Η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία φαίνεται πως διεύρυνε το πεδίο δράσης των κυβερνοεγκληματιών, οι οποίοι «χτυπούν» με ιούς νέας γενιάς.
Σύμφωνα με νέα μελέτη της Check Point Research ο Emotet είναι αυτήν τη στιγμή το επικρατέστερο κακόβουλο λογισμικό, επηρέαζοντας πάνω από το 5% των Οργανισμών παγκοσμίως. Πρόκειται για «Δούρειο Ίππο», ο οποίος ενώ μέχρι πρόσφατα «χτυπούσε» κυρίως στο πεδίο των τραπεζών, πλέον πρωταγωνιστεί και σε άλλες κυβερνοεπιθέσεις, αναπτύσσοντας μηχανισμούς αυτοάμυνας, έτσι ώστε να μην ανιχνεύεται. Επιπροσθέτως, εξαπλώνεται μέσω απατηλών ηλεκτρονικών μηνυμάτων, που εμπεριέχουν κακόβουλα συνημμένα αρχεία ή links.
Στη μακριά λίστα περιλαμβάνονται και κακόβουλα λογισμικά με “ειδίκευση” στα «ευαίσθητα» δεδομένα τραπεζικών συναλλαγών και λογαριασμών. Ο Trickbot, που βρισκόταν μέχρι πρόσφατα στην... κορυφή, έχει αναβαθμιστεί έτσι ώστε να είναι πιο ευέλικτος, ενώ ο Ramnit, ένας κατ’ εξοχήν τραπεζικός Δούρειος Ίππος, κλέβει κωδικούς, διαπιστευτήρια και προσωπικά δεδομένα.
Ο «Συνήγορος του Καταναλωτή» εξακολουθεί να γίνεται αποδέκτης πλήθους καταγγελιών καταναλωτών σχετικά με τη διενέργεια μη εγκεκριμένων / παράνομων ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών. Συγκεκριμένα, αναφέρονται περιστατικά εξαπάτησης δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι απαντούν σε παραπλανητικά sms ή email και προβαίνουν σε αποκάλυψη των κωδικών πρόσβασης στις υπηρεσίες e-banking ή των στοιχείων των χρεωστικών / πιστωτικών τους καρτών.
Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού στο economistas.gr.