Στη δίνη του παγκόσμιου sell off βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν ελεύθερη πτώση, οδηγώντας την αγορά στα επίπεδα των 1.340 μονάδων.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολούθησε το αρνητικό κλίμα και το «ξεπούλημα» των μετοχών στις διεθνείς αγορές, οι οποίες υποχωρούν εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.
Η ελεύθερη πτώση των τιμών των μετοχών συνοδεύθηκε από εκτίναξη του τζίρου, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 5,938 δισ. ευρώ.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.341,23 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλες απώλειες 6,27%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.320,77 μονάδες (-7,70%).
Η σημερινή υποχώρηση περιόρισε τα ετήσια κέρδη του Γενικού Δείκτη στο 3,72%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 235,07 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 54.356.506 μετοχές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 6,53%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 6,26%.
«Μαύρη Δευτέρα» στις διεθνείς αγορές
Την ίδια ώρα, το ξεπούλημα των μετοχών σε χρηματιστήρια ανά την υφήλιο συνεχίζεται. Και αυτό διότι κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή με την προαναγγελθείσα επίθεση Ιράν και Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ, την πρωτοφανή ακροδεξιά βία στη Βρετανία, αλλά και την επιβράδυνση της οικονομίας στις ΗΠΑ.
Ο πρόσθετος φόβος ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται πίσω από την καμπύλη με την πολιτική υποστήριξη για την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας στέλνει τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 υποχώρησαν περισσότερο από 6% και τα συμβόλαια του S&P 500 υποχώρησαν περισσότερο από 3%.
Στο χρηματιστήριο της Ιαπωνίας οι δείκτες Topix και Nikkei έκαναν βουτιά πάνω από 13%. Ο δείκτης αναφοράς στο χρηματιστήριο της Ταϊβάν είχε τη χειρότερη μέρα που έχει καταγραφεί, ενώ ένας δείκτης ασιατικών μετοχών κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια.
Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX χάνει 2,37% και στη Γαλλία ο CAC υποχωρεί κατά 2,61%, στις 7.056 μονάδες.
Οι απώλειες στη Βρετανία και τον FTSE φτάνουν το 2,18%.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 είναι στο -1,8%, ενώ ανάλογες πτώσεις σημειώνονται στη Μαδρίτη (2,8%) και στο Μιλάνο (1,7%).
Το ξεπούλημα των μετοχών στα χρηματιστήρια τροφοδοτήθηκε από τα στοιχεία της Παρασκευής, που έδειξαν την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης του Νοεμβρίου μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ και ενώ ο πλανήτης διατρέχει άμεσο κίνδυνο από την πιθανότητα γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς Ιράν και Χεζμπολάχ ετοιμάζουν αντίποινα κατά του Ισραήλ και τη Βρετανία να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις χειρότερες ταραχές από το 2011.
Φόβοι για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας
Τους φόβους των επενδυτών για ενδεχόμενη διολίσθηση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση ενέτεινε έκθεση της Παρασκευής για πολύ ασθενέστερη του αναμενομένου απασχόληση τον Ιούλιο, με τα χρηματιστήρια να αποτιμούν σχεδόν στο 70% την πιθανότητα η Fed όχι μόνο να «κόψει» τον Σεπτέμβριο τα επιτόκια, αλλά και να τα μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης.
Μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται ο τεχνολογικός κλάδος, εν μέσω σεναρίων «υπερθέρμανσης» στις μετοχές μετά το ράλι που πυροδότησαν οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη.
Τα δυσμενή στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και εκείνες αναφορικά με τα επιτόκια σε Αμερική, Αυστραλία και ΕΕ, η ατμομηχανή της οποίας, η Γερμανία, ασθμαίνει, εντείνουν τον προβληματισμό και βάζουν «φρένο» στα χρηματιστήρια ανά την υφήλιο.