Το πετρέλαιο κινείται λίγο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι Σαουδάραβες πιέζουν τον ΟΠΕΚ+ να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής.
Το μπρεντ διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι στα 80,70 δολάρια το μεσημέρι της Τρίτης (νωρίτερα το πρωί είχε πέσει κάτω από τα 80 δολάρια), μετά από ένα τετραήμερο σερί απωλειών που είδε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να κινούνται πτωτικά κατά 3%. Επιπλέον, το West Texas Intermediate βρίσκεται οριακά κάτω από τα 76 δολάρια στα 75,80.
Ο ρόλος του ΟΠΕΚ+
Ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ+, η Σαουδική Αραβία, ζήτησε από τα άλλα μέλη να μειώσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής τους για να στηρίξουν τις αγορές, αν και ορισμένα μέλη αντιστέκονται, όπως αναφέρει το Bloomberg.
«Οι πετρελαϊκές αρκούδες θα πρέπει να είναι προσεκτικές και να μην υποτιμούν την αποφασιστικότητα της Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής στην Ασία της Mizuho Bank Ltd. «Αλλά θα είναι δύσκολο γι' αυτούς να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών», πρόσθεσε.
Οι τιμές πετρελαίου έχουν μειωθεί κατά περίπου 20% από τα τέλη Σεπτεμβρίου λόγω της άφθονης προσφοράς και των ανησυχιών για το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό, ασκώντας πίεση στη συμμαχία των 23 χωρών να παρέμβει στην συνεδρίαση της Πέμπτης. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι αγορές θα κινηθούν και πάλι πλεονασματικά το επόμενο έτος εν μέσω μιας δραματικής επιβράδυνσης της αύξησης της ζήτησης.
Εκτιμήσεις για 70 δολάρια το βαρέλι
Μια έρευνα του Bloomberg μεταξύ εμπόρων και αναλυτών στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έδειξε ότι περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες αναμένουν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα λάβει περαιτέρω μέτρα για τη σύσφιγξη της αγοράς. Εάν η συμμαχία δεν ανακοινώσει μια πρόσθετη μείωση κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως επιπλέον των περιορισμών από τη Σαουδική Αραβία, οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν στα χαμηλά επίπεδα των 70 δολαρίων ανά βαρέλι, σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurasia Group με επικεφαλής τον Raad Alkadiri.
Επιπλέον, μια καταιγίδα στη Μαύρη Θάλασσα σταμάτησε τις φορτώσεις εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του αργού, από βασικά λιμάνια στη Ρωσία και την Ουκρανία. Η καταιγίδα αναμένεται να διαρκέσει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία Transneft PJSC που διαχειρίζεται τους πετρελαιαγωγούς.