Στον «αέρα» παραμένει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας για την οποία έχει εκδηλωθεί έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Μπορεί ο κρατικός πάροχος φυσικού αερίου να δικαιώθηκε από το Εφετείο στη διαμάχη του με την ELFE, αλλά η τελευταία δηλώνει πως θα πάει την υπόθεση στον Αρειο Πάγο.
Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να επανεκκινήσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης αφού κανείς επενδυτής δεν θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά υπό το φόβο να υποχρεωθεί να ικανοποιήσει οφειλές εκατομμυρίων, σε περίπτωση δικαίωσης της ELFE στο ανώτατο δικαστήριο.
Υπενθυμίζεται πως η ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) με έδρα τη Νέα Καρβάλη Καβάλας είχε προσφύγει στα δικαστήρια καθώς θεωρούσε ότι το αέριο που αγόρασε την περίοδο 2010-2015 από τη ΔΕΠΑ δεν έπρεπε να τιμολογείται με ρήτρα βασισμένη στο πετρέλαιο.
Η πρωτόδικη απόφαση το 2019 έχει δικαιώσει την ELFE, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη επιδικάζοντας 61 εκατ. ευρώ ωστόσο η ΔΕΠΑ προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της πρωτόδικης απόφασης.
Με την υπ’ αρίθμ. 689/2022 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών που δημοσιεύθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, απερρίφθη η αγωγή της εταιρείας «ELFE S.A.» για την παραβίαση των διατάξεων περί ανταγωνισμού και απερρίφθη επίσης η έφεση της «ELFE S.A.» για την απόρριψη της αγωγής της ΔΕΠΑ περί οφειλόμενων ποσών.
Σε ανακοίνωσή της η ELFE αναφέρει: «Η εταιρεία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Διατηρεί όμως σοβαρές επιφυλάξεις για την ορθότητα της δικαστικής κρίσης και το βάσιμο των παραδοχών στις οποίες εδράζεται η απόφαση. Για αυτούς τους λόγους θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά της ενώπιον του Αρείου Πάγου με τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια θα λάμψει και ότι θα δικαιωθεί όπως έγινε, άλλωστε, και στην εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό».
Προς το παρών με την απόφαση του Εφετείου η ΔΕΠΑ δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εγείρουν αξιώσεις αντίστοιχες με την ELFE και άλλοι πελάτες της για την επίμαχη περίοδο.
Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ (πωλητές είναι το ΤΑΙΠΕΔ με 65% και τα Ελληνικά Πετρέλαια με 35%) είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 9 όμιλοι και είχαν προεπιλεγεί για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, αυτή της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, επτά σχήματα (κοινοπραξία Motor Oil – ΔΕΗ, κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Edison, η Shell Gas, η ελβετική MET Holdings και οι εγχώριοι όμιλοι Μυτιληναίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζου).
Οι επιλογές της κυβέρνησης για τη συνέχεια
Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ έχουν πλέον τρεις επιλογές:
α) Περιμένουν την απόφαση του Αρείου Πάγου και κρατάνε «παγωμένες» τις διαδικασίες
β) Δρομολογούν μόνο την πώληση της θυγατρικής Φυσικό Αέριο για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον
γ) Προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση αλλά οι πωλητές αναλαμβάνουν δεσμεύσεις έναντι του πλειοδότη ότι σε περίπτωση δικαίωσης της ELFE θα καλύψουν αυτοί τις οφειλές
Η τελευταία επιλογή συγκεντρώνει και τις λιγότερες πιθανότητες.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι ο κύριος εισαγωγές φυσικού αερίου αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Eίναι ο άμεσος πάροχος φυσικού αερίου σε ηλεκτροπαραγωγούς, σε βιομηχανικούς κατανάλωτές, στις υφιστάμενες Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) και σε τελικούς καταναλωτές σε περιοχές που δεν έχουν συσταθεί ΕΠΑ.
Η εταιρεία κατέχει το 100% της ΕΠΑ Αττικής, το 20% της Gas Τrade που στήνει τον τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη και το 49% στην JV North Solar που αναπτύσσει φωτοβολταϊκά 500MW στη Δυτική Μακεδονία.