Χατζηαθανασίου (πρόεδρος ΕΕΑ): Από το σύνολο αυτού του νόμου, θα εισπραχθεί κάτι λιγότερο από το 5% της φοροδιαφυγής - iefimerida.gr

Χατζηαθανασίου (πρόεδρος ΕΕΑ): Από το σύνολο αυτού του νόμου, θα εισπραχθεί κάτι λιγότερο από το 5% της φοροδιαφυγής

Κάρτα σε POS
Φωτογραφία: INTIME NEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι μέρος του σχεδίου Πισσαρίδη, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση χτυπάει τους μικρούς, έχετε βρει τρόπο να φοροαποφεύγουν οι μεγάλοι. Πάρτε τον τζίρο των 5 εταιρειών τροφίμων. Πείτε ποια ήταν τα έσοδα τους την τελευταία τριετία, τι πλήρωσαν και κάντε την αντιστοίχιση με τις 50.000 επιχειρήσεις του κλάδου μας», είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το νομοσχέδιο «προσπαθεί με έναν κεφαλικό φόρο να κλείσει μεγάλο μέρος μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, την ίδια ώρα που δεν δίνεται λύση στα δάνεια, την ίδια στιγμή που, τόσο το ταμείο Ανάκαμψης όσο και το ΕΣΠΑ, αφορούν, το μεν πρώτο το 3,5%, και το δεύτερο το 6,5%» των επιχειρήσεων.

Χατζηθεοδοσίου: Υπάρχει δίλημμα αν αυτός είναι νόμος που χτυπάει τη φοροδιαφυγή ή αν είναι φοροεισπρακτικός

Εμείς είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να «χτυπηθεί» η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία, είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, που θύμισε στην επιτροπή, ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει, με χρήματα των μελών του, διαθέσει δύο αυτοκίνητα για τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ.

«Υπάρχει δίλημμα αν αυτός είναι νόμος που χτυπάει τη φοροδιαφυγή ή αν είναι ένας φοροεισπρακτικός νόμος. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε κεφαλικός φόρος, τεκμαρτός δηλαδή προσδιορισμός του εισοδήματος, το 1836. Τότε είχαν ονομάσει εκείνον τον φόρο κεφαλικό. Κεφαλικός φόρος είναι και αυτός. Αλλά, τότε δεν υπήρχαν συστήματα. Όταν η κυβέρνηση μας λέει ότι υπάρχουν πολλά συστήματα, ότι υπάρχει το myDATA, οι πιστωτικές κάρτες, οι δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι, γιατί πρέπει να μπούμε σε μια λογική που δεν την καταλαβαίνει κανείς σε ένα σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα;» αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Πρόσθεσε δε, ότι δεν μπορεί να γίνει κατανοητό ότι μια επιχείρηση έχει οπωσδήποτε κέρδη στην τριετία: «Μα τότε δεν θα λεγόταν επιχειρείν. Θα λεγόταν επιτυχείν! Αν είναι τόσο βέβαια η επιτυχία τους, πείτε μας τις επιχειρήσεις να πάμε να τις αγοράσουμε», είπε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τις διατάξεις που φέρνει η κυβέρνηση, το κράτος θα εισπράξει κάτι λιγότερο από 600 εκατομμύρια, «μα ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι το μαύρο χρήμα στην Ελλάδα είναι 40 δισ. ευρώ. Δηλαδή χάνουμε φόρο 8 με 10 δισ. ευρώ! Το πρόβλημα είναι 600 εκατομμύρια, ή τα 8 με 10 δισ. ευρώ; Από το σύνολο αυτού του νόμου, θα εισπραχθεί κάτι λιγότερο από το 5% της φοροδιαφυγής που υπάρχει», διαπίστωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ