Συνεχίζεται η πίεση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά από τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ενώ στον απόηχο του «ψυχρού» ανακοινωθέντος των Ευρωπαίων για την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Κουαρτέτο έβαλε στο στόχαστρο όλες τις επιλογές της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας.
«Η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους αλλά εις βάρος της ανάπτυξης με την περιστολή του ΠΔΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Π. Ντόλμαν μιλώντας σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, παρατηρώντας ότι τα ελληνικά ομόλογα αν και κινούνται χαμηλότερα, παραμένουν ψηλά και σίγουρα ψηλότερα από τα αντίστοιχα πορτογαλικά. Σημειωτέον ότι η πίεση στην αγορά ομολόγων δείχνει να συνεχίζεται και σήμερα, με αποτέλεσμα το 10ετές να κινείται προς τα επίπεδα του 3,5%, χάνοντας τα κέρδη του τελευταίου μήνα.
Ο Π. Ντόλμαν, ως ήταν αναμενόμενο, στάθηκε απέναντι στην πρόθεση της κυβέρνησης να ακυρώσει την ψηφισμένη μείωση του αφορολογήτου, μένοντας πιστός στη λογική του Ταμείου, ότι με αυτή τη μείωση εξασφαλίζονται πόροι για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. «Η Ελλάδα μπορεί να έχει καλύτερο μείγμα φορολόγησής, κουλτούρα πληρωμών. Για να απελευθερωθεί φορολογικός χώρος, η Ελλάδα να επεκτείνει τη φορολογική βάση. Οι ανακοινώσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση κινείται αντίθετα, θα συρρικνώσει το ΦΠΑ, διακινδυνεύει την μελλοντική φορολογική συμμόρφωση», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και για τις επικείμενες δικαστικές αποφάσεις, που έχουν στο επίκεντρο βασικές συνταξιοδοτικές διατάξεις.
Ο τεχνοκράτης του Ταμείου αναφέρθηκε ακόμα στον υψηλό δείκτη των «κόκκινων» δανείων, στις ασθενείς προοπτικές ανάπτυξης, στα υψηλά ποσοστά ανεργίας, στην αγορά εργασίας που χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς και στο οξύ πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού με ταχύτητες διπλάσιες του κοινοτικού όρου, δεδομένο που καθιστά επιτακτική την ανάγκη να γίνουν περισσότερα στην Ελλάδα, «φωτογραφίζοντας» έτσι τη δομή του Ασφαλιστικού συστήματος.