Colpo grosso και στη ρύθμιση των 120 δόσεων, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, διαπιστώνοντας ότι η έως τώρα ανταπόκριση των φορολογούμενων, κυρίως των επιχειρήσεων, είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, πέρα από τα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, για τη μείωση του ύψους των δόσεων, το «κλειδί» των βελτιώσεων που θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο είναι ότι καταργούνται όλα τα εισοδηματικά κριτήρια, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα άπαντες να δικαιούνται 120 δόσεων!
Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για τις 120 δόσεις
Ο σχεδιασμός για τις 120 δόσεις, όπως αποκαλύφθηκε το Σάββατο, περιλαμβάνει:
- Τη μείωση της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ από 30 ευρώ σήμερα
- Τη μείωση του επιτοκίου προσαυξήσεων στο 3% από 5%
- Το «πάγωμα» όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή και των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση
- Την αλλαγή του κριτηρίου υπαγωγής των επιχειρήσεων, καθώς αντί του ορίου τζίρου ως 2 εκατ. Ευρώ, που προέβλεπε η ΠΝΠ, η «πόρτα» ανοίγει για νομικά πρόσωπα με οφειλή ως 1 εκατ. Ευρώ.
Τι αλλάζει στο πως υπολογίζονται οι 120 δόσεις
Ωστόσο, όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις θα ήταν ημιτελείς, εάν δεν άλλαζε ο πυρήνας του ισχύοντος πλαισίου, δηλαδή το πώς ακριβώς υπολογίζονται οι δόσεις, που μπορεί κάποιος να ρυθμίσει την οφειλή του. Για τα φυσικά πρόσωπα ίσχυε ότι για όσους είχαν εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ το 2017, με ειδικούς συντελεστές προέκυπτε ο αριθμός των δόσεων και το καταβαλλόμενο ποσό. Στην ίδια ακριβώς κλίμακα, με την ΠΝΠ που έσπευσε προεκλογικά να περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση, έμπαιναν και οι επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να βγαίνουν… τέρατα. Αυτή η κλίμακα καταργείται.
Για παράδειγμα, επιχείρηση με φορολογούμενο εισόδημα 200.000 ευρώ και συνολική οφειλή 59.000 ευρώ, με το αρχικό σύστημα μπορούσε να πάρει το πολύ 24 δόσεις των 2.581 ευρώ, ενώ με την ΠΝΠ που προφανώς γράφτηκε στο… πόδι, βάζοντας το παραπάνω εισόδημα στην κλίμακα των φυσικών προσώπων, έβγαιναν μόλις 19 δόσεις των 3.129 ευρώ! Πλέον, με την κατάργηση της σχετικής κλίμακας, η ίδια επιχείρηση θα έχει δυνατότητα να ρυθμίσει το ίδιο χρέος ως και σε 120 δόσεις των περίπου 500 ευρώ, διατηρώντας τη δυνατότητα να «ψαλιδίσει» τις προσαυξήσεις, αν επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων!
Σε τι στοχεύει η κυβέρνηση
Η κατάργηση της ειδικής κλίμακας, για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, καταργείται, όμως και για τα φυσικά πρόσωπα, κάτι που σημαίνει ότι μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αποκτούν πραγματικά τη δυνατότητα απαλλαγής από τα βάρη του παρελθόντος. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ και οφειλή 6.000 ευρώ, είχε ως τώρα τη δυνατότητα να «σπάσει» το χρέος του ως και σε 51 δόσεις των 116,67 ευρώ, αλλά πλέον θα μπορεί να εξοφλήσει σε 120 δόσεις των 50 ευρώ!
Η στόχευση του υπουργείου Οικονομικών είναι προφανής και δεν είναι άλλη από το να βάλει όσο το δυνατόν περισσότερους στις 120 δόσεις, αλλά και να τους κρατήσει μέσα, έτσι ώστε αφενός να μπουν έσοδα στα κρατικά ταμεία αφετέρου να διαψευστούν οι υπολογισμοί των Ευρωπαίων για «τρύπα» περί τα 2,2 δις ευρώ στη διετία. Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν, άλλωστε να επιβεβαιώνουν τους ξένους τεχνοκράτες. Μέχρι σήμερα 198.697 φορολογούμενοι έχουν ρυθμίσει συνολικό χρέος 1,650 δις ευρώ και στα κρατικά ταμεία μπήκαν 139,2 εκατ. ευρώ.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τις 120 δόσεις θα περάσει από το «κόσκινο» ειδικού τεχνοκράτη, που καταφτάνει από τις Βρυξέλλες την Τρίτη, με αποκλειστική αποστολή να μελετήσει τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία που θα λάβει από τις υπηρεσίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι τα παζάρια από τους Ευρωπαίους έχουν ξεκινήσει, καθώς ζητάνε εφόσον υπάρξουν αλλαγές στις 120 δόσεις, να γίνει πιο «σφικτό» το πλαίσιο της πάγιας ρύθμισης ήτοι να προβλεφθούν αυστηρά κριτήρια υπαγωγής.