Ένα νέο επεισόδιο προστίθεται στο σίριαλ της ενεργειακής κρίσης, που απειλεί να ωθήσει στην ύφεση τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης με τη Uniper να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε δύο μονάδες της που καίνε άνθρακα στη Γερμανία, καθώς στερεύει ο Ρήνος.
Η στάθμη των υδάτων του Ρήνου έχει μειωθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά τις τελευταίες μέρες έχει πέσει τόσο χαμηλά λόγω της ξηρασίας, που σύντομα μπορεί να κλείσει ο ποταμός, μέσω του οποίου φθάνουν μεταξύ άλλων ποσότητες άνθρακα στα εργοστάσια της Uniper. Κι αυτός είναι ο λόγος που ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός προειδοποιεί για «ακανόνιστη λειτουργία» στη μονάδα του Staudingerg των 510 μεγαβάτ και εκείνη του Datteln -4 των χιλίων μεγαβάτ λόγω ισχνών αποθεμάτων άνθρακα στα δύο εργοστάσια.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη εδώ και δεκαετίες ενεργειακή κρίση καθώς η Ρωσία μειώνει τις ροές φυσικού αερίου εν μέσω εντάσεων για την εισβολή της στην Ουκρανία. Κι ο περιορισμός της μεταφοράς φορτίων μέσω ενός από τους σημαντικότερους ποταμούς της Γηραιάς Ηπείρου, που επέτεινε η κλιματική αλλαγή, μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις ροές αγαθών, από καύσιμα μέχρι χημικά, καθώς οι χώρες σπεύδουν να αποθηκεύσουν καύσιμα ενόψει του χειμώνα.
Προβλήματα και σε πυρηνικές μονάδες παραγωγής ενέργειας στη Γαλλία
Προβλήματα δεν αντιμετωπίζει μόνον η Uniper στη Γερμανία καθώς ο Ρήνος διατρέχει μια περιοχή 1.288 χλμ. από την Ελβετία μέχρι τις εκβολές του στη Βόρεια Θάλασσα. Η χαμηλή στάθμη ποταμών επηρεάζει και τη λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας στη Γαλλία καθώς το κύμα καύσωνα ανεβάζει τη θερμοκρασία του νερού, περιορίζοντας τη δυνατότητα ψύξης ορισμένων εγκαταστάσεων της Electricite de France.
Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας είπε ότι οι μονάδες της στο Ροδανό και τον Γκαρόν πιθανώς θα παράγουν τις επόμενες ημέρες λιγότερη ενέργεια, αν και θα διατηρήσουν ένα ελάχιστο επίπεδο παραγωγής για να διατηρηθεί το δίκτυο σταθερό.
Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χρειάζονται συνήθως για την ψύξη τους νερό, που προέρχεται ως επί το πλείστον από κοντινούς ποταμούς ή τη θάλασσα, προτού επιστρέψει συχνά σε υψηλότερη θερμοκρασία, αν και υπάρχουν όρια ως προς το πόσο ζεστό μπορεί να είναι το νερό για μην απειληθούν τα ψάρια και γενικά η υδρόβια ζωή.