Σήμα ότι όλα βαίνουν καλώς εκπέμπουν ευρωπαϊκές πηγές, επιβεβαιώνοντας έτσι απολύτως τις πληροφορίες του iefimerida ότι το «κενό» του 2020 μίκραινε σε καθημερινή βάρη κι ως εκ τούτου δεν υπήρχε ουσιαστικό πεδίο διαφωνίας με τις Ελληνικές Αρχές.
«Το υποβληθέν σχέδιο Προϋπολογισμού, μετά τον προκαταρκτικό έλεγχο από τους Θεσμούς, φαίνεται ότι πετυχαίνει το συμφωνηθέντα στόχο. Υπήρξε στενή συνεργασία κυβέρνησης- Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Λεπτομερής αξιολόγηση θα γίνει το Νοέμβριο, μαζί με τους Προϋπολογισμούς των άλλων κρατών- μελών», ανέφεραν Κοινοτικές πηγές χθες το βράδυ, ρίχνοντας έτσι τίτλους τέλους στο σύντομο σίριαλ του δημοσιονομικού «κενού» για το 2020.
Για να φτάσουμε στη συμφωνία προηγήθηκε κατ’ αρχάς σχολαστική τεκμηρίωση από την ελληνική πλευρά των ελαφρύνσεων, που ενσωματώνει ο Προϋπολογισμός του 2020, ενώ παράλληλα έγινε προσαρμογή του κόστους τους στα δημοσιονομικά περιθώρια του επόμενου έτους, ειδικά όσον αφορά στην προσαύξηση του αφορολογήτου λόγω παιδιών και στην έκπτωση δαπανών για αναβάθμιση κτιρίων. Κρίσιμη ήταν, όμως και η πορεία των εσόδων στο δίμηνο Αυγούστου- Σεπτεμβρίου, καθώς ενισχύθηκε η διαπραγματευτική θέση του οικονομικού επιτελείου ότι οι φετινές υπερεισπράξεις θα συνεχιστούν (carry over) και του χρόνου.
Προϋπολογισμός: Ποιες είναι οι προβλέψεις για τα έσοδα
Το σχέδιο, που βρίσκεται στα χέρια των Ευρωπαίων, συμπεριλαμβάνει την πρόβλεψη για περαιτέρω αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ κατά περίπου 500 εκατ. Ευρώ, όχι μόνο λόγω των υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης αλλά και λόγω μεγαλύτερης εισπραξιμότητας. Όσον αφορά στις 120 δόσεις, φαίνεται ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να μεταβληθεί από Αχίλλειος πτέρνα σε «εργαλείο» του επόμενου Προϋπολογισμού και είναι ενδεικτικό ότι μόνο από τη ρύθμιση των οφειλών στις εφορίες, έχουν προβλεφθεί έσοδα άνω των 300 εκατ. Ευρώ για το 2020.
Αυτές ακριβώς οι υπερεισπράξεις του 9μήνου οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε σημαντικό υπερπλεόνασμα και το 2019. Πέρα από το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα, το μέγεθος του οποίου θα «κλειδώσει» τις επόμενες εβδομάδες, την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και την εξόφληση χρεών 200 εκατ. Ευρώ στη ΔΕΗ, στο βασικό σενάριο για το «κλείσιμο» του τρέχοντος έτους έχει ενσωματωθεί μια έκτακτη μείωση του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων, ύψους 138 εκατ. Ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει μια- μικρή εκ των πραγμάτων- μείωση της προκαταβολής φόρου, με επανεκκαθάριση των φετινών δηλώσεων, έτσι ώστε το βάρος των 2-3 τελευταίων δόσεων για τις επιχειρήσεις να είναι μικρότερο. Οι αποφάσεις θα «κλειδώσουν» τις επόμενες ημέρες κι αφού συνεκτιμηθούν όλες οι τεχνικές παράμετροι. Η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις υπολογίζεται στο 100% μετά την υπογραφή του 3ου Μνημονίου, προκαλώντας κατά γενική ομολογία ασφυξία ρευστότητας σε μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ είχε αναφέρει ότι αν στη διάρκεια του 2020 διαπιστωθεί ότι δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος μεγαλύτερος των εκτιμήσεων, τότε αυτός θα αξιοποιηθεί είτε για μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος είτε για μείωση της προκαταβολής φόρου είτε για την περαιτέρω αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Πηγή- κωδικοποίηση: Taxheaven