«Παραδοσιακά ο τρόπος αντιμετώπισης του πληθωρισμού, είναι να έχεις στο επόμενο διάστημα μια παρόμοια αύξηση στους μισθούς, επειδή για τους περισσότερους ανθρώπους το εισόδημα προέρχεται από την εργασία τους. Οι αυξήσεις στους μισθούς δεν θα γίνουν κεντρικά, θα τους φέρει η ίδια η αγορά, αν υπάρχει ζήτηση για κάποιες ειδικότητες ανθρώπων, προφανώς οι μισθοί τους θα ανέβουν».
Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.
«Έχουμε μια ευκαιρία, τα χρήματα που θα έρθουν στην χώρα μας να τα χρησιμοποιήσουμε με τον σωστό τρόπο και να φτιάξουμε μία χώρα που θα αναπτύσσεται για 10 ή και 15 χρόνια», τόνισε ο κ. Χαρδούβελης, προσθέτοντας ότι εφόσον υπάρχει χρήμα, θα υπάρξουν επενδύσεις που τις χρειαζόμαστε σε πολλούς τομείς. Θα υπάρξει μια απότομη αύξηση στην ζήτηση, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν εργαζόμενοι και αν δεν τους βρίσκει κανείς θα αυξήσει τους μισθούς. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που λένε ότι η Ελλάδα θα τρέξει και θα τρέξει για πολλά χρόνια, φτάνει να αρπάξουμε την ευκαιρία».
Εκτίμησε μάλιστα ότι το φετινό έτος, θα κλείσει με ανάπτυξη 8% ενώ βλέπει ανάπτυξη 5% για το 2022.
Αναφορικά με τα τραπεζικά δάνεια, ο κ. Χαρδούβελης, σημείωσε ότι μέσα σε 18 μήνες έχουν δοθεί πάνω από 20 δισεκατομμύρια σε δάνεια από τα πιστωτικά ιδρύματα. «Τις σιγοντάρισε το κράτος, γιατί έδωσε εγγυήσεις, ήθελε να τις σπρώξει να ξεφύγουν από το παλιό περιβάλλον που έβλεπαν τον πελάτη και υποψιάζονταν ότι ήταν κακοπληρωτές.
Σε σχέση με τις πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, στην Ελλάδα «δεν πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα ο πληθωρισμός» καθώς «είναι ένα φαινόμενο που πιθανόν να χτυπήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα τις ΗΠΑ και προέρχεται από το γεγονός ότι όλες οι χώρες του πλανήτη είχαν μια έκρηξη ζήτησης στην αναπτυξιακή τους δραστηριότητα μετά το πρόβλημα του κορωνοϊού και συγχρόνως η προσφορά δεν ήταν αυτή που έπρεπε λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα». «Αν τα προβλήματα αυτά διορθωθούν ο πληθωρισμός με 99% πιθανότητα, διεθνώς, θα είναι μάλλον ένα παροδικό φαινόμενο. Θα μας ενοχλήσει το 2022, αλλά εφόσον δεν αλλάξει τις προσδοκίες, δεν αναστατώσει τον κόσμο δεν περιμένουν όλοι οι πολίτες ότι συνεχιστεί, θα εξαφανιστεί σιγά σιγά», ανέφερε επίσης ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.