Η αμερικανική τράπεζα First Republic, η οποία εξυπηρετεί κυρίως εύπορους πελάτες, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα είναι η επόμενη στο ντόμινο των καταρρεύσεων στις ΗΠΑ.
Η μετοχή της τράπεζας υποχωρούσε κατά 20% στα μισά της σημερινής συνεδρίασης στη Γουόλ Στριτ. Χθες κατέγραψε απώλειες 21% ενώ από τις 8 Μαρτίου έχει χάσει το 73% της αξίας της. Η βουτιά έγινε ακόμη μεγαλύτερη, φτάνοντας το 36%, μετά το ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg που ανέφερε ότι η First Republic μελετά επί του παρόντος τις «στρατηγικές επιλογές» για το μέλλον της, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής πώλησής της.
Η μετοχή ανέκαμψε ελαφρά αφού η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλέστηκε πληροφορίες της σύμφωνα με τις οποίες άλλες μεγάλες τράπεζες, όπως οι JPMorgan Chase και Morgan Stanley, επιχειρούν να βοηθήσουν τη First Republic και συζητούν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, όπως την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. Και στη συνέχεια άρχισε να καταγράφει κέρδη, αφού το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC μετέδωσε ότι «τράπεζες» είναι έτοιμες να της χορηγήσουν 20 δισεκ. δολάρια.
Η First Republic ιδρύθηκε το 1985, εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και είναι η 14η τράπεζα των ΗΠΑ όσον αφορά το ενεργητικό της. Παρέχει υπηρεσίες ιδιωτικής τραπεζικής για ιδιώτες και εταιρείες και διαχειρίζεται περιουσίες, έχοντας γραφεία κυρίως στην Καλιφόρνια αλλά και στην ανατολική ακτή (Νέα Υόρκη, Μασαχουσέτη, Κονέκτικατ, Φλόριντα), καθώς και στις Πολιτείες Όρεγκον, Ουάσινγκτον και Ουαϊόμινγκ.
Με λίγα λόγια, «έχει εύπορη πελατεία, επικεντρωμένη κυρίως στις αστικές περιοχές» και των δύο ακτών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Έρικ Κόμπτον, έναν αναλυτή της Morningstar.
Κίνδυνος διαρροής καταθέσεων τράπεζας First Republic
Μέχρι τα μέσα του 2021 την διοικούσε αποκλειστικά ο ιδρυτής της, ο Τζιμ Χέρμπερτ, ο οποίος πλέον παραχώρησε τη θέση του στον γενικό διευθυντή Μάικ Ρόφλερ αλλά παρέμεινε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Κατέγραφε αξιοσημείωτη ανάπτυξη, από χρόνο σε χρόνο: στα τέλη του 2010 το ενεργητικό της ανερχόταν σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά στα τέλη του 2022 έφτανε τα 212 δισεκ. δολάρια.
Το προφίλ της εύπορης πελατείας της ωστόσο μετατράπηκε σε αδυναμία, μετά τις χρεοκοπίες της Silicon Valley Bank, της Signature Bank και της Silfergate, τραπεζών που είχαν επενδύσει σε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες – στον τεχνολογικό τομέα η SVB, στα κρυπτονομίσματα οι δύο άλλες.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης S&P Global Ratings, το 68% των καταθέσεων στην First Republic είναι σε λογαριασμούς που ξεπερνούν τα 250.000 δολάρια, δηλαδή το ποσό που εγγυώνται οι αρχές. Μολονότι οι πελάτες της προέρχονται από ποικίλους τομείς, ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι πολλοί θα προτιμήσουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε μεγαλύτερες τράπεζες που δεν κινδυνεύουν με πτώχευση, ακριβώς επειδή είναι τόσο σημαντικές που οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα επιτρέψουν την κατάρρευσή τους.
Η τράπεζα ανέφερε από την Κυριακή ότι έχει «ενισχύσει» τη ρευστότητά της και έχει 70 δισεκ. δολάρια στη διάθεσή της, χάρη στις διευκολύνσεις που της πρόσφερε η ομοσπονδιακή τράπεζα και η JPMorgan Chase. Το ποσό αυτό θεωρείται ωστόσο ανεπαρκές από τους οίκους αξιολόγησης S&P Global Ratings και Fitch, που την Τετάρτη υποβάθμισαν το αξιόχρεό της ρίχνοντάς την στην κατηγορία των «σκουπιδιών».
«Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος διαρροής καταθέσεων είναι υψηλός για την First Republic Bank, παρά τα μέτρα που έλαβαν οι ρυθμιστικές τραπεζικές αρχές και το γεγονός ότι η τράπεζα αυξάνει τη δυνατότητα δανεισμού της για να περιορίσει τον κίνδυνο που συνδέεται με τις πτωχεύσεις της περασμένης εβδομάδας», ανέφερε ο S&P στο σκεπτικό του.