Στο κατώφλι τεχνικής χρεοκοπίας η Ρωσία -Τι αναφέρει έκθεση για τις επιπτώσεις των κυρώσεων - iefimerida.gr

Στο κατώφλι τεχνικής χρεοκοπίας η Ρωσία -Τι αναφέρει έκθεση για τις επιπτώσεις των κυρώσεων

καμαρα στη Μοσχα
Ρωσία / Φωτογραφία: apimages
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Οι συχνές αναφορές Ρώσων αξιωματούχων, ακόμα και του προέδρου Πούτιν, στην οικονομία της Ρωσίας, στις αντοχές της και στις εναλλακτικές αγορές διοχέτευσης των αγαθών της, δεν είναι τυχαίες.  

Οδεύοντας στη συμπλήρωση ενός μήνα από την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, οι οικονομικές κυρώσεις- που μάλλον αιφνιδίασαν με την ένταση και την ταχύτητα τους- στη Ρωσία, έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές στην καθημερινότητα των πολιτών, ενώ πάνω απ’ όλα η χώρα βρίσκεται ήδη στο κατώφλι της χρεοκοπίας- έστω τεχνικής- εφόσον δεν πληρωθούν τόκοι ομολόγων 117 εκ δολαρίων, μετά το “πάγωμα” των περιουσιακών της στοιχείων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η ρωσική οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση, ενώ ο πληθωρισμός θα “ροκανίσει” το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυξάνονται οι τιμές από την υποτίμηση του ρουβλιού

Σύμφωνα με στοιχεία και πληροφορίες από το Γραφείο Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, οι τιμές αυξάνονται λόγω της υποτίμησης του ρουβλίου, το οποίο ανέκτησε κάποιες από τις βαριές απώλειες του τελευταίου μήνα. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση τιμών άμεσα στα εισαγόμενα καταναλωτικά προϊόντα και μεσομακροπρόθεσμα στα εντοπίως παραγόμενα προϊόντα.. Όμως αυξήσεις θα υπάρξουν λόγω μειωμένων stock και αδυναμίας ή δυσκολίας αναπλήρωσής τους.  

Αν και είναι ακόμα νωρίς, για να γίνει μια πρώτη αποτίμηση του πλήγματος στη ρωσική οικονομία από τις κυρώσεις και την απομόνωση της- με εξαίρεση την Ενέργεια- από τις διεθνείς χρηματαγορές, ο Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ στη Μόσχα, Χρ. Φαρμάκης, εστιάζει, μεταξύ άλλων, στα εξής:  

  • οι νεότερες ηλικίες και οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων  προσπαθούν να παρακάμψουν με VPN τεχνολογίες τους περιορισμούς ενώ  η διακοπή δραστηριοτήτων ξένων επιχειρήσεων όπως η MC Donalds δημιουργεί μια αίσθηση αποκλεισμού. 
  • οι χρήστες πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό δεν μπορούν να τις χρησιμοποιούν όπως και το   Google Pay 
  • οι smart συσκευές τηλεφώνων, τα laptops και γενικά οι ηλεκτρονικές συσκευές  θα ακριβύνουν σημαντικά για τα εισοδήματα του μέσου καταναλωτή.  
  • οι τιμές των αυτοκινήτων έχουν ανέβει και θα παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά νέων μοντέλων (απαγορεύεται η εισαγωγή με κόστος μεγαλύτερο των 50 χιλ. Ευρώ) 
  • σε αυτό το πλαίσιο είναι σαφές ότι θα ανέβουν και οι τιμές των τροφίμων και είναι ενδεικτικό ότι πολλά super markets επιτρέπουν μέχρι κάποια ποσότητα αγορά αλευριού και ζάχαρης, λαδιού ώστε να μην υπάρξει εξάντληση των αποθεμάτων τους και των φαρμάκων (σε αυτά πιθανόν να δημιουργηθούν ελλείψεις λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα) 
  • ο σχεδιασμός για διακοπές στο εξωτερικό έχει αναβληθεί λόγω κόστους και ασάφειας των πτήσεων  (και των πτήσεων charters). 
  • η αποχώρηση καθηγητών και δασκάλων ξένων υπηκόων (Αμερικανών, Γάλλων κ.λ.π.) από ξενόγλωσσα σχολεία και φροντιστήρια δημιουργεί πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων  
  • οι περιορισμοί που σχετίζονται με την αγοροπωλησία συναλλάγματος από τις Τράπεζες και η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό δεν είναι ακόμη αντιληπτό πως λειτουργούν στην πράξη λόγω των πολλές φορές ασαφών οδηγιών των αρμοδίων οργάνων. 
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι λένε οι διεθνείς Οργανισμοί

Το μέγεθος της ρωσικής οικονομίας δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο στην περίπτωση χρεοκοπίας, ωστόσο διεθνείς οργανισμοί επισημαίνουν ότι όντας βασικός «παίκτης» στην αγορά της Ενέργειας αλλά και των τροφίμων, η εξίσωση διαφοροποιείται. Σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, του ΟΗΕ (UNCTAD), Ρωσία και Ουκρανία ελέγχουν το 53% του παγκόσμιου εμπορίου ηλιελαίου, το 27% του σιταριού, το 23% του κριθαριού, το 16% των σπόρων κράμβης, το 14% του καλαμποκιού. 

«Πονούν» τα πιο ευάλωτα στρώματα

Ήδη, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν προκαλέσει μεγάλη αύξηση τιμών, που κατά τεκμήριο χτυπάει περισσότερο τα πιο ευάλωτα στρώματα, καθώς οι δαπάνες διατροφής είναι ανελαστικές. Αν και το πλήγμα είναι βαρύτερο στις χώρες με υψηλότερο ποσοστό εξάρτησης από τις εισαγωγές αυτών των αγαθών, οι ελλείψεις και ο πληθωριστικός «πυρετός» χτυπάει και στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα, δε, με την ιστορική αναδρομή που κάνει η μελέτη, στις περιόδους όπου υπήρξε μεγάλη αύξηση τιμών στα αγροτοδιατροφικά προίόντα, σημειώθηκαν σημαντικές πολιτικές αναταραχές, όπως η Αραβική Άνοιξη... 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ