Για επίσπευση του προγράμματος της «Χρυσής Βίζας» για Κινέζους επενδυτές στην Ελλάδα προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η αγορά ακινήτων κάνει λόγο το Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι η χώρα μας και η Κίνα οικοδομούν εδώ και πάνω από μια δεκαετία ολοένα και στενότερες εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις.
Το πρόγραμμα, «το πιο επιτυχημένο στην Ευρώπη», όπως είχε διαπιστώσει προ μηνών και η Le Parisien, φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς καθώς αυξήθηκε κατά 46% πέρυσι ο αριθμός των αδειών παραμονής που χορηγήθηκαν σε πολίτες χωρών εκτός ΕΕ. Από το 2013 που τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας – που παρέχει πενταετή άδεια παραμονής σε πολίτες κρατών που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ακίνητα στην Ελλάδα - εκδόθηκαν συνολικά κάπου 5.300 άδειες, εκ των οποίων οι 3.400 για Κινέζους αγοραστές, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας -Κίνας
Το Γαλλικό πρακτορείο επισημαίνει ότι Ελλάδα και Κίνα προχωρούν σε ολοένα και μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεών τους στον εμπορικό τομέα και τις επενδύσεις από την επένδυση το 2008 της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και θυμίζει ότι Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε προ ημερών από τετραήμερη επίσκεψη στη Σαγκάη, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα για την υπογραφή 16 συμφωνιών και μνημονίων κατανόησης που αφορούν στα αγροτικά προϊόντα, την οικονομία, την τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη Δικαιοσύνη.
Ειδικοί σημειώνουν στο AFP ότι οι Κινέζοι δεν αντιμετωπίζουν πλέον την Ελλάδα ως «πάτημα» εισόδου στη ζώνη Σένγκεν, αλλά απολαμβάνουν τη ζωή τους στη νέα τους πατρίδα. Το πρακτορείο αναφέρει μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση ενός Κινέζου επενδυτή, ονόματι Ζιανγκ Ρουνγκόνγκ, που μετακόμισε προ τριετίας στην Ελλάδα με την οικογένειά του και δηλώνουν ευτυχισμένοι με το νέο τους σπίτι σε παραλιακή συνοικία στην ελληνική πρωτεύουσα. «Επιλέξαμε την Ελλάδα λόγω της πολιτισμικής της κληρονομιάς, της ιστορίας της, της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Μας αρέσει πολύ η ατμόσφαιρα εδώ. Από τη μέρα που πήραμε τη βίζα ταξιδέψαμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κι όποτε επιστρέφουμε στην Ελλάδα, μόλις πατάμε το πόδι μας στο αεροδρόμιο νιώθουμε σαν να βρισκόμαστε στο σπίτι μας», λέει. Ο 52χρονος επενδυτής από τη Σαγκάη επωφελήθηκε μαζί με τη γυναίκα του και το γιο του από το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας για να έλθει να κατοικήσει στη χώρα μας. Μάλιστα ο 18χρονος γιος του, Ζιανγκ Σεμνάο έμαθε ελληνικά σε μόλις δύο χρόνια, φοιτά σε ελληνικό λύκειο και ονειρεύεται να γίνει Έλληνας υπήκοος.
Πολλοί επίδοξοι Κινέζοι επενδυτές αποθαρρύνονται, ωστόσο, από τη μακρά αναμονή που απαιτεί η έκδοση της Χρυσής Βίζας. Κι ένας πρόσθετος λόγος καθυστέρησης είναι ότι τις σχετικές αιτήσεις επεξεργάζεται η ίδια υπηρεσία που διαχειρίζεται και τα αιτήματα χορήγησης ασύλου δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.
«Χρυσή Βίζα»: Νόμιμη η αγορά κατοικιών μέσω POS
Για να παραμερίσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να διευκολύνει τις επενδύσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενέκρινε, θυμίζει το Γαλλικό πρακτορείο, τον περασμένο μήνα τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα», και η οποία προβλέπει ότι η πληρωμή για την απόκτηση της «Χρυσής Βίζας» μπορεί να γίνεται μέσω POS, δίγραμμης επιταγής ή μεταφορά πίστωσης από πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Κίνα, είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας επεσήμανε ότι η χρήση POS «δεν παραβιάζει την ελληνική ή την κοινοτική νομοθεσία. Αν παραβιάζει την κινεζική, είναι θέμα της Κίνας».
Τα προγράμματα «Χρυσής Βίζας» που τρέχουν σε ευρωπαϊκές χώρες προκαλούν ανησυχία στις Βρυξέλλες, λέει το Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν σε έκθεσή της φέτος σημείωσε ότι οι πλούσιοι επενδυτές που ενδιαφέρονται για αγορά κατοικίας ή απόκτηση υπηκότητας σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Μάλτα και η Κύπρος δεν περνούν από επαρκή έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές των κρατών αυτών. Ωστόσο, η Ελλάδα προσπαθεί απεγνωσμένα να προσελκύσει ξένους επενδυτές και λέει ότι δεν δεν μπορεί να χάσει πολύτιμες πηγές εισοδήματος. Σύμφωνα με την ΤτΕ το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας φαίνεται ότι δίνει ώθηση στην αγορά ακινήτων στη χώρα μας, αφού προσέλκυσε το 2018 469 εκατ. ευρώ σε κινεζικά κεφάλαια και άλλα 443 εκατ. ευρώ το πρώτο ήμισυ του 2019 έναντι 77 προ διετίας.