Την ικανοποίησή τους για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εκφράζουν κύκλοι της αγοράς, επισημαίνοντας παράλληλα την ανησυχία που επικρατεί εξαιτίας του πολέμου στο Ισραήλ.
Στην ζυγαριά των επενδυτών του ΧΑ μπαίνουν από την μία οι θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία και από την άλλη οι κίνδυνοι μιας γενικευμένης σύρραξης. Κατά το άνοιγμα της Δευτέρας ο γενικός δείκτης παρουσιάζει άνοδο 0,66% στις 1.182,61 μονάδες.
Επενδυτική βαθμίδα
Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από την Moody's, με σταθερές προοπτικές, έφερε χαμόγελα στους επενδυτές, καθώς αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο.
Την Δευτέρα το πρωί η UniCredit προχώρησε στην υποβολή δεσμευτικής προσφοράς προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το σύνολο των μετοχών (ποσοστό 9%) που αυτό κατέχει σήμερα στην Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών. Μία στρατηγική επένδυση που επιπλέον σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, μετά και την επάνοδο στην επενδυτική βαθμίδα την Παρασκευή από τον οίκο αξιολογήσεων της Standard & Poor's.
Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 0,5-1% μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού της χώρας, γεγονός που θα διευκόλυνε την υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων και την ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας.
Παράλληλα, η χρηματιστηριακή αγορά γίνεται πιο ελκυστική για τους διεθνείς επενδυτές, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εισροών κεφαλαίων και στην ενίσχυση του χρηματιστηρίου.
Μετά το εκρηκτικό πρώτο τρίμηνο του 2023, οι εκροές ξένων κεφαλαίων στο χρηματιστήριο είναι μεγαλύτερες από τις εισροές. Σε μεσοπρόθεσμο όμως ορίζοντα, ειδικά όταν η Ελλάδα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα και από δεύτερο κορυφαίο οίκο αξιολόγησης, οι εισροές από ξένα funds εκτιμάται από ανθρώπους της αγοράς ότι θα είναι τετραπλάσιες από τις εκροές.
Η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται την 1η Δεκεμβρίου από τον οίκο Fitch, με τις θετικές προοπτικές σε ενδεχόμενη αναβάθμιση να αυξάνονται τόσο για το χρηματιστήριο όσο και για την ελληνική οικονομία γενικότερα.
Πόλεμος στο Ισραήλ
Η ασταθής γεωπολιτική κατάσταση στην Μέση Ανατολή, με την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στο Ισραήλ, εγείρει ερωτήματα για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν υπάρχουν τα απαραίτητα στηρίγματα ώστε να ανταποκριθεί το ΧΑ σε αυτήν την κατάσταση. Το σκηνικό ήταν παρόμοιο και πριν από 20 μήνες, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από μια μικρή βουτιά, σύντομα επανήλθε όχι μόνο στα προπολεμικά επίπεδα , αλλά κινήθηκε ανοδικά σε τέτοιο βαθμό που κάποια στιγμή ξεπέρασε και τις 1.350 μονάδες.
Ωστόσο, η σύγκρουση στην Μέση Ανατολή αποτελεί έναν ακόμη γεωπολιτικό πονοκέφαλο. Ο πόλεμος στο Ισραήλ ενδέχεται να επηρεάσει ως έναν βαθμό τις τιμές του πετρελαίου, κάτι που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Διεθνείς παράγοντες και κύκλοι της αγοράς αισιοδοξούν ότι το ΧΑ θα αντέξει, καθώς εκτιμούν ότι υπάρχουν κάποια σημαντικά όπλα στη φαρέτρα του χρηματιστηρίου, όπως η ισχυρή εγχώρια οικονομία και η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στην Ελλάδα.
Ωστόσο, σε περίπτωση που η σύγκρουση στην Μέση Ανατολή γενικευτεί, οι επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές θα είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Και αυτό είναι κάτι που έχουν στο μυαλό τους οι άνθρωποι της αγοράς, καθώς αν η κρίση στη Μέση Ανατολή χτυπήσει τις παγκόσμιες αγορές δύσκολα θα καταφέρει το ελληνικό χρηματιστήριο να μην παρασυρθεί από το ντόμινο των διεθνών εξελίξεων.