Ποιος είναι ο ηγέτης των Χούθι, που προκαλούν τον τρόμο στη Μέση Ανατολή - iefimerida.gr

Ποιος είναι ο ηγέτης των Χούθι, που προκαλούν τον τρόμο στη Μέση Ανατολή

Πηγή: AP/Vahid Salemi
Πηγή: AP/Vahid Salemi
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΤΣΑΣ

Ο Aμπντούλ Μαλίκ αλ-Χούθι, ηγέτης των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, των οποίων οι επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα προκάλεσαν την ανταπόδωση των πυρών από τους στρατιώτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, δημιούργησε μια πανίσχυρη ένοπλη ομάδα που αμφισβητεί τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Επισήμως γνωστοί ως «Υποστηρικτές του Θεού» ή «Ανσάρ Αλλάχ» στα Αραβικά, οι Χούθι είναι μια ομάδα σιιτών Ισλαμιστών που έχουν τη στήριξη της Τεχεράνης, χρησιμοποιούν ως ορμητήριο τη δυτική Υεμένη, ενώ έχουν συμμαχήσει με άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις στην περιοχή, όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς. Οι Χούθι διαθέτουν δύναμη περίπου 100.000 μαχητών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Χούθι σκορπούν τον τρόμο στη Μέση Ανατολή

Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους ή έκαναν ένα μεγαλύτερο δρομολόγιο γύρω από την Αφρική εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι, οι οποίοι κυβερνούν το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης, αφού πρώτα κατάφεραν να «βγουν αλώβητοι» σε έναν πόλεμο ενάντια στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την ισχυρή Σαουδική Αραβία, όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Ο Χούθι κατάφεραν να επιβιώσουν τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχουν επεκτείνει τη δύναμή τους και τώρα δέχονται αεροπορικές επιδρομές από τον πιο ισχυρό στρατό του κόσμου» δήλωσε ο Tobias Borck, ανώτερος ερευνητής Ασφάλειας Μέσης Ανατολής του Royal United Services Institute.

Πηγή: AP/ Ebrahim Noroozi
Πηγή: AP/ Ebrahim Noroozi

Το τεράστιο οπλοστάσιο των Χούθι περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, drones και βαλλιστικούς πυραύλους

Ο αρχηγός τους, Αλ-Χούθι, δημιούργησε τη φήμη του άγριου διοικητή στο πεδίο της μάχης, πριν αναδειχθεί επικεφαλής του κινήματος των ανταρτών που πολεμούν έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας από το 2015, σε μια σύγκρουση που έχουν βρει τον θάνατο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κατέστρεψε την οικονομία της Υεμένης και άφησε εκατομμύρια άστεγους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπό την καθοδήγηση του Αλ-Χούθι, ο οποίος είναι 40 ετών, η ομάδα έχει αποκτήσει δεκάδες χιλιάδες μαχητές και ένα τεράστιο οπλοστάσιο, αποτελούμενο, μεταξύ άλλων, από drones και βαλλιστικούς πυραύλους, το οποίο έχει χρησιμοποιήσει για να χτυπήσει επανειλημμένα τη στρατηγική υποδομή της Σαουδικής Αραβίας.

Τον Ιανουάριο του 2022, οι Χούθι εξαπέλυσαν μια πυραυλική επίθεση στον τουριστικό και εμπορικό κόμβο του Κόλπου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Ο Αλ-Χούθι κατάφερε να μετατρέψει μια αγροτική πολιτοφυλακή, που ασχολούνταν κυρίως με τακτικές εξέγερσης, σε μια από τις πιο ανθεκτικές μη κρατικές ένοπλες ομάδες της περιοχής» δήλωσε ο Ludovico Carlino, αναλυτής για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, στο HIS Markit.

Σε μια ομιλία του το 2022, ο Αλ-Χούθι είπε ότι σκοπός του ήταν να καταφέρει να χτυπήσει οποιονδήποτε στόχο στη Σαουδική Αραβία ή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τους δύο μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου του ΟΠΕΚ που θεωρούν απειλή το Ιράν και τους αντιπροσώπους του για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και πέρα ​​από αυτήν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αλ-Χούθι υποστηρίζει ότι η καταγωγή του προέρχεται από τον προφήτη Μωάμεθ

Σε ηχογραφημένες ομιλίες και κηρύγματα, ο Αλ-Χούθι, ο οποίος υποστηρίζει ότι η καταγωγή του προέρχεται από τον προφήτη Μωάμεθ, ισχυρίζεται ότι το κίνημά του βρίσκεται υπό πλήρη πολιορκία λόγω της θρησκείας του.

Ο Αλ-Χούθι, ο οποίος σπάνια μένει πολύ σε ένα μέρος, δεν μιλάει ποτέ στα μέσα ενημέρωσης και αποφεύγει τις προγραμματισμένες δημόσιες εμφανίσεις.

Από την έναρξη του πολέμου στην Υεμένη -που θεωρείται μια σύγκρουση δι' αντιπροσώπων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν-, ξένοι αξιωματούχοι που ασχολήθηκαν με τον Αλ-Χούθι δεν τον έχουν συναντήσει ποτέ προσωπικά, αναφέρει το Reuters.

Πολλοί αξιωματούχοι ταξίδεψαν μέχρι το προπύργιο των Χούθι στη Σαναά, όπου μια συνοδεία ασφαλείας τούς πήγαινε σε ασφαλή σπίτια και διενεργούσε ελέγχους πριν τους οδηγήσει σε ένα δωμάτιο στον επάνω όροφο, όπου ο Αλ-Χούθι θα εμφανιζόταν μόνο σε μια οθόνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κίνημα των Χούθι δημιουργήθηκε για να πολεμήσει για τα συμφέροντα των Ζαϊντί Σιιτών, μιας μειονοτικής αίρεσης που κυβέρνησε ένα βασίλειο 1.000 ετών στην Υεμένη μέχρι το 1962, αλλά ένιωθε σταδιακά να απειλείται από την κυριαρχία του Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, το 1990-2012.

Η υποστήριξη του Ιράν στους Χούθι, οι οποίοι ανάγκασαν την υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης σε εξορία το 2021, βοήθησε την Τεχεράνη να επεκτείνει το περιφερειακό της δίκτυο συμμάχων, το οποίο περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι Χούθι, οι οποίοι βασίζονται σε έναν πολύ βάναυσο εσωτερικό μηχανισμό πληροφοριών, που καταστέλλει κάθε είδους διαφωνία, αρνούνται ότι είναι μαριονέτες της Τεχεράνης και υποστηρίζουν ότι πολεμούν ένα διεφθαρμένο σύστημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χούθι Υεμένη Ερυθρά Θάλασσα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ