Αν και οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν περιοριστεί σε 130.510, παραμένει ζητούμενο η εκκαθάριση φακέλων με ρυθμό 30.000 το μήνα.
Σε αυτόν το στόχο έρχονται να συμβάλλουν οι πιστοποιημένοι ιδιώτες επαγγελματίες, καθώς με την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ «κλείνει» το θέμα των αμοιβών τους αλλά και το τι θα γίνεται στην περίπτωση που ακόμα και αυτοί αδυνατούν να εκκαθαρίσουν κάποιο φάκελο ασφαλισμένου.
Η διαδικασία του «ξεστοκαρίσματος» των εκκρεμών συντάξεων είναι ένα από τα θέματα που έχουν στην ατζέντα τους οι Θεσμοί για την τρέχουσα αξιολόγηση και η περίοδος χάριτος, που δόθηκε στην Αθήνα για να τακτοποιήσει το χρονίζον πρόβλημα, βαίνει προς το τέλος της. Με αυτό το δεδομένο, η συμβολή των πιστοποιημένων επαγγελματιών χαρακτηρίζεται «κλειδί».
Με την ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών- Εργασίας κλείνει, κατ’ αρχάς, τυπικά η εκκρεμότητα της αποζημίωσης τους κατά περίπτωση:
- Έκδοση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ, όταν η βεβαίωση αφορά ένα πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης, 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.
- Έκδοση βεβαίωσης μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολουμένου ή ελεύθερου επαγγελματία/ υποβολή αίτησης για ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.
- Έκδοση βεβαίωσης οφειλόμενου ποσού για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου: 30 ευρώ.
- Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής σύνταξης ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ ανά σχέδιο. Εάν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή της παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση ανά σχέδιο προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης που περιλαμβάνεται στο σχέδιο πλέον του ενός.
- Έκδοση Προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης: 60 ευρώ. Εάν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αμοιβή ανέρχεται σε 80 ευρώ.
Τι συμβαίνει σε περίπτωση αδυναμίας διεκπεραίωσης του φακέλου
Και τι γίνεται στις περιπτώσεις, που ο πιστοποιημένος δικηγόρος ή λογιστής αδυνατεί να διεκπεραιώσει το φάκελο, που έχει αναλάβει; Σύμφωνα με την ΚΥΑ, εφόσον διαπιστώσει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να εκδώσει το σχέδιο ή να συντάξει τη βεβαίωση που του έχει ανατεθεί, έχει το δικαίωμα να δηλώσει τη διακοπή της ανάθεσης σ' αυτόν. Σε μια τέτοια περίπτωση οφείλει να παραδώσει αμελλητί στον ασφαλισμένο όποιο έγγραφο έχει περιέλθει στην κατοχή του και να ενημερώσει σχετικώς τον e-ΕΦΚΑ.
Στην ενημέρωση προς τον e-ΕΦΚΑ ο πιστοποιημένος επαγγελματίας μπορεί- αλλά δεν υποχρεούται- να αναφέρει και τους λόγους που οδήγησαν στην αδυναμία του να εκδώσει το σχέδιο απόφασης ή να συντάξει τη βεβαίωση που του είχε ανατεθεί. Εάν η ανάθεση που έχει γίνει στον πιστοποιημένο επαγγελματία αφορά περισσότερες ενέργειες (βεβαιώσεις ή σχέδια), η παραπάνω δήλωση μπορεί να αφορά κάποιες από αυτές. Ο πιστοποιημένος επαγγελματίας δεν δικαιούται φυσικά αποζημίωση για τις ενέργειες που δηλώνει αδυναμία διεκπεραίωσης.
Οι «καμπάνες»
Η αρμόδια υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ πραγματοποιεί υποχρεωτικά κάθε μήνα τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό τουλάχιστον 5% των πράξεων απονομής σύνταξης που εκδόθηκαν βάσει βεβαιώσεων πιστοποιημένων επαγγελματιών τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, γίνεται έλεγχος μετά την έκδοση της απόφασης απονομής συνταξιοδοτικών παροχών και σε άλλες περιπτώσεις που επιλέγονται κατά την κρίση της υπηρεσίας βάσει κριτηρίων, όπως το ύψος της απονεμόμενης σύνταξης ή περιπτώσεις οριακής θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Εάν από τους ελέγχους διαπιστωθεί ότι ο πιστοποιημένος επαγγελματίας έχει εκδώσει εσφαλμένες ή ελλιπείς βεβαιώσεις που αφορούν σε τρεις τουλάχιστον ασφαλισμένους, η πιστοποίησή του ανακαλείται με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ και αποκλείεται η εκ νέου χορήγησή της για χρονικό διάστημα πέντε ετών. Ο πιστοποιημένος επαγγελματίας, εάν το σφάλμα ή οι ελλείψεις στις βεβαιώσεις που εκδίδει οφείλεται σε βαρεία αμέλεια ή δόλο, ευθύνεται εις ολόκληρον με τον αχρεωστήτως λαβόντα για την επιστροφή ποσών που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως εξαιτίας του σφάλματος. Επίσης, είναι δυνατή με απόφαση του διοικητή του e-ΕΦΚΑ η επιβολή προστίμου από 1.000 έως 5.000 ευρώ για κάθε εσφαλμένη βεβαίωση ή σχέδιο που οφείλεται σε βαρεία αμέλεια ή δόλο.