Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ουκρανία για τετραετές πακέτο χρηματοδότησης ύψους περίπου 15,6 δισ. δολ.
Το πρώτο δάνειο του ΔΝΤ σε εμπόλεμη χώρα αναμένεται να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιό του τις επόμενες εβδομάδες και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοδοτικά πακέτα που έχει λάβει η Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία. Είχαν προηγηθεί μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ταμείου και των ουκρανικών Αρχών, ενώ πρόσφατα το ΔΝΤ άλλαξε έναν κανόνα του, ώστε να επιτρέπεται να δανείζει χώρες που αντιμετωπίζουν «εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα».
Το Ταμείο ανακοίνωσε ότι η συμφωνία αναμένεται να συμβάλει σε μεγάλη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους για την Ουκρανία από διεθνείς δωρητές και εταίρους.
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να έχει καταστροφική επίπτωση στην οικονομία: η οικονομική δραστηριότητα εμφάνισε ύφεση κατά 30% το 2022, ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαιακών αποθεμάτων έχει καταστραφεί και τα επίπεδα της φτώχειας αυξήθηκαν, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, Γκάβιν Γκρέι.
Στόχος η οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αναμένεται σταδιακή οικονομική ανάκαμψη τα επόμενα τρίμηνα» στην Ουκρανία «καθώς η δραστηριότητα ανακάμπτει από τις σοβαρές ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, αν και οι αντίξοες συνθήκες παραμένουν, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης»
Το προσωπικό του ΔΝΤ αναμένει επί του παρόντος ότι η μεταβολή του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ουκρανίας για το 2023 θα κυμανθεί από -3% έως +1%, τόνισε ο Γκρέι συμπληρώνοντας ότι «αναμένονται ισχυρές οικονομικές διαβεβαιώσεις από δωρητές, περιλαμβανομένων της G7 και της ΕΕ».
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ, είπε ότι το δάνειο από το ΔΝΤ θα βοηθήσει τη χώρα του «να χρηματοδοτήσει όλες τις κρίσιμες δαπάνες και να διασφαλίσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και να ενισχύσει την αλληλεπίδρασή μας με άλλους διεθνείς εταίρους».
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, δήλωσε: «Ένα φιλόδοξο και κατάλληλα διαμορφωμένο πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι κρίσιμο για να στηρίξει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ουκρανίας». Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ και ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Ουκρανίας, όσον αφορά στα χρήματα που δαπανήθηκαν.