Καλβίνιο: Αισιόδοξη για συμφωνία στη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ πριν το τέλος του 2023 - iefimerida.gr

Καλβίνιο: Αισιόδοξη για συμφωνία στη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ πριν το τέλος του 2023

ομπρέλα με τα αστέρια της ευρωπαϊκής ένωσης
ΕΕ / Φωτογραφία: AP Photo/Frank Augstein
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αισιόδοξη ότι πριν από το τέλος του έτους θα υπάρξει συμφωνία στη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ εμφανίστηκε η προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ecofin, Νάντια Καλβίνιο.

Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ecofin και υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέφερε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος μετά τις έντονες διαβουλεύσεις που κράτησαν οχτώ ώρες το προηγούμενο βράδυ (7 προς 8 Οκτωβρίου).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, όπως είπε, «δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία για όλες τις πολιτικές, νομικές και τεχνικές διαβουλεύσεις, αλλά ελπίζουμε να το ολοκληρώσουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μια πολιτική συμφωνία πριν από το τέλος του έτους». Εξήγησε, επίσης, ότι η Ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα συγκαλέσει έκτακτο Ecofin «μόνο εάν χρειαστεί».

Αν συμβεί αυτό θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 18-21 Δεκεμβρίου, ωστόσο ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών μπορεί να οδηγήσουν σε ικανοποιητικά αποτελέσματα, χωρίς να χρειαστεί έκτακτο Συμβούλιο.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι παραμένουν κάποιες διαφωνίες και στο «προληπτικό» σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά και στο «διορθωτικό». Πάντως, φαίνεται ότι υπάρχει συναίνεση στο αίτημα του Βερολίνου για μείωση του χρέους κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως για χώρες με χρέος μεγαλύτερο από 90% και κατά 0,5% του ΑΕΠ για χώρες με χρέος 90%-60% του ΑΕΠ.

Καλβίνιο: Οι προηγούμενοι κανόνες της ΕΕ στην πραγματικότητα δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στην πράξη

Τόσο η Ν. Καλβίνιο όσο και ο Β. Ντομπρόβσκις υποστήριξαν ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ οδεύουν προς μία συμφωνία που διατηρεί την ισορροπία μεταξύ της βιώσιμης μείωσης του χρέους μακροπρόθεσμα αλλά και της τόνωσης των απαραίτητων επενδύσεων στην άμυνα, στην ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη. Και οι δύο υποστήριξαν ότι οι κανόνες απλοποιούνται και δεν γίνονται πιο σύνθετοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι κανόνες είναι καλύτεροι. Οι προηγούμενοι κανόνες στην πραγματικότητα δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στην πράξη», είπε η Ν. Καλβίνιο, σημειώνοντας ότι χρειαζόμαστε πιο ρεαλιστικούς κανόνες, προσαρμοσμένους στις συγκεκριμένες ανάγκες των χωρών, που από τη μία θα διασφαλίζουν τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και από την άλλη, τον απαραίτητο χώρο για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Η όποια συμφωνία στη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, θα πρέπει στη συνέχεια να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν από τη λήξη της νομοθετικής περιόδου τον Απρίλη του 2024, προκειμένου οι νέοι κανόνες να τεθούν σε ισχύ το 2024.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ