Το ελληνικό χρηματιστήριο εισέρχεται στο 2023 από μία σχετικά καλή βάση, αφού κλείνει το 2022 με άνοδο, κόντρα στο πτωτικό κλίμα των διεθνών αγορών.
Εκλογές και επενδυτική βαθμίδα είναι δύο από τις σημαντικότερες παραμέτρους που θα κρίνουν την στάση των επενδυτών, τουλάχιστον στους πρώτους μήνες του 2023. Η χώρα θα εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και οι αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν την επόμενη ημέρα αλλά και το μέγεθος του πολιτικού ρίσκου. Σύμφωνα με έκθεση της JP Morgan το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα είναι χαμηλό.
Ασφαλώς η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι δύσκολο να αυτονομηθεί εντελώς από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, οι οποίες εισέρχονται στο 2023 εν μέσω χαμηλής ορατότητας και υψηλών αβεβαιοτήτων, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, το ενεργειακό πρόβλημα διατηρείται, ο πληθωρισμός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με τις κεντρικές τράπεζες να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις αυξήσεις στα επιτόκια, ενώ η πανδημία δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, ιδιαίτερα στην Κίνα.
Πληθωρισμός και υψηλά επιτόκια είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις για το πόσο θα παραμείνουν υψηλά. Αυτό είναι και η κύρια ερώτηση, στην απάντηση τι θα κάνουν οι αγορές.
Tα στηρίγματα
Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες στηρίγματα στην αγορά για το 2023 θα δώσουν οι εξής παράγοντες:
- H χώρα έχει αυξημένες πιθανότητες να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023, είτε πριν τις εκλογές ή μετά από αυτές.
Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί σημαντική παράμετρο και για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς θα συμβάλει και στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου και στην προσέλκυση νέων κεφαλαίων.
Η είσοδος των ελληνικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα θα επιτρέψει επίσης τη συμπερίληψη σε ευρέως χρησιμοποιούμενους δείκτες αναφοράς ομολόγων, ενώ θα επιτρέψει σε πολλούς μεγάλους θεσμικούς επενδυτές επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα. Η υψηλότερη κρατική διαβάθμιση θα επιτρέψει την αναβάθμιση σημαντικών ελληνικών εταιρειών, όπως οι τράπεζες.
- Η αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδος.
Σύμφωνα με την Κομισιόν η Ελλάδα θα έχει εφέτος διπλάσιο αριθμό οικονομικής μεγέθυνσης από τον μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο και του χρόνου, μία πιο δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη, η Ελλάδα θα έχει τριπλάσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Το 2022 είναι χρονιά ιστορικού ρεκόρ για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, όσο και για τις εξαγωγές. Σύμφωνα με την Κομισιόν η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2022-2024 σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων.
- Η αύξηση των επενδύσεων λόγω των αυξημένων ροών ευρωπαϊκών κονδυλίων (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ κυρίως)
-Τα αποτελέσματα ρεκόρ που καταγράφουν οι εισηγμένες εταιρείες.
Στο 9μηνο 2022, 120 μη τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν αυξημένα καθαρά κέρδη κατά 67,3 % και επιπλέον σημαντικές χρηματικές διανομές, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων θα ξεπεράσει το ρεκόρ του 2007, όταν οι εισηγμένες είχαν καταγράψει καθαρά κέρδη 7,9 δισ. ευρώ.
Το πόσο καλύτερα επιχειρηματικά θα πάνε το 2023 οι εισηγμένες είναι το μεγάλο στοίχημα αφού η εφετινή χρονιά ήδη πατάει σε μεγέθη κερδοφορίας που είναι ιστορικά υψηλά.
- Μετά από πολλά χρόνια οι Τράπεζες θα είναι κερδοφόρες, με μονοψήφια NPEs.
Οι προβλέψεις των επενδυτικών οίκων
Την ίδια ώρα μεγάλοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι εκφράζονται ιδιαίτερα θετικά για την πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.
Ελληνικές μετοχές ψηφίζει και η JP Morgan για το 2023, με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να είναι η προτιμώμενη αγορά στην περιοχή των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης.
Σύμφωνα με το βασικό της σενάριο ο ελληνικός δείκτης MSCI θα σημειώσει άνοδο 8% το 2023, ενώ με βάση το θετικό της σενάριο μπορεί να καταγράψει κέρδη της τάξεως του 15%.
Θετική για τις προοπτικές του Χρηματιστήριου Αθηνών το 2023 εμφανίζεται η Goldman Sachs καθώς τοποθετεί την ελληνική αγορά στους επτά δείκτες από το περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών οι οποίοι θα σημειώσουν διψήφιες θετικές αποδόσεις το νέο έτος και υψηλότερες σε σχέση με αυτές του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 αλλά και του S&P 500.
Εκτιμά πως σε ορίζοντα 12 μηνών ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. θα σκαρφαλώσει κοντά στις 1.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 995 μονάδες, με τον δείκτη P/E να διαμορφώνεται στο 7,9x και τον δείκτη μερισματικής απόδοσης στο αρκετά υψηλό και ελκυστικό 5%.
Σύφωνα με την Citigroup οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών δεν φαίνονται σε καμία περίπτωση τεντωμένες, παρά την ανθεκτικότητα που έχει δείξει το Χ.Α , καθώς ο δείκτης P/E είναι από τους χαμηλότερους όχι μόνο εντός της Ευρώπης αλλά και σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές και τις παγκόσμιες αγορές γενικότερα. Τοποθετείται στο 7 για το 2022, στο 8 για το 2023 και στο 7,1 για το 2024.
Η μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών διαμορφώνεται στο ελκυστικό 4,1%, τη στιγμή που στο σύνολο της Ευρώπη διαμορφώνεται στο 3,4%, στις ΗΠΑ στο 1,6% στις διεθνείς μετοχές στο 2,2% και στις αναδυόμενες αγορές στο 2,9%.
Ανεβαίνει ανάμεσα στις επιλογές της BofA το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου δηλώνουν bullish απέναντι στις αγορές της κατηγορίας EEMEA (Αναδυόμενη Ευρώπη, Μ. Ανατολή, Αφρική) για το 2023.
Η Ελλάδα τοποθετείται στη δεύτερη υψηλότερη θέση ανάμεσα στις 11 αγορές σε όρους μερισματικών αποδόσεων.
Το ασφάλιστρο κινδύνου των ελληνικών μετοχών, δηλαδή η απαιτούμενη απόδοση της μετοχικής αγοράς από τους επενδυτές, εκτιμάται σε 12,4% και είναι υψηλά στις εκτιμήσεις του οίκου, ενώ η απόδοση των κερδών είναι στο 7,3% και το 10,3% το 2022-2023 και η μερισματική απόδοση υπολογίζεται στο 5,6% και το 6,2% για τα ίδια έτη αναφοράς και σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Tα μεγάλα discounts των ελληνικών μετοχών παραμένουν, σύμφωνα με την Morgan Stanley σε σχέση με την Ευρώπη, η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται κοντά στα ιστορικά υψηλά discounts: 38% σε όρους P/E και 34% σε όρους μερισματικής απόδοσης.
Σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές, επικρατεί η ίδια τάση (33% στο P/E και 39% στη μερισματική απόδοση).
Ψήφο εμπιστοσύνης για το ελληνικό χρηματιστήριο δίνει και η HSBC, η οποία διατηρεί τη σύσταση «overweight» για τις ελληνικές μετοχές και παράλληλα καλεί τους επενδυτές να «τις προσέξουν περισσότερο» καθώς πέραν όλων των άλλων έχουν και χαμηλές αποτιμήσεις.
Η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή και οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές. Οι τράπεζες συνέχισαν την καλή πορεία τους και παραμένουν στο επίκεντρο του story των ελληνικών μετοχών.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να φαίνεται χαμηλά αποτιμημένη με βάση το PE σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο. Οι αναλυτές της HSBC αξιολογούν με σύσταση «αγορά» («buy») όλες τις μετοχές των επιχειρήσεων που καλύπτουν στην Ελλάδα, με τις τράπεζες να αντιπροσωπεύουν το 26% του συνολικού δείκτη.
Η Eurobank Equites
Αντιθέτως η Eurobank Equites εκτιμά ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μείνει στο απυρόβλητο και εμμέσως πλην σαφώς βλέπει πτώση στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Συνολικά, πάντως οι αποτιμήσεις του ΧΑ χαρακτηρίζονται φθηνές, με τις μη χρηματοοικονομικές μετοχές να εμφανίζουν discount περίπου 30% έναντι των ανταγωνιστών τους στην Ευρώπη και discount 20% έναντι των ιστορικών απομιμήσεών τους.
Η επιστροφή της πολιτικής αβεβαιότητας, έστω και εάν δεν οδηγεί σε ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, προκαλεί αύξηση του risk premium και άρα περιορίζει τα περιθώρια ανόδου της αγοράς για τους επόμενους μήνες.