Μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς, σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα, καταγράφει ο Δείκτης Φόβου για τον Δεκέμβριο, που καταρτίζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.
Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV μειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 φτάνοντας το 28,48% στις 30/12/2022 από 31,52% στις 30/11/2022. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,58%. Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε, φτάνοντας το 29,77% τον Δεκέμβριο του 2022 από 33,07% τον Νοέμβριο του 2022. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα.
Οριακή άνοδος για το Σύνθετο Δείκτη Προήγησης
Σε ό,τι αφορά στον Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) που παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Σεπτέμβριο του 2022, σημείωσε οριακή άνοδο, σε συνέχεια της οριακής πτώσης της προηγούμενης περιόδου, ενώ εξακολουθεί να κινείται στο υψηλότερο επίπεδο για το σύνολο της περιόδου εξέτασης. Η εν λόγω εξέλιξη, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, ενδέχεται να σηματοδοτεί μια εξισορρόπηση σε σχέση με την πτώση που είχε σημειωθεί. Εναλλακτικά, μπορεί να αποτελεί τμήμα της ενδιάμεσης μεταβλητότητας που συχνά χαρακτηρίζει τον ΣΔΠ. Συνολικά, δεν παρέχει ξεκάθαρες ενδείξεις για τη συνέχιση ή αντιστροφή της πρόσφατης πορείας του ΣΔΠ και δεν αντανακλά μια σαφή τάση αναφορικά με τις προσδοκίες και εκτιμήσεις των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα και, συνεπώς, με τις μελλοντικές οικονομικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, δεν διαφαίνεται να επικρατούν οι αρνητικές επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις και την απορρέουσα αβεβαιότητα που συνδέονται με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εντούτοις, η οικονομική συγκυρία καθιστά αναγκαία την επανεκτίμηση του ΣΔΠ με στόχο την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.