Το ενδιαφέρον της τράπεζας Πειραιώς για την Εθνική Ασφαλιστική, το 90,01% της οποίας ελέγχει το CVC, μπορεί να έγινε γνωστό το πρωί της Παρασκευής με την απάντηση της τράπεζας σε σχετικό ερώτημα της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, ωστόσο οι συζητήσεις των δύο πλευρών έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες.
Και ήταν σε γνώση και της Εθνικής Τράπεζας που διατηρεί στην ασφαλιστική 9,9%, μετά την πώληση 2021 στο CVC του 90,01% έναντι 420 εκατ. ευρώ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ Παύλο Μυλωνά να έχει δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο σε περίπτωση που μπει πωλητήριο στην Εθνική Ασφαλιστική η τράπεζα θα ενδιαφερόταν υπό προϋποθέσεις. Σημειώνεται ότι Εθνική Τράπεζα έχει 10ετή σύμβαση αποκλειστικής διανομής της προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσα από δίκτυο καταστημάτων της τράπεζας. Και προφανώς τα επτά χρόνια της σύμβασης που απομένουν είναι ένα από θέματα που πρέπει να διευθετηθούν εφόσον η ασφαλιστική περάσει την Πειραιώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις του CEO της Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου και του Aλεξ Φωτακίδη του CVC είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και δεν αποκλείεται το «deal» να κλείσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα, με το τίμημα που φέρεται να προσφέρει η Πειραιώς να κινείται στην περιοχή των 500 – 600 εκατ. ευρώ, επενδύοντας στις προοπτικές της εταιρείας με τους περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια πελάτες που ιδρύθηκε το 1891.
Στο ερώτημα γιατί η Πειραιώς ενδιαφέρεται για την Εθνική Ασφαλιστική «απαντά» η ίδια η τράπεζα με τη χθεσινή της ανακοίνωση καθώς όπως αναφέρει:
«Ο Όμιλος Πειραιώς επισημαίνει ότι, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την ενίσχυση της αξίας για τους μετόχους της και τη διαφοροποίηση του επιχειρηματικού του μοντέλου, εξετάζει σε συστηματική βάση πιθανές επενδυτικές εναλλακτικές που θα συνέβαλαν θετικά στα κέρδη και την αποτελεσματικότητα της κεφαλαιακής του διάρθρωσης. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζει και αξιολογεί το τρέχον διάστημα διάφορες πιθανές επενδύσεις σε τομείς συναφείς με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των τομέων διαχείρισης περιουσίας και των ασφαλιστικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και την Εθνική Ασφαλιστική».
Γεγονός είναι ότι με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τα έσοδα από τόκους αρχίζουν να μειώνονται και οι τράπεζες αναζητούν στρατηγικές, τρόπους να αντισταθμίσουν αυτές τις απώλειες και να διαφοροποιήσουν τις πηγές εσόδων τους. Επιπρόσθετα διαθέτουν ρευστότητα για να προχωρήσουν σε επενδύσεις που θα τους δώσουν προστιθέμενη αξία.
Σημειώνεται ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την S&P, κάνοντας λόγο για βελτιωμένη ανεκτικότητα και ισχυρότερο θεσμικό πλαίσιο και αναβάθμισε τις αξιολογήσεις Εθνικής, Eurobank – στις οποίες έδωσε επενδυτική βαθμίδα, Πειραιώς και Aegean Baltic Bank ενώ διατήρησε σταθερή την αξιολόγηση της Alpha Bank.
Αναλυτικά οι νέες αξιολογήσεις:
Εθνική Τράπεζα: Αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής διαβάθμισης σε BBB-/A-3 από BB+/B.
Eurobank: Αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής διαβάθμισης σε BBB-/A-3 από BB+/B.
Τράπεζα Πειραιώς: Αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης διαβάθμισης σε BB+/Β από BB/Β.
Alpha Bank: Η αξιολόγηση έμεινε αμετάβλητη στο BB+/Β, με σταθερό outlook.
Aegean Baltic Bank: Αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης διαβάθμισης σε BB/Β από BB-/Β.