Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε το Χρηματιστήριο, υποχώρησε σε επίπεδα τιμών Ιουλίου 2016, ακολουθώντας το διεθνές «ξεπούλημα».
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «βυθίζονται» με τον δείκτη αναφοράς Stoxx Europe 600 να καταγράφει «βουτιά» 10% και τη Wall Street, αλλά και τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World να έχουν περάσει σε «bear market».
Η πανδημία του κορωνοϊού βυθίζει τα Χρηματιστήρια
Η κήρυξη πανδημίας από τον παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας αυξάνει τους φόβους των αγορών για τις οικονομικές επιπτώσεις, ενώ το κλίμα επιβαρύνει και η απόφαση Τραμπ να διακόψει την αεροπορική σύνδεση των ΗΠΑ με την Ευρώπη.
Επίσης, η επιλογή της ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων όπως έχουν κάνει η FED και η Τράπεζα της Αγγλίας επιβάρυνε το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες ανέμεναν δραστικότερες παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Διψήφια ποσοστά στην πτώση των τραπεζών του Χρηματιστηρίου
Με διψήφια ποσοστά πτώση έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας την αγορά σε διάσπαση και των 540 μονάδων στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 538,55 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλη πτώση 10,61%.
Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 8ης Ιουλίου 2016 (537,10 μονάδες). Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 41,25%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 4,479 δισ. ευρώ σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.
Στο -12,08% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 95,444 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 60.187.743 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 12,08%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 7,93%. Ανοδικά κινήθηκαν 8 μετοχές, 116 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές.
Καταρρέει και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου
Λιγότερο από μια ώρα πριν από το κλείσιμο, οι δείκτες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφουν ελεύθερη πτώση, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την επιδημία του νέου κορονωϊού και απογοητευμένοι από τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Γύρω στις 17.45 (ώρα Ελλάδας) ο δείκτης FTSE-100 υποχωρούσε στις 5.287,86 μονάδες, με απώλειες 10,02%, και οδεύει προς μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στην ιστορία του.