Κομισιόν: Ανοίγει διαδικασία υπερβολικού ελλείματος για Γαλλία και Ιταλία -Διατηρεί την ικανότητα αποπληρωμής χρέους η Ελλάδα - iefimerida.gr

Κομισιόν: Ανοίγει διαδικασία υπερβολικού ελλείματος για Γαλλία και Ιταλία -Διατηρεί την ικανότητα αποπληρωμής χρέους η Ελλάδα

To μέγαρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες
To μέγαρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον δρόμο για την έναρξη διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος κατά επτά κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Ιταλίας ανοίγει η Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της για το εαρινό Ευρωπαϊκό Εξάμηνο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Κομισιόν διαπιστώνει ότι δικαιολογείται η έναρξη της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος για τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Σλοβακία, τη Μάλτα, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει στο Συμβούλιο να ανοίξει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος γι' αυτά τα επτά κράτη-μέλη τον Ιούλιο και το φθινόπωρο αναμένεται να προτείνει τις συστάσεις της για διόρθωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Eιδικότερα για την Ελλάδα, οι εκθέσεις εποπτείας της Κομισιόν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας διατηρεί την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους της.

Κομισιόν: Δέκα κράτη – μέλη πάνω από το όριο του 3%

Σύμφωνα με την Κομισιόν συνολικά δέκα κράτη-μέλη υπερέβησαν πέρυσι το όριο του 3% του ΑΕΠ: Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Σλοβακία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Εσθονία, Ισπανία και Τσεχία, ενώ το 2024 αναμένεται υπέρβαση του ορίου από τη Φινλανδία και τη Σλοβενία.

Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, το 2023 η Ιταλία κατέγραψε έλλειμμα 7,4% του ΑΕΠ, η Γαλλία (5,5%), η Σλοβακία και η Μάλτα (4,9%) και το Βέλγιο (4,4%).

Οι νέοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας απαιτούν από τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα να μειώνουν το έλλειμμα κατά τουλάχιστον 0,5 μονάδα ετησίως. Οι νέοι κανόνες προβλέπουν οικονομικές κυρώσεις 0,1% του ΑΕΠ ετησίως για χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις συστάσεις για διορθώσεις του δημοσιονομικού τους ελλείμματος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη ανησυχία για Γαλλία και Ιταλία

Από τις χώρες που αναφέρει η Κομισιόν , η Γαλλία και η Ιταλία τραβούν τη μεγαλύτερη προσοχή λόγω του τεράστιου μεγέθους τους ως η δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αντίστοιχα, με χρέη που ξεπερνούν αισθητά το 100% του ΑΕΠ.

Στη Γαλλία, η κίνηση της Κομισιόν, αυξάνει το διακύβευμα για όποιον επικρατήσει στις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν. Το κόμμα του βρίσκεται επί του παρόντος στην τρίτη θέση, ενώ η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση και η αριστερή συμμαχία που διεκδικούν το δικαίωμα του σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης έχουν μια επιθετική στάση έναντι των Βρυξελλών και μια κόντρα θα προκαλούσε ανησυχητικούς συνειρμούς με την κρίση χρέους της ευρωζώνης, όταν απειλήθηκε η ακεραιότητα του κοινού νομίσματος καθώς οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν λόγω των αντιπαραθέσεων μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών όπως η Ελλάδα.

Η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Μακρόν και η πιθανότητα να ανέλθει η ακροδεξιά στην εξουσία, θύμισε ήδη εκείνη την αναταραχή, με αποτέλεσμα το σπρεντ μεταξύ των γαλλικών και γερμανικών ομολόγων να διευρύνεται και ο αντίκτυπος να γίνεται αισθητός και στην Ιταλία και άλλες χώρες.

Καμπανάκι και από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόσθεσε τη δική της φωνή ανησυχίας την Τετάρτη με μια έκθεση που καλεί τα μέλη της ευρωζώνης να ξεκινήσουν αμέσως τη μείωση του χρέους ενόψει των τεράστιων μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών κινδύνων από τη γήρανση του πληθυσμού, τις αμυντικές δαπάνες και την κλιματική αλλαγή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν το χρέος στη Γαλλία προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται και να φτάσει κοντά στο 114% της παραγωγής το επόμενο έτος. Τον περασμένο μήνα, η S&P Global Ratings υποβάθμισε τη Γαλλία, υπογραμμίζοντας τους χαμένους στόχους στα σχέδια μείωσης του ελλείμματος.

Ο δείκτης χρέους της Ιταλίας, ο οποίος μειώθηκε πέρυσι στο 137%, τώρα αυξάνεται και πάλι, βάζοντας τη χώρα σε τροχιά να ξεπεράσει την Ελλάδα με το μεγαλύτερο βουνό χρέους στην ευρωζώνη μέσα σε τρία χρόνια, σύμφωνα με την Scope Ratings.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ