Ρολά κατεβάζει η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), σύμφωνα με το ΠΔ 84/2019, με το οποίο καταργούνται Γενικές Γραμματείες κι ενσωματώνονται στις νέες δομές των υπουργείων!
Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται ρητώς στο άρθρο 1 και 2 του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος:
Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, οι παρακάτω υπηρεσίες: (α) από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, η Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής του άρθρου 35 του π.δ. 142/2017 (Α΄ 181), (β) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας υπηρεσίες των άρθρων 71 έως 78 του ιδίου π.δ., (γ) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπηρεσίες των άρθρων 79 έως 83 του ιδίου π.δ., (δ) η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, που συστάθηκε με τις διατάξεις των άρθρων 381 επόμ. του ν. 4512/2018 (Α΄5).
Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας που συστάθηκε με το άρθρο 20 του ν. 3965/2011 (Α΄ 113) και η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που συστάθηκε με το άρθρο 4 του ν. 2343/1995 (Α΄ 211 ) σε συνδυασμό με το άρθρο 88 παρ. 1 του ν. 3842/2010 (Α΄ 58)καθώς και οι αντίστοιχες θέσεις Γενικού/Τομεακού και Ειδικού/Ειδικού Τομεακού Γραμματέα καταργούνται.
Θα διατηρηθούν οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων του ΣΔΟΕ
Αυτό που σημειώνουν από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή η μείωση του Κράτους και η μείωση κατά το 1/3 των Γενικών Γραμματειών. Διευκρινίζουν, δε, ότι θα διατηρηθούν οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων του ΣΔΟΕ, που μεταφέρονται στη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής. «Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος», σημείωσε χαρακτηριστικά αρμόδιος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι αν χρειαστεί, αν διαπιστωθούν δυσλειτουργίες, κανείς δεν απαγορεύει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.
Αντιδράσεις από τους υπαλλήλους
Στο άκουσμα της είδησης, οι υπάλληλοι του χιλιοταλαιπωρημένου Σώματος, που αν και αποψιλώθηκε από αρμοδιότητες και προσωπικό στα χρόνια της κρίσης, συνέχισε να επιδεικνύει μεγάλες επιτυχίες, όπως η πρόσφατη με την τεράστια ποσότητα χαπιών Captagon, «μούδιασαν». Παλιές καραβάνες της Φορολογικής Διοίκησης κάνουν λόγο για πισωγύρισμα, ενώ άλλοι περιμένουν τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του ΠΔ, έτσι ώστε να διαπιστώσουν τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι και πώς θα διατηρήσουν την επιχειρησιακή τους αυτοτέλεια έναντι των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.
Ανάλογος προβληματισμός εκφράστηκε, επίσης, μετά τη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έγινε ήδη το πρώτο ραντεβού μεταξύ του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ.Πιτσιλή και του νέου υπουργού Κ. Πιερρακάκη.
Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ
«Tο καλύτερο δώρο, σε φοροφυγάδες-λαθρέμπορους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες» είναι η κατάργηση του ΣΔΟΕ που ανακοίνωσε η ΝΔ, όπως δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Πειραιά, Τρύφων Αλεξιάδης, σημειώνοντας ότι θέτει «σε κίνδυνο τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής-λαθρεμπορίου και οικονομικού εγκλήματος που βρίσκονται τώρα στις αρμοδιότητές του».
«Η κατάργηση του ΣΔΟΕ που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ΝΔ είναι μία από τις πολλές αποδείξεις για την κρυφή ατζέντα της ΝΔ, για την οποία o ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε προεκλογικά», αναφέρει ακόμα ο κ. Αλεξιάδης, ο οποίος τονίζει ότι «η εκδικητική μανία πολιτικών στελεχών, που κλήθηκαν από το ΣΔΟΕ για να απολογηθούν οι ίδιοι ή συγγενικά-φιλικά τους πρόσωπα, τα οποία είχαν εμπλακεί σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, τώρα πλέον αναδεικνύεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο».
Στη δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «το ΣΔΟΕ υπήρξε για πολλά χρόνια η αιχμή του φορολογικού μηχανισμού, με πολλές και σημαντικές επιτυχίες και ξεκίνησε τον έλεγχο της περίφημης λίστας LAGARDE καθώς και πολλών άλλων υποθέσεων. Παρά τις προσπάθειες ορισμένων, παρέμεινε εκτός ΑΑΔΕ στην πρόσφατη αναδιάρθρωση και ενισχύθηκε σημαντικά με προσωπικό και αρμοδιότητες».
Οπως υπογραμμίζει, «η κατάργηση του ΣΔΟΕ είναι το καλύτερο δώρο, σε φοροφυγάδες-λαθρέμπορους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες, θέτει, δε, σε κίνδυνο τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής-λαθρεμπορίου και οικονομικού εγκλήματος που βρίσκονται τώρα στις αρμοδιότητες του. «Η κατάργηση του ΣΔΟΕ, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σε έναν ασαφή οργανισμό και η αφαίρεση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από το υπουργείο Οικονομικών είναι τα πρώτα βήματα μιας κυβέρνησης που αναδεικνύουν σαφείς πολιτικούς στόχους και αποδεικνύουν την άγνοια στοιχειωδών λειτουργιών στο ευαίσθητο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο πρέπει να ενισχύσει και όχι να αποδυναμώσει τις φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες του», προσθέτει.
«Μέσα και έξω από τη Βουλή, θα αναδείξουμε με κάθε πολιτική δυνατότητα τις επικίνδυνες αυτές αποφάσεις και ελπίζουμε μέσα από ουσιαστικό διάλογο να ανατρέψουμε τέτοιου είδους αποφάσεις», καταλήγει ο κ. Αλεξιάδης.