Στις 11 το πρωί θα ανακοινωθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.
Το ποσό του κατώτατου μισθού θα έχει μπροστά το ψηφίο «7», αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης της κυβέρνησης για το πόσο τελικά θα αυξηθεί.
Όπως ανακοινώθηκε χθες από το γραφείο του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα στις 10:00 συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού που θα ισχύει από 1η Απριλίου.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης θα παραχωρήσει στις 11:00 συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εργασίας.
Χατζηδάκης: Ικανοποιητική η αύξηση του κατώτατου μισθού
Χθες το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στη τηλεόραση του Blue Sky, χαρακτήρισε «ικανοποιητική» την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Πρόσθεσε ότι θα λαμβάνει υπόψη του και τις παραμέτρους της αγοράς.
«Ο νέος κατώτατος μισθός δεν θα έχει μπροστά του 8 αλλά δεν θα απέχει και πολύ από αυτό», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σε απόλυτους αριθμούς είναι η 13η χώρα στην ευρωπαϊκή ένωση στον κατώτατο μισθό.
Για το λάθος που έγινε στις συντάξεις του Μαρτίου δήλωσε ότι θα γίνει συμψηφισμός στο τέλος της χρονιάς.
Χατζηδάκης: Κοντά στα 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός
Ο υπουργός Εργασίας έχει διευκρινίσει ότι ο κατώτατος μισθός δεν θα αγγίξει τα 800 ευρώ, ωστόσο θα είναι σημαντική η αύξηση.
«Έχουμε λογαριάσει και τον πληθωρισμό και την αύξηση του ΑΕΠ, και άλλα μεγέθη όπως είναι η παραγωγικότητα και θα παρουσιάσουμε κάτι που θα είναι κοινωνικά δίκαιο αλλά και υπεύθυνο», είπε στην ΕΡΤ ο κ. Χατζηδάκης. Όσο για το ποια επιδόματα θα συμπαρασύρει, είπε πως «το επίδομα ανεργίας και τα οικογενειακά επιδόματα επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση θα είναι 7%-7,5%, δηλαδή ανάλογη με αυτήν στους συνταξιούχους.
Με αυτό το δεδομένο, περίπου 650.000 χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι θα δουν τις αποδοχές τους να ανεβαίνουν από την 1η Απριλίου στα 763-766 ευρώ, από τα 713 ευρώ όπου είναι σήμερα.
Η κυβέρνηση «γεφυρώνει» την απόσταση μεταξύ των εισηγήσεων κοινωνικών φορέων που ζητούσαν αύξηση στα όρια του πληθωρισμού -δηλαδή κοντά στο 10%- και παραγωγικών φορέων που πρότειναν αύξηση 5%-5,5%, έτσι ώστε ο κατώτατος να επανέλθει στα προ μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 752 ευρώ.