Θα καταφέρει το Χρηματιστήριο να επιβιώσει από τις συμπληγάδες μιας νέας γεωπολιτικής κρίσης; - iefimerida.gr

Θα καταφέρει το Χρηματιστήριο να επιβιώσει από τις συμπληγάδες μιας νέας γεωπολιτικής κρίσης;

Συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών / Φωτογραφία αρχείου: Nikos Libertas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται οι παγκόσμιες αγορές μετά την αναπάντεχη επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και την κήρυξη πολέμου από τον πρόεδρο Νετανιάχου.

Η πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών τις προηγούμενες μέρες -το οποίο, όμως, κατέγραψε εκρηκτική άνοδο σήμερα- και η γεωπολιτική κρίση οδηγούν τους επενδυτές σε δεύτερες σκέψεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν υπάρχουν τα απαραίτητα στηρίγματα ώστε να ανταποκριθεί το ελληνικό χρηματιστήριο σε αυτήν την ασταθή γεωπολιτική κατάσταση.

Το παράδειγμα του πολέμου στην Ουκρανία

Το ίδιο σκηνικό βιώσαμε και πριν από λιγότερο από δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ελληνικό χρηματιστήριο εκ του αποτελέσματος φάνηκε πιο ισχυρό απ' όσο νόμιζαν κάποιοι. Μετά από μια μικρή βουτιά, σύντομα όχι μόνον επανήλθε στα επίπεδα προ του πολέμου, αλλά κινήθηκε ανοδικά σε βαθμό τέτοιο που κάποια στιγμή ξεπέρασε και τις 1.350 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ημέρα πριν από την 24η Φεβρουαρίου (ημέρα της ρωσικής εισβολής) του 2022 το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε κλείσει κάτω από τις 950 μονάδες και συγκεκριμένα στις 949,22.

Αφού πραγματοποίησε μια φυσιολογική πτώση, φτάνοντας λίγο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, ξεκίνησε ένα απρόσμενο για πολλούς ράλι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται λιγότερο ενδιαφέρον και ένα κύμα sell off, το οποίο έχει προκαλέσει μια φυσιολογική πτώση, λίγο πάνω από το επίπεδο των 1.100 μονάδων.

Θα καταφέρει το ελληνικό χρηματιστήριο να σταθεί στα πόδια του τώρα;

Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών βγήκε αλώβητο από την κρίση του 2022 με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση που επήλθε εξαιτίας του και την άνοδο στις τιμές των σιτηρών.

Ο πόλεμος στο Ισραήλ

Ο πόλεμος στο Ισραήλ ενδέχεται να επηρεάσει ως έναν βαθμό τις τιμές του πετρελαίου. Το πόσο, θα εξαρτηθεί από την κλιμάκωση της έντασης, τη διάρκειά της, αλλά και ποιες δυνάμεις και με ποιον τρόπο θα πάρουν ξεκάθαρη θέση στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Είναι το ελληνικό χρηματιστήριο έτοιμο να ξεπεράσει άλλη μια διεθνή κρίση; Διεθνείς παράγοντες αλλά και κύκλοι της αγοράς είναι αισιόδοξοι ότι το ΧΑ θα αντέξει, καθώς εκτιμούν ότι υπάρχουν κάποια σημαντικά όπλα στη φαρέτρα του χρηματιστηρίου, που δεν θα επιτρέψουν τον κατήφορο της αγοράς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξιολογήσεις διεθνών οίκων

Πρώτο και πολύ σημαντικό παράγοντα αποτελούν οι αξιολογήσεις διεθνών επενδυτικών οίκων.

Όχι πολύ μακριά, ένα μήνα πριν, η JPMorgan και η Morgan Stanley εκτίμησαν μέσω εκθέσεών τους ότι η ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν θα τερματιστεί. Η αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ακόμη ελκυστική για τους επενδυτές, σύμφωνα με την JPMorgan.

H Morgan Stanley κατατάσσει την Ελλάδα στις κορυφαίες θέσεις στο χαρτοφυλάκιο της για τις αναδυόμενες αγορές, καθώς εξακολουθεί να είναι φθηνή.

Τράπεζες

Στα μέσα του καλοκαιριού, η Goldman Sachs, με αφορμή τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών στα stress tests, που αποκάλυψαν ότι τα εποπτικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όταν «δοκιμασθούν» σε ακραίες συνθήκες, ενώ έχουν και υψηλότατους δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, έδωσε «πράσινο φως» για αγορά.

Η Citi Group, από την πλευρά της, αναμένει μεγαλύτερα καθαρά έσοδα από τόκους και ισχυρά κέρδη για τις τράπεζες και αύξησε τις τιμές-στόχους, με συστάσεις αγοράς για όλες τις τράπεζες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επενδυτική βαθμίδα

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα έχει θετικά οφέλη για το Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, τα οποία θα εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους.

Πρώτον, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού για το ελληνικό κράτος, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ρευστότητας και την αύξηση των επενδύσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Δεύτερον, πιθανότατα θα προσελκύσει νέους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων διεθνών funds που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει τον όγκο συναλλαγών και τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών και να οδηγήσει στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου και στην προσέλκυση νέων εταιρειών για εισαγωγή στο ταμπλό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ