Όλο έρχεται αλλά ποτέ δεν φτάνει στη Βουλή το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και οι νεώτερες πληροφορίες απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που «οσμίζονταν» οι πιο υποψιασμένοι: οι Θεσμοί δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα.
«Οι Θεσμοί θεωρούν ότι πρέπει να συμφωνήσουν κι αυτό δεν έχει γίνει. Κανονικά πρέπει να συμφωνηθεί στο πλαίσιο της 3ης Έκθεσης. Απ’ ότι, μάλιστα, διαφαίνεται, θα ενισχύσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές» ανέφεραν στο iefimerida πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, μόλις έγινε γνωστό ότι οι 120 δόσεις θα έρθουν -καλώς εχόντων των πραγμάτων- μετά από το Πάσχα στη Βουλή.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Βουλής-προφανώς μεταφέροντας το σχεδιασμό του αρμόδιου υπουργείου- προανήγγειλε όχι απλώς την κατάθεση, αλλά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου με τις 120 δόσεις ως τη Μεγάλη Τρίτη, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας υπήρχαν πληροφορίες που ανέφεραν ότι οι διατάξεις θα έρχονταν χθες στη Βουλή.
Ωστόσο, κάτι… άλλαξε, το νομοσχέδιο με τις 120 δόσεις ουδέποτε εμφανίστηκε στον προγραμματισμό εργασιών της Βουλής, ενώ από την κυβέρνηση επιβεβαίωναν ότι το πλαίσιο θα έρθει μετά, χωρίς, όμως, να επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή εμπλοκή με τους Θεσμούς.
Αν δει κανείς την εξέλιξη του θέματος, θα διαπιστώσει ότι η περιβόητη ρύθμιση των 120 δόσεων «σέρνεται» από το περασμένο Φθινόπωρο, όταν προαναγγέλθηκε από το υπουργείο Εργασίας, με όλες τις λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης ρύθμισης.
Ωστόσο, επειδή το νομοσχέδιο της ρύθμισης οφειλών όλο ερχόταν αλλά ποτέ δεν έφτανε -«λόγω τεχνικών ζητημάτων» σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή- διαφάνηκαν τάσεις στάσης πληρωμών, που θορύβησαν το υπουργείο Εργασίας, με αποτέλεσμα να διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι όποιος δεν πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές, θα μείνει εκτός 120 δόσεων.
Σε όλη αυτήν την παρατεταμένη περίοδο αναμονής, η νέα ρύθμιση οφειλών φάνηκε να «ξεχειλώνει», διευρύνοντας τον κύκλο των εν δυνάμει δικαιούχων. Έτσι, πέρα από τους επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους αφήνοντας οφειλές στα ταμεία, η «ομπρέλα» των 120 δόσεων κάλυψε και όλους τους ενεργούς επαγγελματίες, τους αγρότες και τελικά ακόμα και τις επιχειρήσεις, χωρίς πρόβλεψη εισοδηματικών ή περιουσιακών κριτηρίων. Ο στόχος προφανής: το ξεκαθάρισμα του τοπίου των 35 δις χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία. Υπήρχε, όμως, ένα «μικρό» πρόβλημα.
Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι αν και υπήρξαν βολιδοσκοπήσεις προς την πλευρά των Θεσμών στο αρχικό στάδιο επεξεργασίας της ρύθμισης οφειλών, το σχέδιο των 120 δόσεων ουδέποτε τέθηκε επισήμως προς συζήτηση με τους επικεφαλής.
Το βάρος της διαπραγμάτευσης είχε πέσει, άλλωστε, στο νέο πλαίσιο προστασίας για την α΄κατοικία κι απ’ ό,τι φαίνεται προτιμήθηκε να «κλείσει» πρώτα το ένα θέμα και μετά να «ανοίξει» το άλλο. Ωστόσο, θέμα 120 δόσεων δεν τέθηκε τελικά στο τραπέζι και κάπως έτσι έμεινε να «αιωρείται».
Αυτές οι ημέρες που διανύουμε είναι Μεγάλη Εβδομάδα για τους Καθολικούς και λίγο ως πολύ η δραστηριότητα στις Βρυξέλλες- και όχι μόνο- είναι υποτονική. Ακολουθεί η δική μας Μεγάλη Εβδομάδα και για να μην «στραβώσει» τελείως το θέμα των 120 δόσεων, θα πρέπει να αναμένονται τηλεδιασκέψεις με ορίζοντα το Euroworking Group, που συνεδριάζει ένα 24ωρο μετά από την Πρωτομαγιά.
Κρίσιμη, σε κάθε περίπτωση, χαρακτηρίζεται η έλευση των Θεσμών στην Αθήνα στις 6 Μαΐου, δηλαδή τη Δευτέρα μετά από την Κυριακή του Θωμά, οπότε ανοίγει ξανά η Βουλή…