιόν για την στήριξη των οικονομιών των «27» προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ύφεση από την πανδημία του κορωνοϊού ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις κι ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι παρουσίασαν τους όρους υπό τους οποίους τα κράτη μέλη θα μπορούν να επωφεληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Βασικός πυλώνας του σχεδίου που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο ευρωκοινοβούλιο είναι το λεγόμενο Recovery and Resilience Facility (RRF), που θα περιλαμβάνει επιχορηγήσεις 310 δισ. ευρώ και δάνεια 250 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα συνδράμουν στην επανεκκίνηση των οικονομιών. Αλλά για να έχουν πρόσβαση σ’ αυτούς τους πόρους οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θα πρέπει να προετοιμάσουν σχέδια για τη μεταρρυθμιστικές και επενδυτικές τους ατζέντες μέχρι το 2024, και εφόσον εγκριθούν η Κομισιόν θα χορηγεί τα ποσά σε δόσεις κάθε φορά που θα εκπληρώνονται συγκεκριμένοι στόχοι που θα έχουν προτείνει οι ίδιες οι κυβερνήσεις.
Οι όροι για τα δάνεια και τις επιχορηγήσεις ίσως κατευνάσουν τις ανησυχίες των σκληροπυρηνικών στην ΕΕ
Σε ορισμένες χώρες τις ΕΕ η σύνδεση της εκταμίευσης χρηματικών ποσών με την εκπλήρωση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων πιθανώς θα αναβιώσει μνήμες από τα οδυνηρά προγράμματα διάσωσης, αλλά ο Πάολο Τζεντιλόνι ξεκαθάρισε ότι στη διαδικασία αυτή δεν θα περιλαμβάνονται όροι, όπως εκείνοι που απαιτούνταν π.χ. από τα μνημόνια που είχε υπογράψει η Ελλάδα. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, εδώ δεν μιλούμε για όρους και παρέμβαση των Βρυξελλών. Το θέμα είναι τα κράτη μέλη να αναλάβουν τα ίδια να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους και τον κοινωνικό τους ιστό συμπλέοντας με τις προτεραιότητές μας, πρωτίστως τις πράσινες πολιτικές και την ψηφιακή μετάβαση», τόνισε.
Όμως, παρά τις διαβεβαιώσεις του, οι όροι αυτοί ίσως προκαλέσουν κάποια δυσαρέσκεια σε χώρες όπως η Ιταλία, που βρίσκεται σε συνεχή κόντρα κάθε χρόνο με την Κομισιόν για τον ετήσιο προϋπολογισμό τους κι όπου αρκετοί πολιτικοί δυσφορούν με την εκχώρηση στις Βρυξέλλες εξουσιών που αφορούν στην οικονομική πολιτική της χώρας. Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνει το Bloomberg, το σχέδιο της Κομισιόν θα χρειαστεί τη συναίνεση όλων των κρατών μελών της ΕΕ και η υπό όρους χορήγηση των επιχορηγήσεων και των δανείων ίσως τελικά συμβάλει στο να άρουν τις ενστάσεις τους χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Δανία.