Βουτιά καταγράφουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες σήμερα, μία ημέρα μετά την εμπορική επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ με την επιβολή σειράς νέων δασμών.
Πλέον, μετά το αρχικό σοκ, οι επενδυτές αναρωτιούνται για τις επιπτώσεις των δασμών τόσο στον πληθωρισμό όσο και στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Νωρίτερα σήμερα, το χρηματιστήριο του Παρισιού υποχώρησε 1,81%, της Φρανκφούρτης 1,71%, του Μιλάνου 1,46%, της Μαδρίτης 1,19%, της Ζυρίχης 1,48%, του Άμστερνταμ 1,41% και του Λονδίνου 1,19%. Στην Ασία, το χρηματιστήριο του Τόκιο υποχώρησε κατά 2,77% στο κλείσιμο της συνεδρίασης, οδεύοντας προς τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του τα τελευταία δύο χρόνια.
Τι εκτιμούν αναλυτές για τους δασμούς Τραμπ
Αναλυτές της JP Morgan δήλωσαν ότι οι δασμοί ήταν «αισθητά υψηλότεροι από το ρεαλιστικό χειρότερο σενάριο» που ανέμεναν. Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch προειδοποίησε ότι «φέρνουν τα πάνω κάτω» για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία, ενώ η Deutsche Bank έκανε λόγο για κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια και που θα μπορούσε εύκολα να αφαιρέσει από 1% έως 1,5% από τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της ΗΠΑ φέτος.
«Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότερες χώρες θα καταλήξουν σε ύφεση», δήλωσε ο Όλου Σόνολα, από τον Fitch, προσθέτοντας: «Μπορείτε να πετάξετε τις περισσότερες προβλέψεις εάν αυτός ο δασμολογικός συντελεστής διατηρηθεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα».
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε χθες σειρά τελωνειακών δασμών. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπόκεινται σε δασμούς 20%, ενώ τα κινεζικά σε 34%. Οι δασμοί ανέρχονται στο 24% για τις ιαπωνικές εισαγωγές και στο 31% για τις εισαγωγές από την Ελβετία.
«Στην περίπτωση της Κίνας, οι αμοιβαίοι τελωνειακοί δασμοί 34% είναι επιπρόσθετοι της αύξησης 20% των δασμών που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα φέτος», δήλωσε ο Τζιμ Ρέιντ, οικονομολόγος της Deutsche Bank.
Η επίθεση με χαρακτηριστικά προστατευτισμού από τον Λευκό Οίκο, που όμοιά της έχει να καταγραφεί από τη δεκαετία του 1930, προβλέπει επίσης κατ’ ελάχιστον την επιβολή επιπλέον δασμού 10% σε όλες τις εισαγωγές στο αμερικανικό έδαφος, καθώς και αυξήσεις για χώρες που θεωρούνται ιδιαίτερα εχθρικές σε ό,τι αφορά το εμπόριο από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank εκτιμούν πως «ο μέσος δασμολογικός συντελεστής στις αμερικανικές εισαγωγές θα μπορούσε, πλέον, να είναι μεταξύ 25% και 30%, το οποίο θα αντιστοιχεί σε επίπεδα των αρχών του 20ού αιώνα».
Σε αυτή την πρωτοφανή εδώ και σχεδόν έναν αιώνα αλλαγή στο διεθνές εμπόριο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, κάλεσε χθες όλες τις χώρες «να μην ανταπαντήσουν». «Συγκρατηθείτε, απορροφήστε το χτύπημα, περιμένετε να δείτε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Διότι, αν ανταποδώσετε, θα υπάρξει κλιμάκωση», απείλησε.
«Πρέπει να παρατηρήσουμε τον αντίκτυπο των δασμών αυτών στα περιθώρια, στην κατανάλωση, στα επιτόκια και στον πληθωρισμό για να κρίνουμε το βάθος του αντίκτυπου στην οικονομία και στην ανάπτυξη. Για την ώρα, παραμένει κάποια αβεβαιότητα», σχολίασε ο Φλοριάν Ιελπό, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης της Lombard Odier IM.
«Οι ιστορικές εκτιμήσεις δείχνουν αύξηση του πληθωρισμού 3% βραχυπρόθεσμα, αλλά και αρνητικό αντίκτυπο 1,5% στην παγκόσμια ανάπτυξη τους επόμενους 18 μήνες», έγραψε ο οικονομολόγος σε σύντομη έκθεσή του.
Απέναντι στις αβεβαιότητες αυτές, οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια», όπως ο χρυσός, ο οποίος άγγιξε σήμερα νέο ιστορικό υψηλό, στα 3.167,84 δολάρια η ουγγιά.
Στην αγορά συναλλάγματος «το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε για να φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδό του από την ανάληψη καθηκόντων του Τραμπ στον Λευκό Οίκο», δήλωσε η Ιπέκ Οζκαρντεσκάγια, αναλύτρια της Swissquote Bank, και βρισκόταν νωρίτερα στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο.
Σε ό,τι αφορά την αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων στην ευρωζώνη μειώθηκαν. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε νωρίτερα κατά 8,5 μονάδες βάσης, στο 2,64% - το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.
Οι τιμές πετρελαίου μειώθηκαν έως και 3%, καθώς οι δασμοί του Τραμπ απειλούν να επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και να εντείνουν τις εμπορικές διαμάχες, οδηγώντας πιθανόν σε πτώση την κατανάλωση πετρελαίου.
Η τιμή του μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας μειώθηκε νωρίτερα κατά 3,34%, στα 72,45 δολάρια, και του αμερικανικού αργού WTI κατά 3,57%, στα 69,15 δολάρια.
«Μια επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα, λογικά, θα μεταφραζόταν σε ασθενέστερη ζήτηση για καύσιμα», σχολίασε η Πριγιάνκα Σαχντέβα, αναλύτρια της χρηματιστηριακής εταιρείας Phillip Nova στη Σιγκαπούρη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ