«Η Silicon Valley έχασε 2 δισ. ρευστοποιώντας -Η Ευρώπη είναι οχυρωμένη», εξηγεί Ελληνας καθηγητής - iefimerida.gr

«Η Silicon Valley έχασε 2 δισ. ρευστοποιώντας -Η Ευρώπη είναι οχυρωμένη», εξηγεί Ελληνας καθηγητής

Silicon Valley Bank, κατάστημα
Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H Ευρώπη δεν κινδυνεύει με ντόμινο από τη Silicon Valley Bank στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε αντίθεση με το 2008, εξήγησε ο Μιχάλης Γκλεζάκος.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιχάλης Γκλεζάκος, μιλώντας στην στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, εξήγησε ότι «λόγω κακών λογαριασμών» η αμερικανική τράπεζα ρευστοποίησε από το τεράστιο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της 20 δισεκατομμύρια, με αποτέλεσμα να χάσει 2 δισεκατομμύρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Γκλεζάκος επισήμανε σχετικά με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank: «Από όταν άρχισαν να ανεβαίνουν τα επιτόκια, άρχισαν να κατεβαίνουν οι αξίες των ομολόγων. Γιατί όσο πιο χαμηλά κινούνται τα επιτόκια, τόσο πιο ψηλά κινούνται οι αξίες των ομολόγων και αντίστροφα. Η τράπεζα αυτή, όπως και όλες οι τράπεζες, έχουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων που αν τα κρατούσε όλα θα ήταν καλά. Αλλά χρειάστηκε ρευστοποίηση και η τιμή ήταν χαμηλότερη λόγω της αύξησης των επιτοκίων, με αποτέλεσμα τις απώλειες λόγω της υποτίμησης των ομολόγων».

Η Ευρώπη είναι καλά «οχυρωμένη»

Στη συνέχεια ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς επισήμανε: «Οι τράπεζες, όπως ξέρετε, από τις καταθέσεις κρατούν τα διαθέσιμα και το υπόλοιπο το χορηγούν με τη μορφή δανείων. Πρέπει να κρατήσουν όμως διαθέσιμα αρκετά λεφτά. Oι επενδυτές ή οι καταθέτες φοβήθηκαν για την τράπεζα και έσπευσαν να πάρουν τις καταθέσεις τους. Είναι το λεγόμενο bank run και, χωρίς διαθέσιμα αποθέματα, η τράπεζα δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί και κατέρρευσε.

Ευτυχώς έσπευσε η αμερικανική κυβέρνηση να υπερτονίσει ότι οι καταθέσεις όλων είναι εγγυημένες, έστω κι αν ξεπερνούν τα 250 χιλιάρικα, που είναι η εγγύηση και έτσι τους καθησύχασε. Η Ευρώπη είναι πολύ καλά οχυρωμένη στα θέματα αυτά. Μετά τη χρηματοοικονομική κρίση, το 2008 επέβαλε στις τράπεζες να κρατούν μεγάλα χρηματικά ποσά η λεγόμενη κεφαλαιακή επάρκεια, και από την άλλη πλευρά έφτιαξε μηχανισμούς εποπτείας πολύ κλειστούς, πολύ σκληρούς. Έτσι, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν και καλή ρευστότητα και καλή κεφαλαιακή επάρκεια και δεν κινδυνεύουν από αυτό».

Silicon Valley Bank: Δεν θα υπάρξουν φαινόμενα 2008

Ο καθηγητής τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με το 2008. «Τότε δεν υπήρχαν αυτοί οι μηχανισμοί εποπτείας, δεν υπήρχαν οι απαιτήσεις για μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια και κυρίως είχαμε έναν ωκεανό κόκκινων ομολόγων από στεγαστικά δάνεια που δεν μπορούσαν να πληρωθούν, τα οποία, εκτός από την Αμερική, πλημμύρισαν και την Ευρώπη. Γιατί οι αμερικανικές τράπεζες είχαν φροντίσει να πουλήσουν ένα μεγάλο μέρος και στην Ευρώπη και υπήρξε μόλυνση τότε. Τώρα δεν υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ερώτηση για το εάν, όπως έγραψαν δημοσιεύματα, ο διευθύνων σύμβουλος της Silicon Valley Bank είχε πουλήσει εκατομμύρια, μόλις δύο εβδομάδες πριν ο Μιχάλης Γκλεζάκος απάντησε ότι στην αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Ευρώπη είναι πολύ πιο αυστηρά τα πράγματα, όπως και στην Ελλάδα. «Δηλαδή τα στελέχη δεν επιτρέπεται να πωλούν μετοχές της εταιρείας αν δεν έχουν προαναγγείλει την πώληση αυτή, έτσι ώστε να ξέρει ο κόσμος για κάποιον λόγο».

Δείτε τι είπε ο Μιχάλης Γκλεζάκος για τη Silicon Valley Bank:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ