Αν είστε ψηφιακός νομάς ή εργαζόμενος εξ αποστάσεως που ψάχνει για το επόμενο «σπίτι» του μακριά από το σπίτι, σκεφτείτε την Ιταλία.
Η νέα βίζα ψηφιακού νομά της Ιταλίας τέθηκε σε ισχύ αυτό τον μήνα, σύμφωνα με το Euronews.
Ψηφιακοί νομάδες
Η κυβέρνηση της Ιταλίας ορίζει τους ψηφιακούς νομάδες ως πολίτες κρατών εκτός ΕΕ που ασκούν «μια υψηλής εξειδίκευσης εργασιακή δραστηριότητα με τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων ικανών να τους επιτρέψουν να εργάζονται εξ αποστάσεως», σημειώνει το CMBC.
Ο εργαζόμενος μπορεί να είναι είτε αυτοαπασχολούμενος, είτε υπάλληλος μιας εταιρείας.
Για να επωφεληθούν από τη νέα βίζα ψηφιακού νομά της Ιταλίας, οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον τριπλάσιο από το ελάχιστο επίπεδο που απαιτείται για την απαλλαγή από τη συμμετοχή στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό ανέρχεται σε λίγο λιγότερο από 28.000 ευρώ ετησίως.
Η Ιταλία απαιτεί επίσης από τους αιτούντες να διαθέτουν ασφάλιση υγείας για τη διάρκεια της διαμονής τους, κατάλληλα καταλύματα και απόδειξη ότι ήταν ψηφιακοί νομάδες ή απομακρυσμένοι εργαζόμενοι σε άλλο τόπο για τουλάχιστον έξι μήνες.
Η βίζα ισχύει για ένα έτος και μπορεί να ανανεωθεί. Στην αίτηση μπορούν να προστεθούν μέλη της οικογένειας, αλλά η τελική έγκριση εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης.
Οι αιτούντες πρέπει να επισκεφθούν ένα ιταλικό προξενείο στη χώρα διαμονής τους και να υποβάλουν δήλωση υπογεγραμμένη από τον εργοδότη τους στο πλαίσιο της διαδικασίας.
Το Euronews αναφέρει επίσης, ότι οι υποψήφιοι που έχουν καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα κατά την τελευταία πενταετία θα απορρίπτονται αυτόματα.
Μόλις εγκριθεί η βίζα, οι ψηφιακοί νομάδες ή οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως θα έχουν χρονικό περιθώριο οκτώ ημερών από την άφιξή τους στην Ιταλία για να υποβάλουν αίτηση για άδεια διαμονής.
Η βίζα ψηφιακών νομάδων είναι ένας μόνο από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η Ιταλία προσελκύει εργαζόμενους. Από τα τέλη της δεκαετίας του 2010, πολλές πόλεις της χώρας έχουν γίνει viral για την πώληση σπιτιών με συμβολικό χρηματικό αντίτιμο μόλις 1 ευρώ, που αποτελεί έναν τρόπο για αύξηση των ξένων επενδύσεων και την ενίσχυση του δημογραφικού της χώρας .