Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Intrakat, μέλους του Ομίλου Intracom Holdings, πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης παρουσιάστηκαν τα σημαντικά γεγονότα του 2020 καθώς και ο στρατηγικός μετασχηματισμός του ομίλου, που σηματοδοτείται και από την είσοδο του ιδρυτή του Ομίλου Intracom, Σωκράτη Κόκκαλη, στο διοικητικό συμβούλιο, στη θέση του προέδρου.
Όπως ανακοινώθηκε, οι θετικές προοπτικές του 2021 που δημιουργούν η αποδρομή της πανδημίας αλλά και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, βρίσκουν την Intrakat να έχει ήδη προχωρήσει σε στρατηγικές κινήσεις. Οι συγκεκριμένες κινήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρουσίασης από τη διοίκηση του Ομίλου κατά τη διάρκεια της συνέλευσης.
Ο Δημήτρης Κούτρας, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Intrakat, δήλωσε:
«Ως χώρα, είμαστε μπροστά σε ένα τοπίο νέων, σημαντικών και ποικίλων έργων ανάπτυξης, που προσομοιάζει με τη δεκαετία 1995-2005. Εμείς στην Intrakat προσαρμόζουμε ποιοτικά και ποσοτικά όλες τις δυνάμεις μας να παίξουμε τον ρόλο που μας αναλογεί σε αυτή την ιστορική περίοδο της πατρίδας μας».
O Πέτρος Σουρέτης, διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ομίλου, Σωκράτη Κόκκαλη, για την εμπιστοσύνη και την έμπρακτη στήριξη στη νέα εποχή της Intrakat με την είσοδό του στο Διοικητικό Συμβούλιο, τόνισε στην ομιλία του:
«Το νέο οικονομικό περιβάλλον των 72 δισ. με το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) και το νέο ΕΣΠΑ έρχονται να δώσουν μια πρωτοφανή ώθηση στα έργα υποδομής, στα έργα περιβάλλοντος, ψηφιακής τεχνολογίας, στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο τρόπος υλοποίησης θα είναι μέσω δημοσίων έργων αλλά και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Σε αυτό το τοπίο η Intrakat, έτοιμη, θα κινηθεί δυναμικά, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων μέσα από την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου προϊόντων υψηλής ποιότητας (ΑΠΕ, ΣΔΙΤ) καθώς και ενίσχυσης των οικονομικών μεγεθών της».
Εξειδικεύοντας τη στρατηγική, αναφέρθηκε σε επικείμενες «συγχωνεύσεις και στρατηγικές συνεργασίες, ξεκινώντας από την κίνηση συγχώνευσης με την εταιρεία ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ, που διαθέτει μοναδική τεχνογνωσία στον κλάδο των ΑΠΕ και άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας περίπου 1 GW. Το πλαίσιο ωρίμανσης περιλαμβάνει 93 MW έργων έτοιμων προς κατασκευή, 400 MW έργων υπό ωρίμανση με ετοιμότητα για κατασκευή έως το 2024 και 600 MW έργων διαθέσιμων προς κατασκευή μετά το 2024. Στόχος είναι η κεφαλαιοποίηση υπεραξίας από το development, την κατασκευή και τη λειτουργία των έργων αυτών.
Η χρηματοδότηση αυτού του εξαιρετικά μεγαλόπνοου σχεδίου θα γίνει με μόχλευση ιδίων κεφαλαίων, δανειακών, αλλά και μέσω στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς κεφαλαιουχικούς επενδυτές τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σουρέτης, ο οποίος παρουσίασε έναν πλήρη πίνακα με τα σημαντικά έργα της εταιρείας, της οποίας το ανεκτέλεστο ανέρχεται στα 749 εκατ. ευρώ και το οποίο σταδιακά μετασχηματίζεται σε ένα νέο μοντέλο παραγωγής σταθερών ταμειακών ροών.