Έτοιμη να παράσχει ρευστότητα στην Credit Suisse είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, εάν αυτό χρειαστεί.
Μάλιστα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και η αρμόδια τραπεζική ρυθμιστική Αρχή της Ελβετίας FINMA προχώρησαν στην έκδοση κοινής ανακοίνωσης, στην οποία αναφέρουν ότι «οι αυστηρές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για τα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διασφαλίζουν τη σταθερότητά τους. Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB (σ.σ.: η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας) θα παράσχει ρευστότητα στην CS».
Στην ανακοίνωση, η FINMA και η SNB προσθέτουν ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσου κινδύνου μετάδοσης για τα ελβετικά ιδρύματα λόγω της τρέχουσας αναταραχής στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse και η αξία των χρεογράφων της έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις αντιδράσεις της αγοράς τις τελευταίες ημέρες.
Η FINMA βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με την τράπεζα και έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εποπτικό δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η FINMA επιβεβαιώνει ότι η Credit Suisse πληροί τις υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για συστημικά σημαντικές τράπεζες.
Επιπλέον, η SNB θα παράσχει ρευστότητα στην παγκόσμια ενεργή τράπεζα εάν χρειαστεί. Η FINMA και η SNB παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις και βρίσκονται σε στενή επαφή με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Η βουτιά της μετοχής της Credit Suisse
Η μετοχή της Credit Suisse έφτασε να υποχωρεί σήμερα έως και κατά 30% (έκλεισε τελική στο -25% στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης), ενώ ορισμένα από τα ομόλογά της υποχώρησαν σε επίπεδα που σηματοδοτούν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τράπεζα, από τη στιγμή που ο μεγαλύτερος ιδιώτης εταίρος, η Saudi National Bank, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξήσει το ποσοστό της στην Credit Suisse -τώρα είναι στο 9,9%.
Η κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse οδήγησε σε μεγάλες απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -μεταξύ αυτών και το ελληνικό-, με τον φόβο για το ξέσπασμα νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης να έχει κυριεύσει τις αγορές.
Τι δήλωνε νωρίτερα ο διοικητής της Credit Suisse
Νωρίτερα πάντως, την ώρα που η μετοχή της Credit Suisse σημείωνε πτώση έως και 29%, ο πρόεδρός της Axel Lehmann υποστήριζε ότι δεν τίθεται θέμα κρατικών ενισχύσεων, καθώς η πληγείσα από σκάνδαλο ελβετική τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των πελατών, των μετόχων και των ρυθμιστικών αρχών.
Μιλώντας στο συνέδριο του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Σαουδική Αραβία, ο Lehmann δήλωσε ότι δεν θα ήταν ακριβές να συγκρίνει κανείς τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ, ιδίως επειδή οι τράπεζες ρυθμίζονται διαφορετικά.
«Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, έναν ισχυρό ισολογισμό. Έχουμε ήδη πάρει το φάρμακο», είπε, αναφερόμενος στο εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο προκειμένου να μετατραπεί σε «νέα Credit Suisse».
Συναγερμός στην ΕΚΤ: Έρευνα για τα ανοίγματα των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Credit Suisse
Την ίδια στιγμή, συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) λόγω της κρίσης που ξέσπασε στην Credit Suisse.
Οι φόβοι για κατάρρευση της ελβετικής τράπεζας έχουν θορυβήσει την ΕΚΤ, που θέλει να διασφαλίσει ότι η διαφαινόμενη κρίση δεν θα διαχυθεί παρασύροντας και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Έτσι, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πρόσωπα με γνώση των εξελίξεων, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επικοινωνήσει ήδη με τα τραπεζικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να ενημερωθούν για τυχόν οικονομικά ανοίγματά τους στην Credit Suisse. Πάντως, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει την είδηση.
Το «αμαρτωλό» παρελθόν της Credit Suisse
H Credit Suisse, που ιδρύθηκε το 1856, έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από μια σειρά σκανδάλων, αλλαγών στην ηγεσία και νομικών ζητημάτων. Πέρυσι, η τράπεζα εμφάνισε ζημίες ύψους 7,3 δισ. ελβετικών φράγκων (7,9 δισ. δολαρίων), που είχαν ως αποτέλεσμα να εξαφανιστούν τα κέρδη της προηγούμενης δεκαετίας.
Είναι ενδεικτικό ότι οι πελάτες της τράπεζας «σήκωσαν» πάνω από 100 δισ. δολάρια σε assets το δ' τρίμηνο του 2022, καθώς αυξάνονταν οι ανησυχίες σχετικά με την οικονομική υγεία της τράπεζας, και οι εκροές συνεχίστηκαν ακόμη και μετά την άντληση κεφαλαίων ύψους 4 δισ. ελβετικών φράγκων από τους υφιστάμενους μετόχους.