Νηνεμία πριν από την ενεργειακή καταιγίδα; Οι επόμενες κινήσεις της Ρωσίας που μπορεί να εκτινάξουν περαιτέρω τις τιμές στην ενέργεια.
Το Πάσχα των Καθολικών και η αργία στο ολλανδικό hub βοήθησαν στο να πάρουν μικρή «ανάσα» οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Αυτό διότι βοήθησαν στο να «απολαύσουν» μερικές ημέρες χωρίς τον «πονοκέφαλο» των εκρηκτικών τιμών του φυσικού αερίου, το οποίο την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 ευρώ.
Ακόμα κι έτσι, η τιμή του παραμένει 370% υψηλότερη από πέρσι άρα μη βιώσιμη για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Προς επίρρωση αυτού, μετά από ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο όπου η χονδρική τιμή του ρεύματος έπεσε στα 192 ευρώ με τις Ανανεώσιμες Πηγές να παίρνουν το πάνω χέρι στο ενεργειακό μίγμα, χθες και σήμερα με την αύξηση της ζήτησης, το φυσικό αέριο πήρε το πάνω χέρι, σπρώχνοντας 45% πάνω την τιμή του ρεύματος.
Τα δύο ορόσημα που κρίνουν την έλευση «ενεργειακής καταιγίδας»
Δύο είναι τα χρονικά ορόσημα μπροστά μας, που θα κρίνουν αν πάμε για μια ενεργειακή καταιγίδα. Την επόμενη εβδομάδα θα φανεί αν η Μόσχα παίζει απλώς επικοινωνιακά παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης ή θα επιμείνει στις πληρωμές φυσικού αερίου με ρούβλια. Σε μια τέτοια περίπτωση, δύσκολα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αποδεχθούν το νέο σύστημα, που τις υποχρεώνει να ανοίξουν και λογαριασμό σε ρούβλια, έτσι ώστε να ολοκληρώνεται η αγορά. Η δεύτερη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 4η Μαΐου, όταν και θα κριθεί αν η Ρωσία βρίσκεται σε τεχνική χρεοκοπία, έχοντας αποπληρώσει δύο ομόλογα με ρούβλια. Σε μια τέτοια περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι η Μόσχα θα προχωρήσει αντίποινα στο πεδίο της Ενέργειας.
Νέο «ράλι» τιμών σε καλαμπόκι και σιτάρι
Την ίδια ώρα, με ένα νέο ράλι τιμών σε δύο βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αναδεικνύεται η ανάγκη για δικλείδες ασφαλείας και στο «ευαίσθητο» πεδίο των τροφίμων.
Τα συμβόλαια του καλαμποκιού σχεδόν έπιασαν το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας, μόνο και μόνο επειδή οι προσδοκίες της υψηλότερης ζήτησης «χτύπησαν» πάνω στον «τοίχο» της μικρότερης παραγωγής και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η εξαγγελία Μπάιντεν για μεγαλύτερη χρήση αιθανόλης, καθώς και οι καιρικές συνθήκες στη Βραζιλία συνέβαλαν στο να κάνει η τιμή του καλαμποκιού ένα άλμα 2,7% μέσα σε ένα 24ωρο. Σε ετήσια βάση μιλάμε για αύξηση περίπου 38%.
Ανοδικές είναι οι τάσεις και στο σιτάρι. Με αύξηση σχεδόν 4%, «σκαρφάλωσε» στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 5 εβδομάδων, ενώ η τιμή του είναι 34% υψηλότερη από τα προ εισβολής επίπεδα, αλλά και σχεδόν 74% σε σχέση με πέρσι. Ήδη και στην ελληνική αγορά οι ελλείψεις σε συνδυασμό με το υψηλότερο κόστος, έχουν προκαλέσει αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στα άλευρα, στο ψωμί, στα ζυμαρικά, στα αρτοποιήματα, ενώ όπως φαίνεται δεν αναμένεται εξομάλυνση των τιμών διεθνώς. Πέρα από τις προφανείς αναταράξεις που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία- μαζί με τη Ρωσία έχουν το 30% των εξαγωγών παγκοσμίως- ξηρασίες χτύπησαν τη Β. Αμερική,
Τα ρωσικά αντίποινα
- Έκδοση καταλόγου κρατών που ασκούν μη φιλικές ενέργειες. Περιλαμβάνονται κ-μ Ε.Ε. Αντίστοιχο κατάλογο κρατών που προβαίνουν σε μη φιλικές ενέργειες προς νομικά ή φυσικά πρόσωπα της Λευκορωσίας έχει καταρτίσει και δημοσιοποιήσει στις αρχές Απριλίου και η Κυβέρνηση της Λευκορωσίας.
- Περιορισμός στη λήψη δανείων σε ρούβλια και στις συναλλαγές που συνεπάγονται τη δημιουργία δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε τίτλους και σε ακίνητα για ξένα πρόσωπα που συνδέονται με ξένα κράτη, τα οποία προβαίνουν σε μη φιλικές πράξεις εναντίον ρωσικών φυσικών και νομικών προσώπων.
- Εξυπηρέτηση υποχρεώσεων πληρωμών Ρώσων πολιτών και ρωσικών επιχειρήσεων έναντι ανωτέρω χωρών σε ρούβλια. Όλες οι συναλλαγές με φυσικά και νομικά πρόσωπα από τις μη φιλικές χώρες θα υπόκεινται σε έγκριση της κυβερνητικής Επιτροπής για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων.
- Εισαγωγή ορίου 5.000 δολαρίων ΗΠΑ/μήνα για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό από ξένα φυσικά και νομικά πρόσωπα προς το εξωτερικό.
- Καθορισμός ορίων αγοράς συναλλάγματος από μη κατοίκους για συναλλαγές στο πλαίσιο συμβάσεων, για εμβάσματα από λογαριασμούς που τηρούνται σε ρωσικές τράπεζες από εταιρείες μη φιλικών κρατών προς άλλες ξένες εταιρείες, για μεταφορά κεφαλαίων χωρίς μεσολάβηση τραπεζικού λογαριασμού από εταιρείες μη φιλικών κρατών που δεν έχουν έδρα στη Ρωσία σε άλλες εταιρείες που εδρεύουν σε μη φιλικά κράτη. Εν λόγω όρια θα καθορίζονται από την Κεντρική Τράπεζα.
- Απαγόρευση πληρωμών μεριδίων και τόκων από κατοίκους Ρωσίας προς νομικά πρόσωπα του εξωτερικού, καθώς και μεταβιβάσεων από κατοίκους προς μη κατοίκους βάσει σύμβασης συνεργασίας σε πλαίσιο κεφαλαιουχικής επένδυσης.
- Απαγόρευση εξαγωγών από την Ρωσία ιατρικών συσκευών, οι οποίες εισήχθησαν από χώρες που επέβαλαν κυρώσεις και οι οποίες βρίσκονται στις αποθήκες των εισαγωγέων ή σε στάδιο εκτελωνισμού. Απλοποίηση και συντόμευση διαδικασίας κρατικής καταχώρισης εισαγόμενων ή / και κατασκευασμένων στη Ρωσία ιατρικών συσκευών, με σκοπό την βελτίωση της σταθερότητας στην αγορά.
- Απλούστευση, συντόμευση ή και κατάργηση διαδικασιών αξιολόγησης συμμόρφωσης και πιστοποιήσεων για σειρά προϊόντων, μεταξύ οποίων ανταλλακτικά, εξαρτήματα επισκευής και συντήρησης εξοπλισμού σε λειτουργία, πρώτες ύλες, υλικά για παραγωγή προϊόντων στο έδαφος της Ρωσίας. Δυνατότητα αναβολής ελέγχων επιθεώρησης από τους φορείς πιστοποίησης για μισό χρόνο ένα τα σχετικά πιστοποιητικά λήγουν εντός του 2022, καθώς και παράταση κατά 12 μήνες της ισχύος υποχρεωτικών πιστοποιητικών και δηλώσεων συμμόρφωσης που λήγουν την περίοδο 14.3.2022-1.9.2022.
- Σύσταση ρωσικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προς ρωσικές αεροπορικές εταιρείες που διαθέτουν μισθωμένα με leasing αεροπλάνα να αναστείλουν προσωρινά τις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές από τη Ρωσία προς το εξωτερικό (από 06.03.2022) και από το εξωτερικό προς τη Ρωσία (από 08.03.2022).
- Επιβολή ειδικών οικονομικών μέτρων στην ξένη οικονομική δραστηριότητα. Απαγόρευση και περιορισμός εξαγωγής από τη Ρωσία προϊόντων που είχαν εισαχθεί στη χώρα, όπως τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, ιατρικός εξοπλισμός, οχήματα, αγροτικά μηχανήματα, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός. Απαγόρευση εξαγωγής ορισμένων τύπων ξυλείας.
- Απαγόρευση εξαγωγής λευκής ζάχαρης και ακατέργαστης ζάχαρης εκτός της επικράτειας της ΡΟ. Απαγόρευση εξαγωγών νιτρικού αμμωνίου.
- Περιορισμός εξαγωγών σιτηρών από τη ΡΟ προς τρίτες χώρες σε ποσόστωση 11 εκ. τόνων (8 εκ. τόνοι για σιτάρι/σμιγάδι και 3 εκ. τόνοι για σίκαλη) για την περίοδο 15.02-30.06.2022. Επιβολή απαγόρευσης εξαγωγής σιτηρών προς χώρες Ευρασιατικής Ένωσης (σιτάρι, σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, αραβόσιτος) έως 30.06.2022. Απαγόρευση εξαγωγών ηλιόσπορων από 1.4.2022 έως 31.8.2022 και επιβολή εξαγωγικής ποσόστωσης 700.000 τόνων στο ηλιέλαιο.
- Προτροπή Ρωσικού Οργανισμού Τουρισμού προς τουριστικά πρακτορεία, tour operators και Ρώσους πολίτες να μην συμπεριλαμβάνουν τουριστικούς προορισμούς χωρών που έχουν επιβάλει κυρώσεις σε ΡΟ.