Μπέβερλι Σότενσταϊν: Η 93χρονη γιαγιά που δεν δίστασε να τα βάλει με την JPMorgan και τα εγγόνια της - iefimerida.gr

Μπέβερλι Σότενσταϊν: Η 93χρονη γιαγιά που δεν δίστασε να τα βάλει με την JPMorgan και τα εγγόνια της

JPMorgan
JPMorgan / Φωτογραφία αρχείου: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ήταν μια σχετικά συνηθισμένη υπόθεση για τον κλάδο του private banking: χρηματομεσίτες αποκόμισαν τεράστιες προμήθειες μέσω αδιαφανών συναλλαγών με αποτέλεσμα να πληγεί το χαρτοφυλάκιο του πελάτη, ο τελευταίος να διαμαρτυρηθεί, η τράπεζα – εν προκειμένω ο αμερικανικός κολοσσός JP Morgan - να αντιδράσει, αλλά να ενδώσει τελικά και να αποζημιώσει τον πελάτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή είναι κι η ιστορία της Μπέβερλι Σότενσταϊν από τη Φλόριντα. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η αμερικανική Ρυθμιστική Αρχή της Χρηματοοικονομικής Βιομηχανίας (Finra) δύο χρηματομεσίτες κι η JPMorgan κλήθηκαν να καταβάλουν στην 94χρονη συνταξιούχο το τεράστιο ποσό των 19 εκατ. δολαρίων. Το ασυνήθιστο στην υπόθεση αυτή είναι ότι οι δύο χρηματομεσίτες είναι οι εγγονοί της Σότενσταϊν, που εξαπάτησαν τη γιαγιά τους, πλαστογράφησαν την υπογραφή της, προέβησαν σε μη εγκεκριμένες από την ίδια επενδύσεις, κατέστρεψαν αποδεικτικά έγγραφα και έκαναν κακή διαχείριση του χαρτοφυλακίου της με αποτέλεσμα να χάσει ή ίδια κέρδη δεκάδων εκατ. δολαρίων, όπως διαπίστωσε μετά από σειρά καταθέσεων και πολύμηνης έρευνας που έληξε τον Ιανουάριο η Finra, στη διαιτησία της οποίας κατέφυγε η γιαγιά.

H JPMorgan παίρνει αποστάσεις

Η JPMorgan, εργοδότρια των εγγονών, είναι συνυπεύθυνη σύμφωνα με τη Finra, αφού δεν προέβη στους αναγκαίους ελέγχους, Η τράπεζα έκανε ό,τι κάνουν συνήθως και όλες οι άλλες σε τέτοιες περιπτώσεις: απέλυσε τα δύο αδέλφια και προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις ενέργειές τους.

«Οι χρηματομεσίτες δεν εργάζονται πλέον στην επιχείρηση», δήλωσε εκπρόσωπος της JPMorgan στο πρακτορείο Bloomberg. «Οι ενέργειές τους δεν αντιπροσωπεύουν τις αξίες της επιχείρησης», πρόσθεσε. Τα δύο αδέλφια, ωστόσο, θεωρούν ότι δεν έκαναν τίποτε κακό, αντίθετα επιμένουν ότι αύξησαν την περιουσία της γιαγιάς τους.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Οι δύο εγγονοί, ο Έβαν και ο Άβι Σότενσταϊν, άρχισαν να διαχειρίζονται τα χρήματα της γιαγιάς τους μέσω της JPMorgan το 2014. Η Μπέβερλι Σότενσταϊν ανήκει σε μια οικογενειακή δυναστεία από το Οχάιο, που έχτισε μια αυτοκρατορία λιανικής. Η περιουσία της κυμαίνεται γύρω στα 80 εκατ. δολάρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέντε χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2019 η υπομονή της γιαγιάς εξαντλήθηκε όταν διαπίστωσε ότι οι εγγονοί της είχαν τοποθετήσει εκατομμύρια δολάρια σε επισφαλείς επενδύσεις λαμβάνοντας υψηλότατες προμήθειες. Είχε ήδη αρχίσει παλιότερα να ψυλλιάζεται ότι κάτι πάει στραβά, όταν ανακάλυψε ότι έλειπαν αποδείξεις τραπεζικών λογαριασμών και συναλλαγών, ότι οι εγγονείς τη χρέωναν με ανεξήγητα υψηλά τέλη πιστωτικής κάρτας κι είχαν καταστρέψει αποδεικτικά έγγραφα τραπεζικών εσόδων. Η Μπέβερλι Σότενσταϊν προσέλαβε τότε μια ομάδα δικηγόρων για να διεκδικήσει αποζημίωση 69 εκατ. δολαρίων για διαφυγόντα κέρδη από τους εγγονούς της και τη JPMorgan. Η συνταξιούχος από τη Φλόριντα ριψοκινδύνευσε έτσι τη συνοχή της οικογένειάς της. Ήδη, πριν καταφύγει στη Finra, είχε απομακρύνει καταθέσεις της από την JPMorgan. Η οικογένεια γνώριζε τις υποψίες της για τα εγγόνια της, αλλά ήθελε να αντιμετωπιστεί το θέμα εντός του οικογενειακού κύκλου και να μην πάρει διαστάσεις προς τα έξω.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία της Finra οι δύο εγγονοί μετέφεραν στο διάστημα από το 2015-2018 τεράστια ποσά σε συναλλαγές και εξαιρετικά περίπλοκες και λίαν ριψοκίνδυνες επενδύσεις ύψους 72 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα δέκα χάθηκαν. Πολλές από τις συναλλαγές αυτές δεν είχαν εγκριθεί από τη γιαγιά, ενώ τα εγγόνια της πλαστογράφησαν το e-mail της, αφού εκείνη δεν διέθετε καν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Η JPMorgan έβγαινε κερδισμένη

Σ’ όλη αυτή την ιστορία η JPMorgan έβγαινε κερδισμένη είτε ως broker είτε ως δημιουργός αγοράς (market maker) . Κι όπως έλεγε οι συναλλαγές αυτές ήταν κερδοφόρες για την πελάτισσα. Υποστήριξε ότι η εποπτεία των χρηματομεσιτών λειτουργούσε, ότι αυτοί συμμορφώνονταν με τη συμφωνηθείσα επενδυτική στρατηγική. Επεσήμανε ακόμη ότι πρόσφερε προνομιακές τιμές στην πελάτισσα για τις χρεώσεις των συναλλαγών. Κι ισχυρίστηκε απέναντι στη Finra ότι η όλη υπόθεση δεν ήταν τίποτε άλλο από μια «οικογενειακή σαπουνόπερα» με την οποία η  JPMorgan δεν είχε καμία σχέση.

Έγγραφα αποδεικνύουν ότι η JP Morgan είχε κατατάξει την υπέργηρη συνταξιούχο Μπέβερλι Σότενσταϊν στην κατηγορία των «επιθετικών επενδυτών». Η τράπεζα παρενέβη, βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις βάζοντας φρένο σε κινήσεις των εγγονών, αλλά επέτρεψε π.χ. επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων σε δομημένα προϊόντα και μετοχές, που θα ήταν ρευστοποιήσιμες μετά από χρόνια και για τις οποίες η ίδια ήταν market maker. Τώρα η JPMorgan καλείται να πληρώσει 4.7 εκατ, δολάρια αποζημίωσης στη γιαγιά καθώς και άλλα 4,3 για μια επένδυση σε Private Equity Fund και 172.631 δολάρια σε έξοδα. Ο εγγονός της Μπέβερλι, Έβαν θα πληρώσει μεμονωμένα εννιά εκατ. δολάρια για αποζημίωση, ενώ ο αδελφός του Άβι 602.251 δολάρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο αγώνας άξιζε τον κόπο», είπε η γιαγιά, αφού μολονότι δεν εξασφάλισε το ποσό της αποζημίωσης που διεκδικούσε, οι διαιτητές γνωμοδότησαν υπέρ της δικαιώνοντας όλους τους ισχυρισμούς της. «Ήμασταν κοντά. Όλη η οικογένεια ήταν κοντά. Δεν είχαν το δικαίωμα να κλέψουν από τη γιαγιά τους», είπε η Μπέβερλι για τους εγγονούς της σε συνέντευξή της πριν ανακοινωθεί το ύψος της αποζημίωσης . «Αν χρειάζονταν ο,τιδήποτε είχε σχέση με χρήματα θα ήμουν εκεί. Θα τους βοηθούσα με κάθε τρόπο. Αν ήταν σωστοί, θα τους χάριζαν τον κόσμο»…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ JPMorgan γιαγιά 93χρονη εγγόνια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ