Παρότι υπήρξε για χρόνια η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη, η Κίνα βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα.
Η ανεργία των νέων βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ, η αγορά real estate καταρρέει και οι εταιρείες παλεύουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ξηρασίας, ενώ ο τεράστιος κατασκευαστικός της τομέας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τα κολοσσιαία χρέη.
Ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώνεται από την αυστηρή πολιτική του Πεκίνου για μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού και, όπως υποστηρίζουν ειδικοί, δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική αλλαγής αυτής της πολιτικής.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οκτώ από τις μεγαλύτερες πόλεις έχουν προχωρήσει σε μερικά ή ολικά lockdown. Σε αυτές τις πόλεις μένουν συνολικά πάνω από 127 εκατομμύρια άνθρωποι.
Σε ολόκληρη τη χώρα, τουλάχιστον 74 πόλεις έχουν επιβάλει περιοριστικά μέτρα από τα τέλη Αυγούστου, επηρεάζοντας πάνω από 313 εκατομμύρια κατοίκους. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Goldman Sachs, οι πόλεις που επηρεάστηκαν από lockdown αντιστοιχούν στο 35% του ΑΕΠ της Κίνας.
Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στο economistas.gr.