Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου για άνοιγμα της αγοράς από αυτήν την εβδομάδα κι έτσι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των βασικών μέτρων στήριξης από τον Απρίλιο, φαίνεται ότι θα μείνει στο συρτάρι μέχρι νεωτέρας.
Αν και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονταν στο τέλος αυτής της εβδομάδας, το γεγονός ότι το λιανεμπόριο δεν ξεκίνησε ούτε με click away, σημαίνει πρακτικά ότι τα εμπορικά καταστήματα θα μπουν στο σημείο επανεκκκίνησης από δυσμενέστερη θέση, ενώ από τη στιγμή που δεν είναι καθόλου βέβαιο αν η πλήρης λειτουργία του λιανεμπορίου θα ξεκινήσει στις 29 Μαρτίου ή στις 5 Απριλίου ή και αργότερα, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για «κανονικότητα».
Ανοιχτό το ζήτημα της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών
Ήδη, από χθες, ο υπουργός Εργασίας επικαλούμενος τους επιβαρυμένους επιδημιολογικούς δείκτες, απάντησε θετικά στο αν θα συνεχιστεί και τον Απρίλιο το μέτρο των αναστολών συμβάσεων. «Δύσκολα να είναι όλα πρίμα» σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του Ant1, συμπληρώνοντας ότι τουρισμός, εστίαση και λιανεμπόριο θα έχουν προτεραιοποίηση στα μέτρα στήριξης, ως οι πλέον πληττόμενοι κλάδοι. «Ανοικτό» παραμένει το ζήτημα της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών επί εξάμηνο που ζητούν στον Τουρισμό, όπως επίσης ο χρονικός ορίζοντας του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», που φαίνεται ότι θα λειτουργήσει ως αμορτισέρ μόλις αρθεί το μέτρο των αναστολών συμβάσεων. Όπως σημείωσε ο Κ. Χατζηδάκης, από την αρχή της πανδημίας, μόνο το υπουργείο Εργασίας έχει εκταμιεύσει περί τα 6,4 δις ευρώ για μέτρα στήριξης.
Προβληματισμός για τα φορολογικά μέτρα στήριξης
Ανάλογος προβληματισμός υπάρχει και για τα φορολογικά μέτρα στήριξης, πόσο μάλλον όταν η ροή εσόδων στο τρίμηνο Μαρτίου- Μαΐου αναμένεται αναιμική. Η τακτική που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει το υπουργείο Οικονομικών είναι η προσέγγιση εβδομάδα- εβδομάδα, πριν ανακοινώνει κάποιο μέτρο όπως για παράδειγμα το «κούρεμα» ενοικίων για πληττόμενες επιχειρήσεις και οι αναστολές φόρων. Επί του παρόντος, η απόφαση του υφυπουργού Α. Βεσσυρόπουλου προβλέπει αναστολή των δόσεων ρυθμίσεων του Μαρτίου, τόσο για τις κλειστές- πληττόμενες επιχειρήσεις, όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτές, εφόσον βρίσκονται σε αναστολή συμβάσεων. Ο συνδυασμός, πάντως, με την προαναγγελία παράτασης των αναστολών συμβάσεων και τον Απρίλιο, δείχνει ότι και οι δόσεις του Απριλίου θα «παγώσουν» για επιχειρήσεις- εργαζόμενους των εν λόγω Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων.
Η δόση Μαρτίου, τόσο για τις επιχειρήσεις αυτές όσο και για τους εργαζόμενους σε αναστολή, καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της τελευταίας δόσης του προγράμματος της υφιστάμενης ρύθμισης τμηματικής καταβολής.
Οι ΚΑΔ που δικαιούνται «πάγωμα» των δόσεων Μαρτίου
- Τραγωδία στο Θριάσιο: Αυτοκτόνησε 41χρονος γιατρός που νοσηλευόταν -Πήδηξε από το μπαλκόνι του 3ου ορόφου
- Ανατροπή: Δεν θα γίνει διά ζώσης η Σύνοδος Κορυφής -Τρόμος στην Ευρώπη από το τρίτο κύμα κορωνοϊού
- Αλλαγή ώρας σε θερινή: Πότε γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά
- Καιρός: Ερχεται χαμηλό βαρομετρικό από Λιβύη -Πού θα πέσουν λασποβροχές