Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να προσφύγει η Κομισιόν κατά της Δανίας, επειδή επιχειρήσεις που εδρεύουν στη χώρα εξακολουθούν να παράγουν και να εξάγουν λευκό τυρί που το χαρακτηρίζουν «φέτα» σε χώρες εκτός ΕΕ.
H φέτα, ωστόσο, είναι καταχωρημένη Προστατευόμενη Ονομασίας Προέλευσης από το 2002 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως εκ τούτου μπορεί να παραχθεί μόνον στον Ελλάδα σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές παραγωγής. Το άρθρο 13 του κανονισμού της Ε.Ε. προστατεύει τις καταχωρισμένες ονομασίες από διάφορες μορφές κακής χρήσης.
Η Κομισιόν θεωρεί ότι η πρακτική αυτή συνιστά άμεση παραβίαση της προστασίας που παρέχεται από την καταχώρηση ως ΠΟΠ, παραβίαση που οι δανικές αρχές δεν απέτρεψαν ούτε επέβαλαν να διακοπεί. Με την παράλειψή της αυτή, η Δανία παραβίασε τόσο τον κανονισμό για τα συστήματα ποιότητας όσο και την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών (άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση). Με τη στάση αυτή όχι μόνο παραβιάζει το ισχύον δίκαιο της ΕΕ, αλλά είναι επίσης πιθανό να υπονομεύσει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών για τη σύναψη διμερών συμφωνιών που διασφαλίζουν την προστασία των ευρωπαϊκών ΠΟΠ και την προώθηση προϊόντων ποιότητας της ΕΕ εκτός της ΕΕ.
Η Κομισιόν έχει αποφασίσει να ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Δανίας τον Ιανουάριο του 2018 στέλνοντας στην Κοπεγχάγη προειδοποιητική επιστολή με την οποία καλούσε τις Αρχές της χώρας να εμποδίσουν εταιρείες που εδρεύουν στη χώρα να συνεχίσουν αυτή την πρακτική. Δεδομένου, ωστόσο, ότι η Δανία δεν διευθέτησε το ζήτημα, η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ε.Ε..
Στο «σκαμνί» και η Ελλάδα για τη ΛΑΡΚΟ
Στο «σκαμνί» του Δικαστηρίου της ΕΕ καθίζει, ωστόσο, η Κομισιόν και την Ελλάδα επειδή δε συμμορφώθηκε με απόφαση για την ανάκτηση από τη ΛΑΡΚΟ Γενική Μεταλλευτική & Μεταλλουργική Εταιρεία Α.Ε. («ΛΑΡΚΟ»)135,8 εκατ. ευρώ από ασυμβίβαστες ενισχύσεις. Τον Μάρτιο του 2014 η Κομισιόν διαπίστωσε ότι διάφορα δημόσια μέτρα υπό μορφή εισφορών κεφαλαίου και κρατικών εγγυήσεων υπέρ της ΛΑΡΚΟ παρείχαν στην εταιρεία αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Η Κομισιόν κάλεσε τη χώρα μας να ανακτήσει την ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση συν τους τόκους. Τον Νοέμβριο του 2017, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα δεν εκτέλεσε την απόφαση της Επιτροπής του 2014 και καταδίκασε τη χώρα μας, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο η Κομισιόν έστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα σχετικά με τη μη εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου του 2017. Μέχρι τώρα, όμως η Ελλάδα δεν έχει ανακτήσει την ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση από τη ΛΑΡΚΟ κι η Κομισιόν ζητά πλέον από το Δικαστήριο να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Ελλάδα, δηλαδή καταβολή κατ' αποκοπήν ποσού 3.709 ευρώ ημερησίως για το χρονικό διάστημα από τις 9 Νοεμβρίου 2017 (ημερομηνία της πρώτης απόφασης του Δικαστηρίου) έως την ημερομηνία συμμόρφωσης της Ελλάδας με την απόφαση του Δικαστηρίου ή, εναλλακτικά, ελλείψει συμμόρφωσης, την ημερομηνία έκδοσης της δεύτερης απόφασης του Δικαστηρίου. Το ελάχιστο κατ' αποκοπή ποσό δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερο από 1,3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ζητά να επιβληθεί στην Ελλάδα ημερήσια χρηματική ποινή ύψους περίπου 26.697 ευρώ από την ημέρα έκδοσης της απόφασής της Κομισιόν μέχρι την ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα θα θέσει τέρμα στην παράβαση.