Στις 1.186,38 μονάδες με άνοδο 0,64% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Δευτέρα. To XA προσπαθεί να ξεκολλήσει από τις 1.160-1.190 μονάδες και να σπάσει μετά από αρκετό καιρό το φράγμα των 1.200 μονάδων.
Ακολουθεί σύγκριση του ΧΑ με τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια παγκοσμίως τόσο για τον τελευταίο μήνα όσο και για τις επιδόσεις τους από την αρχή του έτους.
Γεωπολιτικές εξελίξεις
Με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να «τρέχουν» και την ανησυχία των επενδυτών για μια γενικευμένη σύρραξη στην Μέση Ανατολή να εντείνεται, τα περισσότερα Χρηματιστήρια διαγράφουν πτωτική τάση τον Οκτώβριο.
Επιπλέον, κάποια άλλα σημαντικά χρηματοπιστωτικά γεγονότα στις αρχές του έτους -κατάρρευση περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ και Credit Suisse στην Ελβετία- οδήγησαν την πτώση με το «καλημέρα» του 2023.
Aθήνα vs Νέας Υόρκης
Μηνιαία, το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει μικρή πτώση της τάξης του 0,45%, ενώ από την αρχή του έτους κινείται ανοδικά κατά 27,60%. Μια ματιά στο ταμπλό στη Νέα Υόρκη αρκεί για να καταστήσει σαφές ότι το ελληνικό χρηματιστήριο απορροφά καλύτερα τους διεθνείς κραδασμούς.
Συγκεκριμένα, ο Dow Jones κινείται πτωτικά, τόσο μηνιαία με 1,51 % όσο και από τις αρχές του 2023 με 0,63%. O τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει σημαντικά κέρδη 31,97% από την αρχή του 2023 και απώλειες 3,38% τις τελευταίες 30 ημέρες.
Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη
Συνολικά καλύτερη εικόνα συγκριτικά με τα μεγάλα ευρωπαίκά χρηματιστήρια παρουσιάζει το ΧΑ.
Στο Λονδίνο, ο FTSE100 σημειώνει μηνιαία πτώση κατά 2,44%, ενώ από την αρχή του έτους διολισθαίνει συνολικά κατά 3%.
Ο DAX της Φρανκφούρτης ναι μεν πέφτει αυτό τον μήνα κατά 3,48%, ωστόσο από το ξεκίνημα του 2023 καταγράφει κέρδη 4,60%.
O γαλλικός CAC 40 σημειώνει μηνιαία πτώση κατά 3,44%, ενώ συνολικά από τις αρχές του 2023 κινείται κατά 3,50% ανοδικά.
Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημειώνει οριακή άνοδο 0,50% από τις αρχές του έτους, ενώ μηνιαία έχει «παρασυρθεί» και αυτός από τις παγκόσμιες εξελίξεις και υποχωρεί κατά 3,25%.
Χρηματιστήριο Αθηνών και Ασιατικές Αγορές
O δείκτης Nikkei 225 στο Τόκυο σημειώνει μηνιαία πτώση 3,35%, ενώ από την αρχή του 2023 «τρέχει στο +19,37%.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Ηang Seng είναι μία από τις λίγες εξαιρέσεις του Οκτωβρίου, καθώς παρά τις γεωπολιτικές πιέσεις καταγράφει έστω και οριακή μηνιαία άνοδο κατά 0,43%, ενώ από την αρχή του έτους σημειώνει πτώση 13,60%.
Στην Κίνα και στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, ο γενικός δείκτης παρουσιάζει μηνιαία πτώση κατά 2,43% και από την αρχή του έτους καταγράφει μείωση 3,05%.
Συνολικά λοιπόν, το ελληνικό χρηματιστήριο με μια άνοδο άνω του 27% από την έναρξη του 2023 και μια μικρή πτώση κάτω της μονάδας τον τελευταίο μήνα, δείχνει μια συγκεντρωτικά καλύτερη εικόνα από τα ασιατικά χρηματιστήρια.
Επενδυτική βαθμίδα
Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από την Standard & Poor's με σταθερές προοπτικές, έφερε χαμόγελα στους επενδυτές, καθώς αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 0,5-1% μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας - έχει ήδη μειωθεί 27 μονάδες βάσης από τις 20/10 και την αναβάθμιση της S&P. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού της χώρας, γεγονός που θα διευκόλυνε την υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων και την ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας.
Παράλληλα, η χρηματιστηριακή αγορά γίνεται πιο ελκυστική για τους διεθνείς επενδυτές, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εισροών κεφαλαίων και στην ενίσχυση του χρηματιστηρίου.